ΓΔ: 1404.11 -0.20% Τζίρος: 85.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Kyriakos Mitsotakis, Ursula von der Leyen, Komision
Φωτο: Shutterstock

Μητσοτάκης σε φον ντερ Λάιεν: Υπερκέρδη 14 δισ. βγάζουν οι πολυεθνικές

Ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι με αδικαιολόγητους εδαφικούς περιορισμούς στην ενιαία αγορά οι πολυεθνικές των βασικών καταναλωτικών αγαθών επιβάλλουν «καπέλα» στις τιμές. Ζητά την παρέμβαση της Κομισιόν.

Υπερκέρδη 14 δισ. ευρώ υπολογίζει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ότι αποκομίζουν οι πολυεθνικοί όμιλοι από καταχρηστικές πρακτικές που ακολουθούν στην τιμολόγηση βασικών καταναλωτικών αγαθών. Ο πρωθυπουργός ζητά την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Όπως δήλωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ομιλία του στα Βριλήσσια, «μόλις σήμερα απέστειλα στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μία επιστολή, με την οποία της ζητώ να διερευνήσει και να παρέμβει για ένα πρόβλημα το οποίο βλέπουμε πια να εντείνεται, που δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι πολυεθνικές εταιρείες χρησιμοποιούν τη μεγάλη τους ισχύ για να τιμολογούν, να χρεώνουν μάλλον, σε διαφορετικές τιμές τα ίδια προϊόντα εντός της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς. Αυτό πρέπει να σταματήσει και πρέπει να σταματήσει με ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, γιατί μόνο έτσι μπορεί να αντιμετωπιστεί ο πυρήνας αυτού του προβλήματος».

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, στην επιστολή του ο πρωθυπουργός αναδεικνύει την «ασύμμετρη δύναμη που έχουν οι πολυεθνικοί κολοσσοί» στην κοινή αγορά της Ευρώπης.

«Με την παρούσα επιστολή», γράφει, «θα ήθελα να αναδείξω την ανάγκη για την περαιτέρω εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ενιαίας Αγοράς στο πολιτικά κρίσιμο πεδίο της προστασίας των καταναλωτών και των εισοδημάτων τους. Η πρόσφατη πληθωριστική κρίση που μας οδήγησε στη σημαντική διάβρωση της αγοραστικής δύναμης των Ευρωπαίων πολιτών, ανέδειξε την ασύμμετρη δύναμη που έχουν οι πολυεθνικοί κολοσσοί».

Για τις πολυεθνικές επισημαίνει πως «διαβρώνουν το εισόδημα των πολιτών» και τονίζει ότι αποκομίζουν πάνω από 14 δισ. ευρώ ετησίως από το «καπέλο» στις διαφοροποιημένες τιμές ανά χώρα της Ε.Ε.

Σε άλλο σημείο της επιστολής αναφέρει πως «μπορούμε να πραγματοποιήσουμε ακόμη πιο τολμηρά βήματα, ώστε η Ενιαία Αγορά να λειτουργεί με περισσότερο ανταγωνισμό και διαφάνεια υπέρ των καταναλωτών. Μόνον έτσι οι πολίτες της Ένωσης, ανεξάρτητα από τη χώρα όπου διαμένουν, θα μπορούν να απολαύσουν τα αποτελέσματα του φιλόδοξου κοινού ευρωπαϊκού εγχειρήματος για μία Ευρώπη που διαπνέεται από τις αρχές της συλλογικότητας της συμπεριληπτικότητας, της κοινωνικής συνοχής και της κοινής επιδίωξης για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών της».

Ο πρωθυπουργός ζητεί την παρέμβαση της Κομισιόν για να σταματήσουν οι αθέμιτες πρακτικές στην προμήθεια των επί μέρους αγορών και στην τιμολόγηση των αγαθών. Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει «απαγόρευση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στις σχέσεις μεταξύ προμηθευτών και λιανοπωλητών που εδράζονται στη διάκριση μεταξύ των λιανοπωλητών ανάλογα με τον τόπο εγκατάστασης τους και την εθνική αγορά που εξυπηρετούν και ειδικότερα σε πρακτικές που εμποδίζουν το παράλληλο εμπόριο και τις διασυνοριακές παθητικές πωλήσεις».

Κάνει λόγο, επίσης, για την ανάγκη να εμπλουτιστεί το Ενωσιακό Δίκαιο για την προστασία του ανταγωνισμού «με διατάξεις που παρέχουν νέα εργαλεία και εξουσίες στις εθνικές αρχές ανταγωνισμού αλλά και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση των αδικαιολόγητων TSCs».

Σημειώνεται ότι οι εδαφικοί περιορισμοί εφοδιασμού (TSC) είναι περιορισμοί που επιβάλλονται από ορισμένους πολυεθνικούς παραγωγούς στον χώρο των ταχυκίνητων καταναλωτικών αγαθών για να εμποδίσουν τους λιανοπωλητές και τους χονδρεμπόρους να προμηθεύονται όπου επιθυμούν εντός της ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Το ΕΛΚ διεκδικεί την συνέχιση της προεδρίας της Φον Ντερ Λάιεν

Αναφερόμενος στην πολιτική ατζέντα, που προώθησε καθ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης - Τουσκ: Επιστολή στήριξης της υποψηφιότητας φον ντερ Λάιεν

«Ο φίλος μου, Ντόναλντ Τουσκ, και εγώ έχουμε την τιμή να προτείνουμε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως υποψήφια του ΕΛΚ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» αναφέρει στο X ο πρωθυπουργός.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Δέσμευσή μας ο κατώτατος μισθός να φτάσει στα 950 ευρώ

Για το θέμα το αγροτών και το ενδεχόμενο να δώσει η κυβέρνηση κάτι επιπλέον δήλωσε: «Εμείς δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω. Και νομίζω ότι και οι αγρότες αυτό το αναγνωρίζουν και ξέρουν πολύ καλά ότι ήδη η κυβέρνηση μάλλον ξεπέρασε και τα όρια των προσδοκιών τους».
Ursula Von Der Leyen, Commision, Evropaiki Epitropi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φον ντερ Λάιεν: Περαιτέρω τεχνική υποστήριξη από την ΕΕ για τον σιδηρόδρομο

Η πρόεδρος της Κομισιόν σε ανάρτησή της σημειώνει ότι «ειδικοί από την Επιτροπή και τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων της ΕΕ θα ταξιδέψουν αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα. Η ασφάλεια των σιδηροδρόμων είναι πρωταρχικής σημασίας».