ΓΔ: 2372.7 1.03% Τζίρος: 1,022.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Βουλή των Ελλήνων
Φωτο: Βουλή των Ελλήνων

Σε διαβούλευση τίθεται άμεσα νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ

Εκτός των άλλων θα υπάρξουν οργανωτικές αλλαγές, με στόχο να δημιουργηθούν ξεχωριστές διευθύνσεις για τα μεγάλα και ώριμα προς εκμετάλλευση ακίνητα και για τις επιμέρους μικρότερες παραχωρήσεις.

Ένα δύσκολο «στοίχημα» για τον εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ (ΕΛΤΑ, ΟΑΣΑ, ΕΤΑΔ κ.ά.) που εποπτεύονται από το Υπερταμείο, καλείται τώρα να «κερδίσει» το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, θέτοντας σε «τροχιά» το σχετικό νομοσχέδιο.

Αυτό αναμένεται, εκτός απροόπτου, να δοθεί προς διαβούλευση την τρέχουσα εβδομάδα και, σύμφωνα με τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, μοντέλο για τις αλλαγές θα είναι η ΔΕΗ. Οι εν λόγω αλλαγές, αναμένεται να επικεντρωθούν σε δράσεις για την προσέλκυση στελεχών από την αγορά με βάση τυπικά και επαγγελματικά προσόντα και χωρίς τις συνηθισμένες μακρόχρονες διαδικασίες του ΑΣΕΠ.

Ακόμα, θα υπάρξουν οργανωτικές αλλαγές, με στόχο να δημιουργηθούν ξεχωριστές διευθύνσεις για τα μεγάλα και ώριμα προς εκμετάλλευση ακίνητα και για τις επιμέρους μικρότερες παραχωρήσεις. Ενώ, θα αναζητηθούν λύσεις ανά επιχείρηση ξεχωριστά, ανάλογα με τη δραστηριότητά της. Δεδομένου ότι έχουν εντοπιστεί προβλήματα (π.χ. εποχικό προσωπικό, μετατάξεις, κ.λπ.) από τον «οριζόντιο» τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι διάφορες επιχειρήσεις, οι οποίες, άλλωστε, συχνά έχουν τελείως διαφορετικό αντικείμενο.

Ταυτόχρονα, θα διευρυνθεί ο σκοπός του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ το Ταμείο με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα απορροφηθούν από το Υπερταμείο και θα συγχωνευθούν με αυτό. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο νόμου θα αφορά στις εξής ΔΕΚΟ:

  • Ο Όμιλος ΟΑΣΑ και οι θυγατρικές του ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ.
  • Τα ΕΛΤΑ.
  • Η ΕΤΑΔ.
  • Η εταιρία διαχείρισης των ακινήτων του ΟΣΕ (ΓΑΙΑΟΣΕ).
  • Η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ (η θυγατρική της ΕΤΒΑ που διαχειρίζεται τα βιομηχανικά πάρκα).
  • Η HELEXPO ΔΕΘ.
  • Ο Οργανισμός Κεντρικής Αγοράς Αθηνών (ΟΚΑΑ), στον Ρέντη.
  • Ο Οργανισμός της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ).
  • Οι Ελληνικές Αλυκές.
  • Η Διώρυγα της Κορίνθου.

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιληφθούν και οι διατάξεις για τη δημιουργία νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου. Στόχος είναι να ενισχυθούν αναπτυξιακές πρωτοβουλίες σε κλάδους αιχμής, με έμφαση στις νέες τεχνολογίες και στις «πράσινες επενδύσεις».

Το νέο Ταμείο αναμένεται να κινηθεί σε ανάλογο πλαίσιο με τα Sovereign Funds άλλων κρατών. Θα ενταχθεί στο Υπερταμείο, ενώ η αποτίμηση της εύλογης αξίας θα καθοριστεί από διεθνή, ανεξάρτητο και εγνωσμένης αξίας αποτιμητή. Αναμένεται να έχει μια «δύναμη πυρός» ύψους 1 δισ. ευρώ (με μόνο μέτοχο το ελληνικό δημόσιο), η οποία θα προέλθει από διαθέσιμα κρατικών φορέων, αλλά και από την εισφορά σε ρευστό από την απόσχιση της ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο, σύμφωνα, τουλάχιστον, με ό,τι έχει γνωστοποιηθεί έως σήμερα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσουκαλάς: «Η αλήθεια δεν αρέσει στους ελεγκτές των πλειστηριασμών»

Ο Κ. Τσουκαλάς του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τον Κ. Πιερρακάκη ότι προσπαθεί να καλύψει αποτυχία έξι ετών στην υλοποίηση κυβερνητικού νόμου και τονίζει πως παρουσιάζουν αποτυχίες ως επιτυχίες, ενοχλούνται από την αλήθεια για τους πλειστηριασμούς.
Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κριτική Τσουκαλά για καθυστέρηση εφαρμογής νόμου οφειλετών από την κυβέρνηση

Ο Κ. Τσουκαλάς, εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για την καθυστέρηση εφαρμογής του Φορέα Απόκτησης Ακινήτων, ρωτώντας γιατί η νομοθέτηση του 2020 θα εφαρμοστεί μόλις το 2026 και καλώντας τον υπουργό να απαντήσει για τα δάνεια.
Πιερρακάκης, Γιώτης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιερρακάκης: Τα τρόφιμα αποτελούν ζήτημα στρατηγικής ασφάλειας

Ο υπουργός Οικομομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, χαρακτήρισε τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών υποδομή εθνικής ασφάλειας, υπογραμμίζοντας τη συμβολή της στην ανάπτυξη και την ανθεκτικότητα της οικονομίας.
Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Πιερρακάκης: Έτοιμος έως το φθινόπωρο ο Φορέας Επαναμίσθωσης

Ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων θα λειτουργήσει μέχρι το τέλος του φθινοπώρου, όπως ανακοίνωσε ο Κ. Πιερρακάκης, παρέχοντας στήριξη σε ευάλωτους για παραμονή στην κατοικία τους με χαμηλό ενοίκιο και δυνατότητα επαναπόκτησης.