ΓΔ: 1446.92 -0.17% Τζίρος: 79.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xaris Theoxaris
Φωτο: Aris Oikonomou/ SOOC

Θεοχάρης: Success story για την κυβέρνηση η μείωση της φοροδιαφυγής

Ο υφυπουργός μάλιστα δεσμεύτηκε πως «το αποτέλεσμα της αύξησης των εσόδων θα γυρίσει σε μειωμένους φορολογικούς συντελεστές» και ζήτησε την συμμετοχή των πολιτών στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Την μείωση της φοροδιαφυγής σε ένα ποσοστό που προσεγγίζει το 50% ανακοίνωσε σε συνεστίαση του Ροταριανού Ομίλου Αθηνών, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα ως Success Story για την κυβέρνηση. Ο υφυπουργός συμμετείχε σε φιλανθρωπικό γεύμα με σκοπό να συγκεντρωθούν πόροι για την χορηγία θερμοκοιτίδας στο Μαιευτήριο «Αλεξάνδρα» και ενός μετρητή οξυγόνου για ασθενείς με long Covid σε μεγάλο Αθηναϊκό Νοσοκομείο.

Μειώθηκε η Φοροδιαφυγή

Ο κ. Θεοχάρης στο πλαίσιο της ομιλίας του για τα οφέλη στην οικονομία από την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αναφέρθηκε και στην προσπάθεια της κυβέρνησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής. 

«Ο κοντινότερος δείκτης μέτρησης της φοροδιαφυγής, είναι το λεγόμενο Vat Gap Report.» Ένας δείκτης που καταγράφει το φορολογικό κενό στην είσπραξη του ΦΠΑ.

«Η χώρα βρισκόταν στο 29% το 2017, δηλαδή αν έπρεπε να πάρουμε 100€ από ΦΠΑ παίρναμε 71€. Το 2021 που είναι η τελευταία χρονιά με στοιχεία, ήμαστε στο 19% και σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, ο δείκτης σήμερα κυμαίνεται γύρω στο 14 - 16%. Είναι δηλαδή το μισό από ότι ήταν… Στόχος μας, μέχρι το 2026 να έχουμε φτάσει στο 9% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος».

Για την μείωση της φοροδιαφυγής ο κ. Θεοχάρης τόνισε: «Θα έλεγα πως είναι μάλλον ένα από τα Success Story που έχουμε ζήσει, και δεν έχουμε σταματήσει λίγο να πάρουμε μια ανάσα και να δούμε που βρισκόμαστε και να καταλάβουμε την πρόοδο που έχουμε κάνει και βέβαια να πάρουμε δύναμη γιατί έχουμε ακόμη πάρα πολύ δρόμο μέχρι να φτάσουμε στον όποιο προορισμό μας. Δεν μιλάω για κανέναν ουτοπικό προορισμό στον οποίο θα «αποξηράνουμε» την φοροδιαφυγή σα να είναι η Κωπαΐδα. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα, δεν έχουν γίνει σε καμία χώρα, δεν έχει νόημα να το προσπαθείς… Αυτό που έχει νόημα να προσπαθείς είναι φτάσεις στον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Ο υφυπουργός μάλιστα δεσμεύτηκε πως «το αποτέλεσμα της αύξησης των εσόδων θα γυρίσει σε μειωμένους φορολογικούς συντελεστές». Ζήτησε ωστόσο και την συμμετοχή των πολιτών στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Επαναγορά κόκκινων δανείων και ιδιωτικά funds δανεισμού

Ο υφυπουργός εθνικής οικονομίας και οικονομικών έκανε και μια γρήγορη αναφορά στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση με το οποίο θα δίδεται η δυνατότητα επαναγοράς των κόκκινων δανείων ενώ θα προβλέπει και την ίδρυση ιδιωτικών οικονομικών funds με την δυνατότητα να παρέχουν στεγαστικά – και άλλου είδους – δάνεια εκτός τραπεζικού συστήματος, προκειμένου να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και να πέσουν τα επιτόκια δανεισμού.

