ΓΔ: 1452.28 0.44% Τζίρος: 85.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Georgiadis-Adonis
Φωτο: υπουργείο Εργασίας

Γεωργιάδης: Ο ρόλος της κατάρτισης για το εργατικό δυναμικό του μέλλοντος

Ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στην κατάρτιση σε ψηφιακές δεξιότητες 220.000 ανέργων και εργαζομένων που έχει πραγματοποιήσει η ΔΥΠΑ μέσα σε ένα χρόνο.

«Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), σε διάστημα ενός έτους, έχει ολοκληρώσει, μέσω του συστήματος των vouchers, κατάρτιση σε ψηφιακές δεξιότητες για 220.000 ανέργους και εργαζόμενους» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας σε εκδήλωση του CNN Greece και του ΕΒΕΑ, με θέμα «Upskilling/Reskilling & το Μέλλον της Εργασίας».

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε ότι, στις αρχές Νοεμβρίου 2023, θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της ΔΥΠΑ και της Amazon Web Services. «Θα κάνουμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα, όπου η Amazon θα εκπαιδεύσει 1.000 ανθρώπους σε δεξιότητες της τεχνολογίας cloud, θα πιστοποιήσει ότι έχουν ικανότητες στη διαχείριση του cloud και θα τους εξασφαλίσει δουλειά για τουλάχιστον έξι μήνες, αμέσως μετά τη λήξη της εκπαίδευσής τους. Αυτό θα γίνει σε συνεργασία με την Ακαδημία του ΟΤΕ» διευκρίνισε ο αρμόδιος υπουργός.

Όπως είπε, «στην Ελλάδα συμβαίνει κάτι εξαιρετικά οξύμωρο. Έχουμε μία επίμονη ανεργία, που αποκλιμακώνεται με μεγάλη ταχύτητα. Πλέον, είμαστε σταθερά κάτω από το 11%, είμαστε πλέον στο 10,8%, στην καλύτερή μας επίδοση περίπου των τελευταίων 15 ετών. Παραμένουμε, όμως, σε διψήφιο ποσοστό ανεργίας και μία από τις υψηλότερες σε ανεργία χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από τη μία πλευρά, έχουμε αυτή την επίμονη ανεργία, που σιγά-σιγά κατεβαίνει, από την άλλη, σχεδόν κάθε κλάδος το μόνο που μου ζητάει είναι να του βρω εργατικά χέρια.

Έχω πολλές φορές συνεργαστεί με τη ΔΥΠΑ και έχουμε βρει εργαζόμενους για επιχειρήσεις που ζητούν, αλλά η εμπειρία μου δεν είναι πολύ θετική. Η ΔΥΠΑ βρίσκει εργαζόμενους, αλλά από αυτούς που βρίσκει, οι μισοί δεν πάνε και από αυτούς που πάνε, φεύγουν σε μία εβδομάδα, το οποίο είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα. Τότε, αρχίζουν όλοι οι κλάδοι να μας λένε "φέρτε μας εργαζόμενους από το εξωτερικό"».

«Για εμένα, οι αποφάσεις μετακλήσεως εργαζόμενων δεν απαγορεύονται, είναι ένα εργαλείο, αλλά δεν μπορεί να είναι η πρώτη λύση, πρέπει να είναι η τελευταία» σχολίασε ο κ. Γεωργιάδης και σημείωσε η κατάρτιση θα παίξει καθοριστικό μέλλον για τη διαμόρφωση του εργατικού δυναμικού του μέλλοντος, το λεγόμενο «reskilling» και το «upskilling». «Πρέπει να εκπαιδεύσουμε, όσο πιο αξιόπιστα και πιο γρήγορα γίνεται, όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούμε στις πραγματικές ανάγκες της σημερινής αγοράς εργασίας» υπογράμμισε.

Όπως τόνισε, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δώσει στη χώρα μας, την περίοδο αυτή, αθροιστικά τους μεγαλύτερους πόρους, «που είχαμε ποτέ στη διάθεσή μας, για να σχεδιάσουμε και να ολοκληρώσουμε τέτοιου τύπου προγράμματα "reskilling & upskilling". Ήδη, το υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζουν ένα πρόγραμμα "reskilling & upskilling", που θα προσφέρει πιστοποίηση 100.000 πολιτών στις ψηφιακές δεξιότητες από πολύ μεγάλους κολοσσούς».

