ΓΔ: 1445.82 -0.01% Τζίρος: 42.34 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:39:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Εφικτοί οι στόχοι του προϋπολογισμού

Όπως τονίζει το Συμβούλιο, το προσχέδιο του προϋπολογισμού είναι συνεπές με εκείνο του Προγράμματος Σταθερότητας 2023 και τις προβλέψεις του Κρατικού Προϋπολογισμού 2023.

Τις μακροοικονομικές προβλέψεις επί των οποίων βασίζεται το Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού (ΠΣΚΠ) 2024 υιοθετεί το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο. Πιο συγκεκριμένα, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση:

Το μακροοικονομικό σενάριο του ΠΣΚΠ 2024 είναι συνεπές με εκείνο του Προγράμματος Σταθερότητας 2023 και τις προβλέψεις του Κρατικού Προϋπολογισμού 2023. Βασικοί παράγοντες της αναμενόμενης μεγέθυνσης τόσο για το 2023 όσο και το 2024, αποτελούν η διατήρηση της δυναμικής της κατανάλωσης και η  αύξηση του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου, στην οποία θα συνεισφέρουν σημαντικά τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. 

Επιπρόσθετα, η μείωση της ανεργίας με ταυτόχρονη αύξηση των αμοιβών εξαρτημένης εργασίας, η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από τους ξένους οίκους αξιολόγησης και η ταχύτερα του αναμενόμενου ανάκτηση της δημοσιονομικής ισορροπίας ήδη από το 2022 προσφέρουν θετικές προοπτικές για την επιτυχία του αυτού του μακροοικονομικού σεναρίου.

Από την άλλη πλευρά, αβεβαιότητες που σχετίζονται με τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές και την ανάγκη διατήρησης δημοσιονομικής σταθερότητας στην προσπάθεια αντιμετώπισής τους, τις εξωγενείς επιδράσεις προς το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα και το νέο Ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο διακυβέρνησης μπορεί να θέσουν προκλήσεις στην υλοποίηση του μακροοικονομικού σεναρίου του ΠΣΚΠ 2024.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοιξε σήμερα η πλατφόρμα για τις αιτήσεις βρεφονηπιακών σταθμών

Η υποβολή των αιτήσεων και των αντίστοιχων, κατά περίπτωση, δικαιολογητικών γίνεται μόνο μέσω της ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ Α.Ε) www.eetaa.gr.
euro, metrita, cash, money
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε υψηλή πτήση το πρωτογενές πλεόνασμα, υπέρβαση 6,2% στα έσοδα φόρων

Σε ταμειακούς όρους, το πλεόνασμα του πενταμήνου είναι 2,352 δισ. πάνω από τον στόχο. Σε δημοσιονομικούς η υπέρβαση είναι μικρότερη. Κοντά στα 25 δισ. τα φορολογικά έσοδα, κάτω από τον στόχο οι δαπάνες.
xrimata, euro, money, cash
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεπέρασαν τα 20 δισ. τα φορολογικά έσοδα, ώθηση από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος

Επιβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο α' τετράμηνο, με το πρωτογενές πλεόνασμα να είναι υψηλότερο από τα 3,2 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας, εκ νέου, κατά πολύ τον στόχο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Αγράφων προϋπολογισμού 90 εκατ. ευρώ

Στόχος του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος Αγράφων είναι μεταξύ άλλω η συμβολή στην αύξηση της προσβασιμότητας της περιοχής και στη μετάβαση σε μια βιώσιμη οικονομία με χαμηλούς ρύπους.