ΓΔ: 1477.69 -0.27% Τζίρος: 79.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ, Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Πατέλης: Το όραμα του πρωθυπουργού είναι η σύγκλιση με την Ευρώπη

Ο επικεφαλής Οικονομικός Σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού έκανε ειδική αναφορά στις μεταρρυθμίσεις που «τρέχουν» αυτή τη στιγμή, όπως είναι η σύνδεση των pos με τις ταμειακές μηχανές, ο νέος χάρτης στη δικαιοσύνη, κ.α.

Στο οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης και τις προοπτικές που ανοίγονται στη χώρα μας για ανάπτυξη αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής Οικονομικός Σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, μιλώντας στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς.

Ο κ. Πατέλης επίσης αναφέρθηκε, στο όραμα του πρωθυπουργού που είναι η σύγκλιση με την Ευρώπη, όχι μόνο όσον αφορά τους μισθούς αλλά και τους θεσμούς, σημειώνοντας ότι απαιτείται ακόμη πολλή δουλειά για να επιτευχθεί η πράσινη και ψηφιακή επανάσταση καθώς και η μεταρρύθμιση του κράτους. 

Ωστόσο, έκανε ειδική αναφορά στις μεταρρυθμίσεις που «τρέχουν» αυτή τη στιγμή, όπως είναι η σύνδεση των pos με τις ταμειακές μηχανές, ο νέος χάρτης στη δικαιοσύνη και η πάταξη της γραφειοκρατίας με το νέο σύστημα διορισμού των κυβερνητικών στελεχών. Επεσήμανε, μάλιστα, ότι μέχρι στιγμής η Βουλή έχει ψηφίσει 400 νομοσχέδια για την ψηφιοποίηση του κράτους, το εργατικό δίκαιο, την παιδεία και  το πτωχευτικό δίκαιο, τα οποία όλα μαζί οδηγούν στην απλοποίηση του επιχειρείν. 

Σχετικά με τους τομείς στους οποίους υπάρχουν ευκαιρίες για επενδύσεις στη χώρα μας, αναφέρθηκε στα έργα ΑΠΕ που είναι σε εξέλιξη, την πράσινη μετάβαση, την ψηφιακή τεχνολογία, την παιδεία, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, τον τουρισμό, μιας και η χώρα μας είναι εξαιρετικός προορισμός για διοργάνωση συνεδρίων, τη γεωργία, όπου απαιτούνται επενδύσεις λόγω της κλιματικής αλλαγής, το σύστημα αλιείας, που στη χώρα μας είναι υπανάπτυκτο, όπως ανέφερε και τον φαρμακευτικό κλάδο που έχει περιθώρια ανάπτυξης. 

Σε ερώτηση του Simon Nixon, Editor του Wealth of Nations, για το τραπεζικό σύστημα, ο κ. Πατέλης παραδέχθηκε ότι, ενώ αυξάνεται ο δανεισμός προς τις μεγάλες εταιρείες, στα νοικοκυριά η χρηματοδότηση είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, γι' αυτό και πρέπει να αλλάξει το μείγμα και να δοθούν πιο πολλά στεγαστικά δάνεια, μιας και οι περισσότερες αγοραπωλησίες ακινήτων γίνονται χωρίς δανεισμό. 

Ως κίνητρα για να μη φύγουν άλλοι νέοι άνθρωποι στο εξωτερικό, ο κ. Πατέλης εντόπισε τις καλύτερες μισθολογικές αποδοχές, αλλά και την αίσθηση που υπάρχει ότι η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση καθώς και ότι υπάρχει αξιοκρατία, ενώ άσκησε κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι κατά την τετραετία 2015 – 2019 χάθηκαν πολλές ευκαιρίες, γι' αυτό και δεν υπήρξε καμία ανάκαμψη.  

Τέλος κατέληξε ότι: «Η ελληνική εμπειρία είναι ένα αισιόδοξο δίδαγμα για άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Στο τέλος τα πράγματα διευθετούνται και ο λαϊκισμός που προσφέρει απλές λύσεις σε περίπλοκα προβλήματα δεν λειτουργεί. Τη διαφορά για τη χώρα μας την έκανε ο τρέχων πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Στο 2% η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2023

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε το γεγονός πως πλέον το ελληνικό χρέος δεν αποτελεί θέμα συζήτησης και πολλές από τις αμφιβολίες του παρελθόντος έχουν εξαφανιστεί, τονίζοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να εκπλήξει φέτος θετικά.
businessdaily-Mitsotakis-Vouli
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η αντιμετώπιση της ακρίβειας

Ο πρωθυπουργός παρομοίασε την ακρίβεια στη χώρα με έναν «ελέφαντα στο δωμάτιο» ενώ εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι αυτά που εισηγείται σημαίνουν «χρεοκοπία χωρίς επιστροφή».