ΓΔ: 1986.89 -0.58% Τζίρος: 257.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φωτο: Prodexpo

Η αύξηση των τιμών στα ακίνητα πιθανότητα θα συνεχιστεί λίγο ακόμα

Σύμφωνα με τον Chief Development Officer της Plasis Real Estate + Development, κ. Ν. Τάτση, σημείωσε ότι το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας πιθανώς να αλλάξει και την κατεύθυνση του τομέα των κατασκευών.

Το ενδεχόμενο οι αυξήσεις τιμών στα ακίνητα να συνεχίζουν να ενισχύονται το επόμενο διάστημα, υπογράμμισε ο κ. Νίκος Τάτσης, Chief Development Officer της Plasis Real Estate + Development στο 24ο συνέδριο της Prodexpo, ενώ συνέδεσε το θέμα της αγοράς ακινήτων και με το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα. . 

«Η Ελλάδα εξελίσσεται σε χώρα γερόντων. Ο κατασκευαστικός κλάδος πρέπει να δει που απευθύνεται», ανέφερε ο Ν. Τσάτσης, σημειώνοντας ότι, την ώρα που «χτίζονται πολυκατοικίες η μία μετά την άλλη», ο πληθυσμός μειώνεται και εκτίμησε ότι «ίσως δεν υπάρχει ανάγκη για μεγάλα σπίτια». 

Αν και η μέση τιμή ενός διαμερίσματος σε καλή περιοχή ανέρχεται πλέον στα 4000 ευρώ/ τετραγωνικό, «η αύξηση των τιμών πιθανότητα θα συνεχιστεί λίγο ακόμα» εκτίμησε ο Ν. Τσάτσης, αφού παρασύρεται και από τη μεγάλη αύξηση του κόστους κατασκευής.

Παράλληλα, ο Ν. Τσάτσης ανέφερε ότι περίπου 250 χιλιάδες ακίνητα, που σήμερα "κοιμούνται" στα χαρτοφυλάκια των servicers, αναμένεται να βγουν στην αγορά το επόμενο διάστημα, εξέλιξη που θα προκαλέσει πίεση στον κλάδο της κατασκευής. «Ο ανταγωνισμός θα είναι μεγάλος» προειδοποίησε ο  Ν. Τσάτσης.

Σε ότι αφορά στα στεγαστικά δάνεια σημείωσε την ανάγκη να διατίθενται προϊόντα ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες της κάθε οικογένειας και εκτίμησε ότι το πιο μεγάλο πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των στεγαστικών δανείων δεν είναι τόσο το ύψος των επιτοκίων (αφού οι καταναλωτές μπορούν ακόμα να βρούνε επιτόκια ύψους 3,5-4%) , αλλά η μεγάλη διάρκεια του δανείου. 

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα "Σπίτι Μου”, ο Ν. Τσάτσης το χαρακτήρισε "μία καλή αρχή" ωστόσο επεσήμανε ότι θα έπρεπε να είναι πιο ευέλικτο σε ότι αφορά στο όριο ηλικίας (θα έπρεπε να φτάνει στα 44 έτη, όσο ο μέσος όρος της ηλικίας των Ελλήνων σήμερα) αλλά και  με ευρύτερα κριτήρια, ώστε να επιτρέπει σε περισσότερους δικαιούχους την αγορά νεόδμητων διαμερισμάτων και όχι μεταχειρισμένων. 

Τέλος, σχετικά με το πρόγραμμα της χρυσής βίζας, ο Ν. Τσάτσης ανέφερε ότι το όριο των 500.000 ευρώ σε κάποιες περιοχές έχει μεταθέσει τη ζήτηση στα δυτικά προάστια της Αττικής και στα προάστια του Πειραιά. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

πολεοδομικός χάρτης σχεδίαση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κτηματολόγιο: Το Ενιαίο Μητρώο Ακινήτων φέρνει ψηφιακή επανάσταση

Η Ολυμπία Μαρκέλλου παρουσίασε στο «Green Deal Greece 2025» το Ενιαίο Μητρώο Ακινήτων του Κτηματολογίου, ένα έργο που ενοποιεί τα δημόσια μητρώα και επιταχύνει τις συναλλαγές πολιτών και επενδυτών.
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Ανακαινίσεις: Κόπηκαν από την έκπτωση φόρου οι δαπάνες για πετρέλαιο και αέριο

Απεντάσσονται από τις «επιλέξιμες» οι δαπάνες που εξασφαλίζουν μείωσση του φόρου εισοδήματος, εκείνες που γίνονται από την 1/1/2025 και μετά και αφορούν συστήματα θέρμανσης με πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Ορίζοντας του Καΐρου Αίγυπτος
ΔΙΕΘΝΗ

Αίγυπτος-Κατάρ: Συμφωνία για ανάπτυξη ακινήτων στη Μεσόγειο

Αίγυπτος και Κατάρ υπέγραψαν συμφωνία για ανάπτυξη πολυτελών κατοικιών και τουριστικών υποδομών στη Μεσόγειο, με επενδύσεις ύψους 7,5 δισ. δολαρίων. Η καταβολή 3,5 δισ. δολαρίων για γη θα γίνει τον Δεκέμβριο.