Έρχεται η υποχρεωτική ασφάλιση μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων

Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αναφέρθηκε και στα σχέδια της κυβέρνησης να προωθήσει την υποχρεωτικότητα ασφάλισης για μεσαίους και μεγάλους επιχειρηματίες, μετά την τεράστια καταστροφή που σημειώθηκε στην Θεσσαλία λόγω της κλιματικής αλλαγής: «Υποχρεωτική ασφάλιση όλων των επιχειρήσεων με τζίρο πάνω από 2 εκατομμύρια, για περιεχόμενο και μηχανήματα, για την κτιριακή τους υποδομή, για το απόθεμά τους… Το ακριβές νούμερο θα αποφασιστεί αλλά πάντως θα αφορά τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας μας διότι πρέπει να είναι θωρακισμένες. Είναι κρίσιμο για την ίδια την οικονομία της χώρας μας όταν έχουμε τέτοιου είδους καταστροφές να μπορεί η παραγωγική της δυναμική να ανακτηθεί πάρα πολύ γρήγορα…» 

Ο κ. Θεοχάρης εξέφρασε την άποψη ότι το κράτος ό,τι αποζημιώσεις κι αν δώσει δεν μπορεί να φτάσει τις πληγείσες επιχειρήσεις σε πλήρη παραγωγική ικανότητα όπως πριν την καταστροφή.

Κατά την διάρκεια της συνεστίασης ο πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Αθηνών, Αναστάσιος Μπάλλας, ζήτησε από τα μέλη του ομίλου – και όχι μόνο - να στηρίξουν με κάθε τρόπο το μεγάλο έργο που ανέλαβε ο Όμιλος: «Θα ήθελα να θυμίσω ότι ο όμιλός μας έχει αναλάβει ένα σπουδαίο έργο, να μετατρέψουμε τον δεύτερο όροφο του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού στην λεωφόρο Συγγρού, από έναν εγκαταλειμμένο χώρο σε χώρο φιλοξενίας για τους άπορους γονείς των παιδιών από την επαρχία που θεραπεύονται στο νοσοκομείο. Εκτός από χρηματικές δωρεές, τα μέλη μας μπορούν να κάνουν δωρεές σε είδος, έπιπλα, κλιματιστικά, κρεβάτια, χρώματα και διάφορα υλικά που χρειάζονται ή ακόμη να προσφέρουν ή να χορηγήσουν υπηρεσίες και τεχνογνωσία, για ειδικότητες όπως ηλεκτρολόγοι, ψυκτικοί, μηχανικοί κ.α.»
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

POS
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποχρεωτικό POS σε 35 δραστηριότητες, ανάμεσά τους και οι λαϊκές αγορές

Οι επαγγελματίες σε όλους τους κλάδους λιανικής και παροχής υπηρεσιών σε καταναλωτές, από 1.1.2024 και εφεξής θα υποχρεούνται να αποδέχονται τόσο πληρωμές με κάρτες, όσο και υπηρεσίες άμεσης πληρωμής.
Xaris Theoxaris
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χ. Θεοχάρης: Η φορολογική δικαιοσύνη είναι ύψιστη αξία και τρόπος ζωής

Για τις αλλαγές στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επεσήμανε ότι είναι αναγκαίες «για να μην πληρώνουν το μάρμαρο οι ίδιοι και οι ίδιοι».
Xaris Theoxaris
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεοχάρης: Με τις νέες ρυθμίσεις στοχεύουμε στην πάταξη της φοροδιαφυγής

Ο υφυπουργός Οικονομικών στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΒΕΑ ενημέρωσε τα μέλη του επιμελητηρίου για τα θέματα των αρμοδιοτήτων του, και ειδικότερα για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που έχει τεθεί σε διαβούλευση από την κυβέρνηση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κύκλωμα φοροδιαφυγής με εμπόριο κινητών τηλεφώνων εντόπισε η ΑΑΔΕ

Ο ειδικός λογάριθμος της ΑΑΔΕ χτύπησε κόκκινο, και οδήγησε ελεγκτές της σε δύο επιχειρήσεις, οι οποίες πωλούσαν κινητά και έβαζαν στην τσέπη εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να τα δηλώνουν.