ΓΔ: 2679.97 0.48% Τζίρος: 239.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Βουλή των Ελλήνων
Φωτο: Βουλή των Ελλήνων

Σε διαβούλευση τίθεται άμεσα νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ

Εκτός των άλλων θα υπάρξουν οργανωτικές αλλαγές, με στόχο να δημιουργηθούν ξεχωριστές διευθύνσεις για τα μεγάλα και ώριμα προς εκμετάλλευση ακίνητα και για τις επιμέρους μικρότερες παραχωρήσεις.

Ένα δύσκολο «στοίχημα» για τον εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ (ΕΛΤΑ, ΟΑΣΑ, ΕΤΑΔ κ.ά.) που εποπτεύονται από το Υπερταμείο, καλείται τώρα να «κερδίσει» το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, θέτοντας σε «τροχιά» το σχετικό νομοσχέδιο.

Αυτό αναμένεται, εκτός απροόπτου, να δοθεί προς διαβούλευση την τρέχουσα εβδομάδα και, σύμφωνα με τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, μοντέλο για τις αλλαγές θα είναι η ΔΕΗ. Οι εν λόγω αλλαγές, αναμένεται να επικεντρωθούν σε δράσεις για την προσέλκυση στελεχών από την αγορά με βάση τυπικά και επαγγελματικά προσόντα και χωρίς τις συνηθισμένες μακρόχρονες διαδικασίες του ΑΣΕΠ.

Ακόμα, θα υπάρξουν οργανωτικές αλλαγές, με στόχο να δημιουργηθούν ξεχωριστές διευθύνσεις για τα μεγάλα και ώριμα προς εκμετάλλευση ακίνητα και για τις επιμέρους μικρότερες παραχωρήσεις. Ενώ, θα αναζητηθούν λύσεις ανά επιχείρηση ξεχωριστά, ανάλογα με τη δραστηριότητά της. Δεδομένου ότι έχουν εντοπιστεί προβλήματα (π.χ. εποχικό προσωπικό, μετατάξεις, κ.λπ.) από τον «οριζόντιο» τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι διάφορες επιχειρήσεις, οι οποίες, άλλωστε, συχνά έχουν τελείως διαφορετικό αντικείμενο.

Ταυτόχρονα, θα διευρυνθεί ο σκοπός του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ το Ταμείο με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα απορροφηθούν από το Υπερταμείο και θα συγχωνευθούν με αυτό. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο νόμου θα αφορά στις εξής ΔΕΚΟ:

  • Ο Όμιλος ΟΑΣΑ και οι θυγατρικές του ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ.
  • Τα ΕΛΤΑ.
  • Η ΕΤΑΔ.
  • Η εταιρία διαχείρισης των ακινήτων του ΟΣΕ (ΓΑΙΑΟΣΕ).
  • Η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ (η θυγατρική της ΕΤΒΑ που διαχειρίζεται τα βιομηχανικά πάρκα).
  • Η HELEXPO ΔΕΘ.
  • Ο Οργανισμός Κεντρικής Αγοράς Αθηνών (ΟΚΑΑ), στον Ρέντη.
  • Ο Οργανισμός της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ).
  • Οι Ελληνικές Αλυκές.
  • Η Διώρυγα της Κορίνθου.

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιληφθούν και οι διατάξεις για τη δημιουργία νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου. Στόχος είναι να ενισχυθούν αναπτυξιακές πρωτοβουλίες σε κλάδους αιχμής, με έμφαση στις νέες τεχνολογίες και στις «πράσινες επενδύσεις».

Το νέο Ταμείο αναμένεται να κινηθεί σε ανάλογο πλαίσιο με τα Sovereign Funds άλλων κρατών. Θα ενταχθεί στο Υπερταμείο, ενώ η αποτίμηση της εύλογης αξίας θα καθοριστεί από διεθνή, ανεξάρτητο και εγνωσμένης αξίας αποτιμητή. Αναμένεται να έχει μια «δύναμη πυρός» ύψους 1 δισ. ευρώ (με μόνο μέτοχο το ελληνικό δημόσιο), η οποία θα προέλθει από διαθέσιμα κρατικών φορέων, αλλά και από την εισφορά σε ρευστό από την απόσχιση της ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο, σύμφωνα, τουλάχιστον, με ό,τι έχει γνωστοποιηθεί έως σήμερα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πινακίδα απεργίας καταστήματος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΔΕΔΥ: Διαμαρτυρία 31/8 για 13ο και 14ο μισθό στο Υπ. Οικονομικών

Η ΑΔΕΔΥ ζητά την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού με νομοθετική ρύθμιση και οργανώνει διαμαρτυρία στις 31 Αυγούστου 2026 στο ΥΠΟΙΚ. Αιτήματα αποτελούν και αυξήσεις μισθών, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και προσλήψεις.
Δολάριο και γιεν
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεκόρ στην παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας Ιαπωνίας για το γεν από Ιούλιο

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας δαπάνησε 15,4 δισ. γεν για να στηρίξει το εθνικό νόμισμα, στην ισχυρότερη παρέμβασή της από τα τέλη Ιουλίου έως τα τέλη Αυγούστου, λόγω ασθενείας του γεν από διαφορές επιτοκίων και οικονομικές ανησυχίες.
Μιλένα Αποστολάκη πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Η κυβέρνηση εγκαταλείπει τους οφειλέτες ως «προστασία»

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής απάντησε στο υπ. Οικονομικών, τονίζοντας πως η κυβέρνηση βλέπει το ιδιωτικό χρέος μόνο λογιστικά και αγνοεί το κοινωνικό του κόστος, με ρυθμίσεις που δεν προστατεύουν επαρκώς τους οφειλέτες.
Φωτοβολταϊκά πάνελ ενέργειας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΠΕΦ: Ναι στην κατάργηση τέλους επιτηδεύματος για εταιρείες με φωτοβολταϊκά

Ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά ζητά με επιστολή του την άμεση και πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τα νομικά πρόσωπα που παράγουν ενέργεια από φωτοβολταϊκά, ενόψει των εξαγγελιών στη ΔΕΘ.