ΓΔ: 1482.43 1.23% Τζίρος: 89.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Nick Paleologos / SOOC

Ψηφοφορία - θρίλερ για το μεταναστατευτικό μετά την κόντρα με τον Σαμαρά

Το ενδεχόμενο να επιβάλει κομματική πειθαρχία για να αποτρέψει «διαρροές» εξετάζει το Μαξίμου, μετά τη δημόσια αντιπαράθεση με τον πρώην πρωθυπουργό για την τροπολογία περί παραμονής μεταναστών στη χώρα.

Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από τα πολλαπλά μηνύματα που επέλεγε να στείλει ο Αντώνης Σαμαράς από το βήμα του 13ου Συνεδρίου της ΝΔ, όταν και για πρώτη φορά με ξεκάθαρο τρόπο είχε επιλέξει να βάλει το πολιτικό πλαίσιο της επόμενης περιόδου για ένα σημαντικό τμήμα της ελληνικής δεξιάς, κρατώντας σαφείς αποστάσεις από την πολιτική της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη σε κρίσιμα σημεία της, όπως το μεταναστευτικό – προσφυγικό.

Η πρόσφατη δημόσια δήλωση αποκήρυξης της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης για το καθεστώς παραμονής μεταναστών στη χώρα μας ήρθε σε συνέχεια των ενστάσεων που είχε εκφράσει για την ακολουθούμενη εξωτερική πολιτική και τις μεταρρυθμίσεις για τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών, με πολλούς να ερμηνεύεται ως επιλογή κλιμάκωσης της κριτικής του. 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η διαδικασία συζήτησης και ψήφισης της επίμαχης τροπολογίας μέσα στην εβδομάδα από τη Βουλή, μετά και τη σφοδρότατη αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά και το «πινγκ πονγκ» ανακοινώσεων και διαρροών με το Μέγαρο Μαξίμου, αναμένεται να εξελιχθεί σε θρίλερ και τον ίδιο να θεωρείται βέβαιο ότι θα την καταψηφίσει. Με δεδομένη τη στάση της αντιπολίτευσης να ζητήσει την πραγματοποίηση ονομαστικής ψηφοφορίας, το ερώτημα που προκύπτει είναι αν θα τον ακολουθήσουν στον ίδιο δρόμο και άλλοι βουλευτές της ΝΔ, με το Μέγαρο Μαξίμου να εξετάζει σοβαρά να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας.

Βουλευτές και στελέχη της επιρροής του πρώην πρωθυπουργού επέμεναν σε κατ' ιδίαν συζητήσεις ότι «ο Αντώνης Σαμαράς αυτές τις απόψεις υποστήριζε πάντα και αυτές υπερασπίζεται και τώρα» και προσέθεταν ότι η ένταση των λεγομένων του διαφέρει, ανάλογα με την περίσταση.

Άλλοι πάλι, εντός της ΝΔ, προχωρούσαν ένα βήμα παραπέρα, θέτοντας ζήτημα φυσιογνωμίας του κόμματος, υποστηρίζοντας πως δεν είχε προηγηθεί καμία εσωτερική συζήτηση για την επίμαχη τροπολογία για τους μετανάστες, ζήτημα το οποίο σε συνδυασμό με την πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει πρόταση για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά.

Εκ των πραγμάτων, επανήλθε στο προσκήνιο μια εσωτερική συζήτηση στη ΝΔ για για το πόσα μέλη μπορεί να αριθμεί η δεξιά πτέρυγα της κυβερνητικής παράταξης, από τη μια, και από την άλλη κατά πόσο είναι διατεθειμένα να διαφοροποιηθούν, έχοντας προηγουμένως παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση μέσω της υπερψήφισης του προϋπολογισμού.

Βούληση ωστόσο του πρώην πρωθυπουργού είναι να παρεμβαίνει σε θέματα που θεωρεί μείζονος σημασίας και αγγίζουν το δεξιό του ακροατήριο, ενώ για πρώτη φορά ανοιχτά επέλεξε να συγκρίνει την κυβέρνησή του με τη σημερινή, λέγοντας πως κατά τη δική του θητεία είχε θεσπίσει ένα νομικό πλαίσιο που προέβλεπε πολύ αυστηρές προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας παραμονής, μόνο εάν οι αιτούντες συμπλήρωναν 7 έτη συνεχούς παρουσίας στη χώρα, προσθέτοντας πως αυτό το καθεστώς το διατήρησε ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η γραμμή άμυνας του Μεγάρου Μαξίμου

Ερωτηματικό παραμένει αν η στρατηγική Σαμαρά θα προκαλέσει - και σε ποιο βαθμό - παρενέργειες στην κυβέρνηση και το εσωτερικό της ΝΔ, αν και από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν σε ένα ζήτημα που χρήζει άμεσης λύσης, υπενθυμίζοντας με νόημα ότι «επί Κυριάκου Μητσοτάκη οι μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί δραστικά ενώ ο Έβρος έχει σφραγίσει...».

Επί της ουσίας της επίμαχης τροπολογίας, εξηγούσαν ότι η ρύθμιση θέτει πιο αυστηρές προϋποθέσεις από εκείνες που ίσχυαν επί κυβέρνησης Σαμαρά, αφού απαιτείται προσφορά εργασίας, με πρόβλεψη ανάκλησης της άδειας παραμονής εάν κάποιος έχει μεγάλα διαστήματα που δεν εργάζεται. Συνεργάτες του πρωθυπουργού, τέλος, ήταν κατηγορηματικοί ότι η τροπολογία δεν πρόκειται να αποσυρθεί, εκφράζοντας τη βεβαιότητά τους ότι θα περάσει και με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εσωκομματικά μηνύματα Μητσοτάκη: Τι απάντησε σε Σαμαρά και Καραμανλή

«Σέβομαι τους πρώην πρωθυπουργούς, αλλά η πολιτική της ΝΔ εκφράζεται από εμένα», υπογράμμισε ο Κυρ. Μητσοτάκης. Τι είπε για Κυπριακό και Βόρεια Μακεδονία. Προανήγγειλε την επίταξη ιδιωτών ιατρών.
businessdaily-Mitsotakis-Samaras
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ταράζει τα... γαλάζια νερά η κοινή εμφάνιση Α. Σαμαρά και Κ. Καραμανλή

Τα ραντάρ του Μαξίμου στρέφονται στις προγραμματισμένες ομιλίες των δύο πρώην πρωθυπουργών για θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Δεκάδες βουλευτές και στελέχη της ΝΔ αναμένεται να παρακολουθήσουν την εκδήλωση.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Το «μασάζ» στους γαλάζιους βουλευτές και το crash test της ΔΕΘ

Ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί αύριο Τετάρτη με τους βουλευτές της ΝΔ για να αποτιμήσουν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κοινή εμφάνιση Σαμαρά, Καραμανλή και η στροφή Μητσοτάκη προς το κόμμα

Υπεραμύνεται της στρατηγικής του μεσαίου χώρου ο Κυρ. Μητσοτάκης, παρά τις εσωκομματικές πιέσεις για στροφή στα δεξιά. Με ενδιαφέρον αναμένονται οι ομιλίες Σαμαρά και Καραμανλή την 1η Ιουλίου.