ΓΔ: 1382.13 -1.32% Τζίρος: 91.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:03:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Marinakis-Pavlos
Φωτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Π. Μαρινάκης: Αυστηρότερο πλαίσιο για όσους καταστρέφουν ξένη περιουσία

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως έχουν γίνει λιγότεροι οι γνωστοί άγνωστοι που εισβάλλουν σε σχολές, τονίζοντας πως οι αρχές όπου έχουν κληθεί έχουν επέμβει.

Για την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων και τις αστυνομικές επεμβάσεις απέναντι στις καταλήψεις των φοιτητών έκανε λόγο ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, σχολιάζοντας τα χθεσινοβραδινά επεισόδια στο ΑΠΘ, ενώ υπογράμμισε το αυστηρότερο θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει πλέον για την καταστροφή ξένης περιουσίας.

Σε συνέντευξη του στον REAL FM, ο κ. Μαρινάκης δήλωσε πως «βρισκόμαστε λίγες εβδομάδες πριν από μια ιστορική μεταρρύθμιση για τα δημόσια κυρίως πανεπιστήμια, γιατί το 70% αυτό του νόμου αφορά τα δημόσια πανεπιστήμια, την ενδυνάμωσή τους, τη χρηματόδοτησή τους, την ενίσχυσή τους, τη σύμπραξή τους με μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού, τις ελευθερίες που παίρνουν, αιτήματα, που οι πρυτάνεις διαχρονικά, τα συμβούλια πρυτάνεων και οι φοιτητές έχουν θέσει στην πολιτεία και η πολιτεία πλέον τους ακούει. Και βέβαια την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημιακών παραρτημάτων. Στο πλαίσιο αυτό οι γνωστοί άγνωστοι που γίνονται όλο και λιγότεροι, φοιτητές εντός ή εκτός εισαγωγικών, κυρίως εντός εισαγωγικών, αποφάσισαν με το "έτσι θέλω" σε κάποιες σχολές - το ένα τρίτο των σχολών, ενώ κάποτε αυτό θα συνέβαινε σε όλες- να κάνουν κατάληψη. Όπου οι αρχές εκλήθησαν, επενέβησαν. Και προφανώς όπου κρίθηκε επιχειρησιακά από τις αρχές έγινε η αντίστοιχη επέμβαση».

«Υπήρξαν όμως και περιπτώσεις, για να λέμε τα πράγματα με το  όνομά τους, που δυστυχώς ενδεχομένως να μην εκλήθησαν οι αρχές. Εγώ δεν είμαι ο δικαστής που θα το αξιολογήσει. Αυτό που θα πω είναι ότι πρέπει να φτάσουμε στο σημείο σε μια οποιαδήποτε συνέντευξη, σε μια οποιαδήποτε συζήτηση, να μην είναι είδηση η εφαρμογή του νόμου. Και να σας πω και κάτι. Κανείς από εμάς δεν θέλει ντε και καλά να παρεμβαίνει η αστυνομία στα πανεπιστήμια. Όμως αλίμονο, αν φτάσουμε στο σημείο να νομιμοποιούμε -και δεν θα το ξανακάνουμε αυτό που συνέβαινε πριν το '19- παράνομες πράξεις και ανθρώπους οι οποίοι έχουν καταστρέψει τα πανεπιστήμια» πρόσθεσε υπογραμμίζοντας ότι είναι αυτονόητο ότι πρέπει να γίνουν συλλήψεις.

Επισήμανε ότι με το νέο θεσμικό πλαίσιο «οι άνθρωποι αυτοί, οι οποίοι καταστρέφουν περιουσίες -δηλαδή το δικό σας, το δικό μας, όλων, τον κόπο με τους φόρους των Ελλήνων φορολογουμένων- πλέον δεν  θα αναστέλλονται οι ποινές τους. Θα οδηγούνται στη Δικαιοσύνη και αν κρίνονται ένοχοι, θα εκτίουν ένα μεγάλο μέρος της ποινής τους στη φυλακή. Άρα θα το σκεφτούν πέντε και δέκα φορές παραπάνω όταν, αντί να κάτσουν να κάνουν κάτι σοβαρό στη ζωή τους, θα πάνε να καταστρέφουν περιουσίες συμπολιτών τους ή και δημόσια περιουσία που ανήκει στον Έλληνα φορολογούμενο».

Ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση κάνει μια ακόμα πιο δίκαιη και ακόμη πιο συνολική αλλαγή σε πολλές διατάξεις του ποινικού κώδικα και του κώδικα ποινικής δικονομίας, οι οποίες έχουν τρεις στόχους. «Όπως είναι η αυστηροποίηση των ποινών όχι εξοντωτικά, αλλά δίκαια. Ο δεύτερος είναι οι ποινές να είναι πραγματικές, δηλαδή να μην ακούμε είκοσι χρόνια και ο άλλος να μένει μέσα δέκα χρόνια, αλλά να μένει πολύ παραπάνω. Κι αν αποφυλακιστεί νωρίτερα, αυτό να μην είναι αυτόματο, αλλά να το κρίνει το Δικαστικό Συμβούλιο, με βάση την προσωπικότητά του, το αν έχει μετανοήσει, από τη συμπεριφορά του.  Και το τρίτο, πολλές παρεμβάσεις για ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης. Παράλληλα, υπάρχουν και πολλές διατάξεις οι οποίες είναι υπέρ των θυμάτων σε διαδικασίες ενδοοικογενειακής βίας, εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας και άλλα».

Επίσης πρόσθεσε ότι μέχρι τώρα όταν ο καταδικασμένος συμπλήρωνε, είτε στα ισόβια, είτε στα είκοσι χρόνια, είτε στα δεκαπέντε χρόνια έναν αριθμό που προέβλεπε ο νόμος, πρακτικά αυτομάτως αποφυλακιζόταν με τη λεγόμενη υφ' όρον απόλυση, δηλαδή, αποφυλακιζόταν και το υπόλοιπο της ποινής του το έκανε εκτός φυλακής με όρους. «Πλέον, αυτό το "αυτοδικαίως", αυτό το "αυτομάτως", γίνεται μετά από κρίση του Δικαστικού Συμβουλίου. Δηλαδή, κάποιος όταν, για παράδειγμα, συμπληρώσει δεκαοκτώ χρόνια και του δίνει ο νόμος τη δυνατότητα να αιτηθεί την υπό όρους αποφυλάκισή του, δεν σημαίνει ότι θα τη λάβει όπως μέχρι σήμερα, αυτοδικαίως, αλλά θα κρίνει το Δικαστικό Συμβούλιο, θα κρίνει το αρμόδιο Συμβούλιο εάν πληροί μια σειρά από προϋποθέσεις. Δηλαδή, εάν έχει μετανοήσει, αν έχει επιδείξει καλή συμπεριφορά, αν η αποφυλάκισή του μπορεί να αποτελέσει κάποιον κίνδυνο και τα σχετικά. Αυτή είναι η μεγάλη αλλαγή στο συγκεκριμένο κομμάτι του νέου ποινικού κώδικα» είπε.

Τέλος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αφού είπε ότι θα γίνει το συνέδριο της ΝΔ σε λίγες εβδομάδες, το οποίο, όπως είπε θα έχει έναν χαρακτήρα προεκλογικό, αρχών και θέσεων είπε ότι το ευρωψηφοδέλτιο θα ανακοινωθεί μέσα στον Απρίλιο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

PASOK-KINAL
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση έχει αποτύχει να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής υπογραμμίζει την αποστροφή «το περιπολικό δεν είναι ταξί» του τηλεφωνητή της Άμεσης Δράσης σε συνέχεια της αδράνειας των αξιωματικών στο Α.Τ. απέναντι στην 28χρονη Κυριακή.
Giannis Oikonomou, Kyvernisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Οικονόμου: Η Πολιτεία θα πράξει ό,τι είναι απαραίτητο για τις επιθέσεις

Σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καταδίκασε τις επιθέσεις τόσο στα γραφεία της Αττικής Οδού όσο και στις οικίες του του δημοσιογράφου κ. Δ. Καμπουράκη και του προέδρου των ειδικών φρουρών κ. Β. Ντούμα. 
skertsos
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκέρτσος: Θα ολοκληρωθεί το σχέδιο για τα φαινόμενα βίας στα ΑΕΙ

«Από τις 17/1 ξεκινάει η τετράμηνη ειδική εκπαίδευση των 400 ατόμων που έχουν προσληφθεί από την Ελληνική Αστυνομία για να στελεχώσουν τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων», σημειώνει ο υπ. Επικρατείας.