ΓΔ: 1447.14 0.09% Τζίρος: 49.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:29:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: SOOC

Βορίδης: Οι μεταρρυθμίσεις που θα προχωρήσει η κυβέρνηση μέσα στο 2024

Επισημαίνει, «η κυβέρνηση έχει χαράξει τον πολιτικό οδικό χάρτη για τους πρώτους μήνες του 2024, προχωρώντας με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα στις μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών».

Στους τομείς στους οποίους θα επικεντρωθούν οι κυβερνητικές δράσεις για τη νέα χρονιά, αναφέρεται ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, με άρθρο του στην εφημερίδα «Απογευματινή». Όπως επισημαίνει εισαγωγικώς, «η κυβέρνηση έχει χαράξει τον πολιτικό οδικό χάρτη για τους πρώτους μήνες του 2024, προχωρώντας με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα στις μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών, αφήνοντας πίσω παθογένειες και ιδεοληψίες δεκαετιών».

Ειδικότερα, «άμεση προτεραιότητα για τη νέα χρονιά είναι το νομοσχέδιο για τη λειτουργία των μη κρατικών Πανεπιστημίων. Μια εμβληματική μεταρρύθμιση, ιστορικού χαρακτήρα, η οποία θα συνοδεύεται από ακόμα πιο τολμηρές αλλαγές στη λειτουργία του δημόσιου Πανεπιστημίου. Οι προδιαγραφές που θα τεθούν για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστημιακά ιδρύματα θα είναι εξαιρετικά υψηλές. Ο φοιτητής θα λαμβάνει ένα πτυχίο, το οποίο από πλευράς επαγγελματικών δικαιωμάτων θα είναι απολύτως ισοδύναμο με το συνδεδεμένο του εξωτερικού και του δικού μας δημόσιου Πανεπιστημίου», διαβεβαιώνει ο υπουργός Επικρατείας.

Δεύτερη μείζων μεταρρύθμιση, αυτή της καθιέρωσης της επιστολικής ψήφου «σε πρώτη φάση και αρχής γενομένης από τις ευρωεκλογές». Και αυτή είναι «μια εξίσου σπουδαία μεταρρύθμιση, η οποία στοχεύει αφενός να διευκολύνει τη συμμετοχή των κατοίκων του εξωτερικού και αφετέρου να αυξήσει τη συμμετοχή των πολιτών στην εκλογική διαδικασία. Παράλληλα, διευκολύνει την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος για πολλές κατηγορίες Ελλήνων συμπολιτών μας - εντός και εκτός της επικράτειας - όπως άτομα με αναπηρία, ασθενείς, υπερήλικoι, για τους οποίους η φυσική παρουσία στην κάλπη δεν είναι εύκολη».

Ακολούθως, στις προτεραιότητες της δεύτερης κυβερνητικής θητείας είναι η Δικαιοσύνη, με τις παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Μια σειρά από αλλαγές είναι «πλέον γεγονός», σύμφωνα με τον Μ. Βορίδη, με «κύριο στόχο την ουσιαστικότερη, αποτελεσματικότερη και αμεσότερη διεξαγωγή της ποινικής δίκης και της έκδοσης των αποφάσεων, καθώς θα υπάρχει πλέον αυστηρός περιορισμός των αναβολών σε αποκλειστικά μία.

Επιπλέον, το πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης εισάγει καινοτομίες και βελτιώσεις, εξορθολογίζοντας το νομικό πλαίσιο για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, ώστε να διασφαλισθεί η αποτελεσματικότερη προστασία της οικογένειας, των ανηλίκων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, ενώ αυστηροποιούνται και οι ποινές για αδικήματα όπως η νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες», αναφέρει επίσης στο άρθρο του ο υπουργός Επικρατείας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βορίδης: Τη 2η τετραετία με την ΝΔ κυβέρνηση η Ελλάδα θα πρωταγωνιστήσει

Ο υπουργός Επικρατείας αποτιμά τα αποτελέσματά της λέγοντας ότι «η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα συνεκλήθη ακριβώς με θέμα συζήτησης την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος των ευρωεκλογών.»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργείο Εσωτερικών: Στο 32,9% το ποσοστό συμμετοχής ως τις 17:30

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβε το υπουργείο Εσωτερικών από τους δικαστικούς αντιπροσώπους των εκλογικών τμημάτων, μιάμιση ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες είχαν ασκήσει το εκλογικό δικαίωμά τους 3.161.816 εκλογείς.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόστιμο 400.000 στο υπ. Εσωτερικών και 40.000 στην Ά. Ασημακοπούλου

«Όσον αφορά στο υπουργείο Εσωτερικών, η διαρροή αρχείου που προορίζεται αποκλειστικά για εσωτερική χρήση αποτελεί περιστατικό παραβίασης της εμπιστευτικότητας προσωπικών δεδομένων» επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μενουδάκος: Δεν έχουν επιβληθεί πρόστιμα για τη διαρροή των e-mails

Ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα διευκρίνισε ότι δεν έχει δημοσιευθεί απόφαση και η Αρχή θα αποφανθεί σύντομα για την υπόθεση της διαρροής προσωπικών στοιχείων αποδήμων εκλογέων.