ΓΔ: 2004.11 -0.51% Τζίρος: 216.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:00:02
Βουλή των Ελλήνων
Φωτο: Βουλή των Ελλήνων

Σε διαβούλευση τίθεται άμεσα νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ

Εκτός των άλλων θα υπάρξουν οργανωτικές αλλαγές, με στόχο να δημιουργηθούν ξεχωριστές διευθύνσεις για τα μεγάλα και ώριμα προς εκμετάλλευση ακίνητα και για τις επιμέρους μικρότερες παραχωρήσεις.

Ένα δύσκολο «στοίχημα» για τον εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ (ΕΛΤΑ, ΟΑΣΑ, ΕΤΑΔ κ.ά.) που εποπτεύονται από το Υπερταμείο, καλείται τώρα να «κερδίσει» το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, θέτοντας σε «τροχιά» το σχετικό νομοσχέδιο.

Αυτό αναμένεται, εκτός απροόπτου, να δοθεί προς διαβούλευση την τρέχουσα εβδομάδα και, σύμφωνα με τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, μοντέλο για τις αλλαγές θα είναι η ΔΕΗ. Οι εν λόγω αλλαγές, αναμένεται να επικεντρωθούν σε δράσεις για την προσέλκυση στελεχών από την αγορά με βάση τυπικά και επαγγελματικά προσόντα και χωρίς τις συνηθισμένες μακρόχρονες διαδικασίες του ΑΣΕΠ.

Ακόμα, θα υπάρξουν οργανωτικές αλλαγές, με στόχο να δημιουργηθούν ξεχωριστές διευθύνσεις για τα μεγάλα και ώριμα προς εκμετάλλευση ακίνητα και για τις επιμέρους μικρότερες παραχωρήσεις. Ενώ, θα αναζητηθούν λύσεις ανά επιχείρηση ξεχωριστά, ανάλογα με τη δραστηριότητά της. Δεδομένου ότι έχουν εντοπιστεί προβλήματα (π.χ. εποχικό προσωπικό, μετατάξεις, κ.λπ.) από τον «οριζόντιο» τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι διάφορες επιχειρήσεις, οι οποίες, άλλωστε, συχνά έχουν τελείως διαφορετικό αντικείμενο.

Ταυτόχρονα, θα διευρυνθεί ο σκοπός του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ το Ταμείο με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα απορροφηθούν από το Υπερταμείο και θα συγχωνευθούν με αυτό. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο νόμου θα αφορά στις εξής ΔΕΚΟ:

  • Ο Όμιλος ΟΑΣΑ και οι θυγατρικές του ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ.
  • Τα ΕΛΤΑ.
  • Η ΕΤΑΔ.
  • Η εταιρία διαχείρισης των ακινήτων του ΟΣΕ (ΓΑΙΑΟΣΕ).
  • Η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ (η θυγατρική της ΕΤΒΑ που διαχειρίζεται τα βιομηχανικά πάρκα).
  • Η HELEXPO ΔΕΘ.
  • Ο Οργανισμός Κεντρικής Αγοράς Αθηνών (ΟΚΑΑ), στον Ρέντη.
  • Ο Οργανισμός της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ).
  • Οι Ελληνικές Αλυκές.
  • Η Διώρυγα της Κορίνθου.

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιληφθούν και οι διατάξεις για τη δημιουργία νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου. Στόχος είναι να ενισχυθούν αναπτυξιακές πρωτοβουλίες σε κλάδους αιχμής, με έμφαση στις νέες τεχνολογίες και στις «πράσινες επενδύσεις».

Το νέο Ταμείο αναμένεται να κινηθεί σε ανάλογο πλαίσιο με τα Sovereign Funds άλλων κρατών. Θα ενταχθεί στο Υπερταμείο, ενώ η αποτίμηση της εύλογης αξίας θα καθοριστεί από διεθνή, ανεξάρτητο και εγνωσμένης αξίας αποτιμητή. Αναμένεται να έχει μια «δύναμη πυρός» ύψους 1 δισ. ευρώ (με μόνο μέτοχο το ελληνικό δημόσιο), η οποία θα προέλθει από διαθέσιμα κρατικών φορέων, αλλά και από την εισφορά σε ρευστό από την απόσχιση της ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο, σύμφωνα, τουλάχιστον, με ό,τι έχει γνωστοποιηθεί έως σήμερα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελληνική Βουλή συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιπαράθεση στη Βουλή για το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι με το φορολογικό νομοσχέδιο ευνοεί τα υψηλά εισοδήματα, ενώ τα οφέλη για τη μεσαία τάξη και τους πολίτες παραμένουν περιορισμένα.
Επενδύσεις στην Ελλάδα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιερρακάκης: Η Ελλάδα προσφέρει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες

Ανοιχτή πρόσκληση για επενδύσεις στην Ελλάδα απηύθυνε ο Κ. Πιερρακάκης στη 6η Σύνοδο P-TEC, τονίζοντας ότι η χώρα προσφέρει ευκαιρίες, ενώ υπεγράφη ιστορική συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες και το αμερικανικό LNG.
Ιατρός στο νοσοκομείο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στήριξη στην κινητοποίηση των εργαστηριακών γιατρών κατά του claw back

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Κλινικών Ελλάδος στηρίζει την κινητοποίηση των εργαστηριακών γιατρών στις 7 Νοεμβρίου, ζητώντας κατάργηση του claw back και βιώσιμη χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Λάρισα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΣΠΑ: Χρηματοδότηση για ανοικτά κέντρα εμπορίου σε Διδυμότειχο και Λάρισα

Με απόφαση του Νίκου Παπαθανάση εντάσσονται στο ΕΣΠΑ 2021–2027 δύο νέα ανοικτά κέντρα εμπορίου σε Διδυμότειχο και Λάρισα, με συνολική δημόσια δαπάνη άνω των 3,3 εκατ. ευρώ, για ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.
Κάψουλες φαρμακευτικά σκευάσματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο ΕΟΠΥΥ αναλαμβάνει την εκτέλεση συνταγών για στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων

Με νέα ΚΥΑ, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και οι οικογένειές τους θα μπορούν να εκτελούν συνταγές στα συμβεβλημένα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, με ενιαία ηλεκτρονική διαδικασία και ίδιους όρους.