ΓΔ: 1449 0.14% Τζίρος: 3.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:58:11 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Δόμνα Μιχαηλίδου
Φωτο: Δόμνα Μιχαηλίδου. ΑΠΕ

Μιχαηλίδου: Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να στηρίξουμε τους ευάλωτους

«Το 2023 για πρώτη φορά στη μεταμνημονιακή εποχή, έγινε αύξηση 7% στις συντάξεις. Τον Μάρτιο 2023 λοιπόν, από αστοχία της αναδόχου εταιρείας, 572.000 συνταξιούχοι έλαβαν διπλή αύξηση» δήλωσε η υπουργός.

Απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν την ατζέντα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έδωσε η αρμόδια υπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου, στην εκπομπή «Στούντιο με θέα» στον ΑΝΤ1. Για τα υπερβάλλοντα ποσά που πιστώθηκαν σε συνταξιούχους τον Μάρτιο του 2023 είπε τα εξής:

«Το 2023 για πρώτη φορά στη μεταμνημονιακή εποχή, έγινε αύξηση 7% στις συντάξεις. Τον Μάρτιο 2023 λοιπόν, από αστοχία της αναδόχου εταιρείας, 572.000 συνταξιούχοι έλαβαν διπλή αύξηση. Το συνολικό υπερβάλλον ποσό, που πληρώθηκε τον Μάρτιο του 2023 ανερχόταν στα 15,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά μέσο όρο 26 ευρώ περίπου ανά συνταξιούχο.

Οι συνταξιούχοι που επηρεάστηκαν από την παραπάνω αστοχία, είχαν προσωποποιημένη πληροφόρηση εντός του ίδιου μήνα (3ος/2023) μέσα από την ανάρτηση των μηνιαίων εκκαθαριστικών σημειωμάτων τους στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ. Τον μήνα αυτό έγινε δεύτερη υπευθύμιση από τον e-ΕΦΚΑ (https://www.efka.gov.gr/el/deltia-typoy/deltio-typoy-252 ). Στα σημειώματα αυτά αναφερόταν ρητώς το υπερβάλλον ποσό, που καταβλήθηκε.

Ο μέσος όρος ποσού που θα παρακρατηθεί ανά συνταξιούχο είναι περίπου 26 ευρώ με την καταβολή των συντάξεων είτε Φεβρουαρίου 2024 είτε Μαρτίου 2024. Η πλειονότητα της παρακράτησης είναι μέχρι τα 10 ευρώ. Στην ανάδοχη εταιρεία, η οποία ευθύνεται για την αστοχία, έχει γίνει η διαδικασία για την επιβολή ρήτρας και θα επιβληθεί πρόστιμό εντός των επόμενων μηνών»..

Για το θέμα της περικοπής σε δώρα και επιδόματα που παραπέμπεται στο Ανώτατο Δικαστήριο σημείωσε «ότι όταν έχεις δυο αποφάσεις που τα υψηλότερα δικαστήρια της χώρας, δηλαδή το Συμβούλιο της Επικρατείας και ο 'Αρειος Πάγος διαφωνούν τότε το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο είναι αρμόδιο να αποφασίσει. Εμείς αυτό που έχουμε να κάνουμε και νομίζω ότι η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου δεν θα αργήσει πάρα πολύ, είναι να περιμένουμε την απόφαση και όπως πάντα να τη σεβαστούμε». Για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων επεσήμανε ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να στηρίζει και να ενισχύει διαρκώς τις ευάλωτες ομάδες.

Για τις εκκρεμείς συντάξεις ανάφερε τα εξής: «το 2019 είχαμε 1 εκατομμύριο εκκρεμείς συντάξεις. Έγινε πάρα πολλή δουλειά, από την Κυβέρνηση και ιδιαίτερα από τον Κωστή Χατζηδάκη ώστε να επιταχυνθεί η απονομή των συντάξεων. Μόνο τους τελευταίους 28 μήνες έχουν εκκαθαριστεί περίπου 750.000 συντάξεις. Όσον αφορά στις κύριες συντάξεις, τον Αύγουστο εκκρεμούσαν 35.000 αιτήσεις και πλέον έχουμε σπάσει το φράγμα των 25.000. Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα είμαστε στις 24.000. Όσον αφορά στις επικουρικές, τον Αύγουστο ήταν περίπου 45.000 και πλέον είναι 35.000 σε εκκρεμότητα.