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας συμπλήρωσε: «Ψάχνοντας ολοένα και περισσότερο να βρούμε ποια τμήματα του εργατικού μας δυναμικού δεν έχουμε αξιοποιήσει επαρκώς, μπορώ να σας πω ότι χρειαζόμαστε περισσότερα προγράμματα για τις γυναίκες. Είμαστε πολύ πίσω στον βαθμό που μπορούμε να απορροφήσουμε γυναίκες στην αγορά εργασίας και εκεί ίσως θα πρέπει να σκεφτούμε λίγο πιο έξυπνα και να ενθαρρύνουμε την εργασία των γυναικών με τηλεργασία. Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μία γυναίκα που θέλει να βρει δουλειά είναι το ότι δεν έχει που να αφήσει το παιδί της. Αν, όμως, μπορεί να έχει μετρήσιμη παραγωγικότητα από το σπίτι της με τηλεργασία, αυτό θα μπορούσε να λύσει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα.

Πρέπει να κάνουμε focus στους νέους. Έχουμε μεγάλη ανεργία στους νέους. Άρα, μεγάλο περιθώριο να αυξήσουμε το ενεργό εργατικό μας δυναμικό από αυτή την κατηγορία. Επίσης, ετοιμάζουμε διάταξη, από την 1η Ιανουαρίου 2024, για τους συνταξιούχους, ώστε να μπορούμε να τους δώσουμε περισσότερα κίνητρα στην εργασία. Οι συνταξιούχοι στην Ελλάδα έχουν μέσο όρο ηλικίας τα 60 χρόνια, ίσως και παρακάτω, είναι άνθρωποι πάρα πολύ χρήσιμοι και, εφόσον οι ίδιοι το επιλέξουν, θα τους δώσουμε το κατάλληλο κίνητρο, για να μπορούν να εργαστούν και να αυξήσουν το εισόδημά τους και, παράλληλα, να προσφέρουν στην αγορά εργασίας».

«Δεν υπάρχει επιχείρηση σήμερα που να μην ζητάει εργαζόμενους. Πριν από 10 χρόνια, δεν μπορούσες να βρεις δουλειά, σήμερα δεν μπορείς να βρεις εργαζόμενους» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας και προσέθεσε ότι, όσο η κυβερνητική πολιτική θα προσελκύει ολοένα και περισσότερες επενδύσεις στην Ελλάδα, τόσο η πίεση στην αγορά εργασίας θα αυξάνεται, δεν θα μειώνεται.

«Άρα, κι εμείς πρέπει να κινηθούμε καίρια, γρήγορα και αποφασιστικά. Επιδιώκουμε συνεργασία με μεγάλους φορείς και θέλουμε το μοντέλο με την Amazon Web Services να το επεκτείνουμε και σε άλλες μεγάλες εταιρίες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μας έχει δώσει τεράστια ευκαιρία να καταρτίσουμε το προσωπικό και να χτίσουμε το εργατικό δυναμικό του μέλλοντος» επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΕΦΙΜ: Οι Έλληνες δουλεύουν μισό χρόνο για να πληρώνουν φόρους και εισφορές

Συγκριτικά με τους Ευρωπαίους εταίρους και ανάμεσα στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, η Ελλάδα έχει την 11η μικρότερη φορολογική επιβάρυνση, βελτιώνοντας την επίδοσή της κατά 10 θέσεις σε σχέση με το 2022.
ergasia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα λειτουργήσει η Ψηφιακή Κάρτα εργασίας με την 6ήμερη εργασία

Το μέτρο εφαρμόζεται ήδη με επιτυχία στους εργαζόμενους που απασχολούνται σε τράπεζες, σε μεγάλα σούπερ-μάρκετ, σε ασφαλιστικές εταιρίες, εταιρίες security και ΔΕΚΟ. Τα πλεονεκτήματα για τους εργαζομένους.
Artificial Intelligence, Texniti Noimosini
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Ζητεί περισσότερη κοινωνική ασφάλιση λόγων των κινδύνων του AI

«Η φορολογική πολιτική έχει μείζονα ρόλο να διαδραματίσει για την υποστήριξη μιας πιο δίκαιης κατανομής των κερδών και των ευκαιριών που συνδέονται με τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη», τονίζει το ΔΝΤ.
businessdaily-Symfonia-Ergasia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΕΕ δημιουργεί ευρωπαϊκή «δεξαμενή ταλέντων» από τρίτες χώρες

Θα δημιουργηθεί μια πανευρωπαϊκή πλατφόρμα που θα αντιστοιχεί τα προφίλ των ατόμων που αναζητούν εργασία από χώρες εκτός της ΕΕ με τις κενές θέσεις εργασίας που αναζητούν εργοδότες εντός της ΕΕ.