ΓΔ: 2188.68 -0.55% Τζίρος: 284.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03

Αυξήθηκαν οι δαπάνες σε δραστηριότητες Έρευνας και Ανάπτυξης το 2022

Το 2022 οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν για έρευνα και ανάπτυξη στην Ελλάδα ήταν 3.084,82 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένες κατά 16,6% σε σχέση με το 2021.

Αυξήθηκαν οι δαπάνες και το προσωπικό σε δραστηριότητες Έρευνας και Ανάπτυξης, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία για το 2022 που δημοσιεύει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης ως η αρμόδια εθνική Αρχή του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος για τις ευρωπαϊκές στατιστικές Έρευνας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας.

Αναλυτικότερα, το 2022 οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν για έρευνα και ανάπτυξη στην Ελλάδα ήταν 3.084,82 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένες κατά 16,6% σε σχέση με το 2021. Έτσι, το ποσοστό δαπανών για έρευνα και ανάπτυξη στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 1,49% του ΑΕΠ από 1,46% το 2021. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα βρίσκεται στη 14η θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο τομέας των επιχειρήσεων συνεχίζει να έχει τη μεγαλύτερη συνεισφορά στις συνολικές δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης παρουσιάζοντας αύξηση 21,6% σε σχέση με το 2021. Ακολουθεί ο τομέας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στον οποίο πραγματοποιήθηκαν δαπάνες αυξημένες κατά 13,9% σε σχέση με το 2021. Στον κρατικό τομέα, οι δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης σημείωσαν αύξηση κατά 9,7% σε σχέση με το 2021. Τέλος, στον τομέα των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων το 2022 οι συνολικές δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης ήταν αυξημένες κατά 13,4% σε σχέση με το 2021.

Όσον αφορά στην απασχόληση, ο αριθμός των Ισοδυνάμων Πλήρους Απασχόλησης (ΙΠΑ), που αποδίδουν θέσεις πλήρους απασχόλησης, αυξήθηκε κατά 9,9% για το συνολικό προσωπικό σε έρευνα και ανάπτυξη και κατά 10,2% για τους ερευνητές σε σχέση με το 2021. Συγκεκριμένα, το συνολικό προσωπικό το 2022 ανέρχεται σε 67.813 θέσεις πλήρους απασχόλησης και οι ερευνητές σε 49.960 θέσεις. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στον τομέα των επιχειρήσεων. Στον τομέα αυτό η Ελλάδα καταλαμβάνει τη 13η θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Πεντάγωνο ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Συμφωνία Πενταγώνου με μεγάλες εταιρίες Τεχνητής Νοημοσύνης

Το Πεντάγωνο υπέγραψε συμφωνία με επτά εταιρείες AI για χρήση των τεχνολογιών τους σε διαβαθμισμένα δίκτυα. Εκτός συναλλαγής έμεινε η Anthropic, που αντιμετωπίζει διαμάχη με το Πεντάγωνο για θέματα ασφάλειας.
κυψέλη καυσίμου εργαστηρίου
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

EPO: Ρεκόρ αιτήσεων για πατέντες σε ψηφιακή τεχνολογία και ενέργεια

Για πρώτη φορά οι αιτήσεις ευρωπαϊκών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας ξεπέρασαν τις 200.000, σύμφωνα με το EPO, ενισχύοντας τον ρόλο της Ευρώπης ως παγκόσμιου τεχνολογικού κέντρου, σύμφωνα με το Technology Dashboard 2025.
Ναυπηγεία Σαλαμίνας πλοίο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η πλωτή πλατφόρμα USSPS «Πανόπτης» στηρίζει καινοτομία & άμυνα

Μήνυμα στήριξης στην καινοτομία και την αμυντική τεχνολογία έδωσε ο υφυπουργός Στ. Γκίκας στη Σαλαμίνα, κατά την ονοματοδοσία της πλωτής πλατφόρμας «Πανόπτης», τονίζοντας τον ρόλο της περιοχής στην εξέλιξη της ναυπηγικής.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Πρόοδος με γνώση, σχέδιο και γρήγορα βήματα προς το αύριο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Χριστοδουλίδης παρευρέθηκαν στα εγκαίνια του UNIC Athens, του παραρτήματος του πανεπιστημίου Λευκωσίας στο Ελληνικό, όπου ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις που φιλοξενούν έξι σχολές και εννέα προγράμματα σπουδών.
Δορυφόρος της Θάλες
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Β. Χαλουλάκος (ICEYE): Η Ελλάδα να αξιοποιήσει τους μικροδορυφόρους

Ο Β. Χαλουλάκος της ICEYE Hellas τόνισε ότι οι δορυφόροι ραντάρ προσφέρουν συνεχή επιτήρηση και άμεση πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο, ενώ η τεχνολογία επιτρέπει πλέον φθηνότερους, γρήγορους και αξιόπιστους δορυφόρους για την Ελλάδα.
Σημαία Κίνας οικονομία
ΔΙΕΘΝΗ

Το Πεκίνο ενισχύει την ανάπτυξη με μεταρρυθμίσεις στις υπηρεσίες

Το Πεκίνο ενισχύει τις μεταρρυθμίσεις, επενδύει στην τεχνολογία και λαμβάνει μέτρα για το άνοιγμα και την αναβάθμιση του τομέα υπηρεσιών, με στόχο οικονομικά μεγέθη που θα αγγίξουν τα 100 τρισ. γιουάν μέχρι το 2030.