Ειδικότερα, για τις πιο δύσκολες περιπτώσεις, το Πράσινο Κτίριο, του e-ΕΦΚΑ, έχουμε μία ειδική ομάδα η οποία επικεντρώνεται μόνο σε αυτές, δηλαδή σε όσες συντάξεις έχουν κολλήσει χρόνια οι υπολογισμοί τους, σε όσες μπορεί να εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις, και στις περιπτώσεις, που πολλές φορές δεν βγαίνει και η σύνταξη, είτε κύρια είτε επικουρική, λόγω του ότι δεν έχει βγει ακόμα η απόφαση ΚΕΠΑ».

Για την αύξηση γιατρών των ΚΕΠΑ, των ειδικοτήτων τους και των αμοιβών τους ανάφερε ότι «για πρώτη φορά υπογράφονται υπουργικές αποφάσεις για την αύξηση του πλήθους των γιατρών των ΚΕΠΑ, των ειδικοτήτων τους και των αμοιβών τους. Έχουμε μόνο 500 γιατρούς ΚΕΠΑ και τώρα μέσα στο μήνα αυτοί οι 500 θα υπερδιπλασιαστούν και θα γίνουν 1.000 με 1.200. Θα διπλασιαστούν, όπως θα αυξηθεί κατά 50% και ο μισθός τους, σημείωσε η υπουργός. Για την μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης υπογράμμισε ότι το πρόβλημα της ακρίβειας είναι κάτι το οποίο απασχολεί το υπουργείο και δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια, ειδικά για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Αυτό που θα εξετάσουμε λοιπόν, είναι έναν δικαιότερο και αναλογικότερο τρόπο είσπραξης της εισφοράς αλληλεγγύης μέσα από τις συντάξεις», επεσήμανε μεταξύ άλλων. Τέλος για την αύξηση του κατώτατου μισθού υπογράμμισε τα έξης: «Βρισκόμαστε στη διαδικασία σύνταξης της τροπολογίας του νόμου.

Η κατάθεση της τροπολογίας θα γίνει εντός του επόμενου μήνα και ένας από τους κύριους λόγους που μας αφορά κιόλας ιδιαίτερα είναι ώστε η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό να μπορέσει να συνυπολογιστεί και στην τουριστική περίοδο όπου ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των συμπολιτών μας απασχολείται σε αυτήν. Όπως έχει ήδη πει ο Πρωθυπουργός, στόχος μας είναι ο κατώτατος μισθός να φτάσει στα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας και ο μέσος μισθός στα 1500 ευρώ. Ήδη από 1 Ιανουαρίου, ξεπαγώσαμε τις τριετίες στον ιδιωτικό τομέα, που ήταν σε αναστολή από το 2012 κι αυτό φυσικά επιταχύνει τη μισθολογική εξέλιξή των εργαζομένων».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Tsakloglou, Ypoyrgeio Ergasias
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσακλόγλου: Η πλατφόρμα για συντάξεις με οφειλές έτοιμη μες το επόμενο δίμηνο

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 τόνισε πως «η κυβέρνηση επιδιώκει δυο στόχους. Ο πρώτος είναι τη συμφιλίωση της οικογενειακής και της επαγγελματικής ζωής και ο δεύτερος η προχή βοήθειας προς τα νέα ζευγάρια ώστε να κάνουν τον αριθμό των παιδιών που επιθυμούν.»
Δόμνα Μιχαηλίδου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Μιχαηλίδου: Την Τετάρτη ανακοινώνεται η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό

Όπως σημείωσε η υπουργός Εργασίας στόχος είναι να υπάρξει υψηλότερο διαθέσιμο εισόδημα στα νοικοκυριά που να μπορεί να καλύπτει το κύμα της ακρίβειας. Σημαντική η μείωση των εκκρεμών συντάξεων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Μιχαηλίδου: Μέσα στους τελευταίους 28 μήνες εκδόθηκαν 750.000 συντάξεις

Στον «Πύργο Ελέγχου», που εδρεύει στο «Πράσινο Κτήριο» του e-ΕΦΚΑ, γίνεται 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, η παρακολούθηση της ροής και της ταχύτητας απονομής συντάξεων σε όλη την Ελλάδα.