ΓΔ: 1480.45 -1.06% Τζίρος: 104.79 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:16:30 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

PQH: «Σπάει» στα τρία το project «Ariadne», η νέα διαδικασία

Την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινά το VDR για τους επενδυτές, με στόχο μέχρι το τέλος του έτους να έχουν κατατεθεί οι μη δεσμευτικές προσφορές και έως το καλοκαίρι του 2024 να έχει γίνει η πώληση.

Σε «Alpabet» μετονομάζεται το project «Ariadne», με σπάσιμο του σε τρία διαφορετικά «πακέτα» μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία φθάνουν στα 40.000 και η μεικτή λογιστική τους αξία αγγίζει τα 4,8 δισ. ευρώ. 

Το «σπάσιμο» καταφθάνει μετά την αποτυχία πώλησης το καλοκαίρι του 2022, ενώ μέσω αυτής της διαδικασίας θεωρείται ότι είναι πιο εύκολο να υπάρξει προσέλκυση νέων επενδυτών. 

H νέα συναλλαγή περιλαμβάνει:

  • Xαρτοφυλάκια λιανικής με εξασφαλίσεις λογιστικού υπολοίπου 1,4 δισ. ευρώ που αφορά περίπου 16.000 οφειλέτες
  • Επιχειρηματικά με εξασφαλίσεις ύψους 2,1 δισ. ευρώ που αφορά 6.500 οφειλέτες και
  • Δάνεια χωρίς ή με χαμηλές εξασφαλίσεις ύψους 1,3 δισ. ευρώ 17.500 οφειλετών.

Την προσεχή Δευτέρα θα ανοίξει το VDR για τους επενδυτές, ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου θα κατατεθούν οι μη δεσμευτικές προσφορές. Ο νέος στόχος είναι το καλοκαίρι να έχουν ολοκληρωθεί και οι τρεις συναλλαγές.

Σημειώνεται ότι το Alphabet δεν περιλαμβάνει αγροτικά δάνεια, δάνεια αγροτικών συνεταιρισμών, δάνεια που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού δημόσια καθώς και δάνεια για τα οποία είναι σε εξέλιξη νομικές διαδικασίες. Τα δάνεια αφορούν σε ποσοστό περίπου 60% από την πρώην Αγροτική Τράπεζα και τα υπόλοιπα από Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Proton Bank, FBB, Πανελλήνιας Τράπεζας, των Συνεταιριστικών Τραπεζών Αχαΐας, Λαμίας, Λέσβου – Λήμνου, Δωδεκανήσων, Εύβοιας, Δυτικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Servicers: Ρυθμίσεις δανείων 1,2 δισ. στο α' τρίμηνο και 15 δισ. από το 2022

Το μεγαλύτερο μέρος των ρυθμίσεων στο πρώτο τρίμηνο αφορά δάνεια του νόμου Κατσέλη (1,1 δισ. ευρώ) ενώ οι υπόλοιπες προήλθαν από τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό. Ο απολογισμός των servicers για το πρώτο τρίμηνο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι οκτώ βασικές αλλαγές για «κόκκινα» δάνεια και εταιρείες διαχείρισης

Τι αλλάζει με τις νέες ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν από τη Βουλή. Οι κανόνες για τους servicers και την ορθή λειτουργία τους. Επιστροφή του «Ηρακλή» για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρωτοβουλίες των servicers υπέρ των πληγέντων από φυσικές καταστροφές

Σε αναστολή των τηλεφωνικών επικοινωνιών με τους δανειολήπτες στις περιοχές που έχουν πληγεί, καθώς και σε αναστολή κάθε ενέργειας αναγκαστικής εκτέλεσης στις πληττόμενες περιοχές προχωρούν οι servicers.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαγραφές δανείων μέχρι 78% από τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων

Ξεπερνά τα 32 δισ. το ποσό των δανείων που έχουν ρυθμιστεί από τον Ιούλιο 2019 έως τον Σεπτέμβριο 2021. Αναδιαρθρώσεις με μεγάλη μείωση δόσης και μερική διαγραφή δανείου επιλέγουν οι εταιρείες διαχείρισης.