ΓΔ: 1446.92 -0.17% Τζίρος: 79.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Nikos Dendias, Ypourgeio Amynas
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Ο Ν. Δένδιας με τον Κυρ. Μητσοτάκη στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, ο υπουργός θα υπογράψει με τους ομολόγους του της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας Επιστολή Προθέσεων (LoI) για τη δημιουργία Εναρμονισμένου Στρατιωτικού Διαδρόμου Κινητικότητας.

Τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα συνοδεύσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα γίνει στην Ουάσιγκτον (9/7 -11/7/2024).

Στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην εν λόγω Σύνοδο Κορυφής, η οποία είναι επετειακή, καθώς συμπληρώνονται 75 χρόνια από την ίδρυση του ΝΑΤΟ, ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας θα  παραστεί, το βράδυ της Τετάρτης 10/7/2024, στο δείπνο το οποίο παραθέτει ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν στους ΥΠΑΜ των κρατών μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Την Πέμπτη 11/7/2024, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Δένδιας θα υπογράψει με τους ομολόγους του της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, κ.κ. Atanas  Zaprianov και Angel Tîlvăr αντίστοιχα, Επιστολή Προθέσεων (LoI) για τη δημιουργία Εναρμονισμένου Στρατιωτικού Διαδρόμου Κινητικότητας («Harmonized Military Mobility Corridor»).

Η δημιουργία του εν λόγω διαδρόμου έρχεται σε συνέχεια της υπογραφής από τους υπουργούς Άμυνας της επιστολής προθέσεων Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, για την επέκταση του Δικτύου Αγωγών του ΝΑΤΟ προς την Ανατολική Πτέρυγα της Συμμαχίας, τον Οκτώβριο του 2023.

Με την υπογραφή της Επιστολής Προθέσεων (LoI) οι τρείς χώρες εκφράζουν το ενδιαφέρον τους, μεταξύ άλλων, για:    

  • Την εναρμόνιση διαφορετικών εθνικών διαδικασιών
  • Τη μείωση του χρόνου που απαιτείται για την έκδοση αδειών διέλευσης
  • Τη διασφάλιση της ομαλής, αποτελεσματικής και απρόσκοπτης μετακίνησης στρατιωτικού προσωπικού και μέσων μεταξύ των τριών χωρών, όποτε απαιτείται 
  • Την ύπαρξη ταχύτερης ανταπόκρισης, αναλόγως των αναγκών των τριών χωρών.

Επιπλέον, η Επιστολή Προθέσεων (LoI), αποσκοπεί στη συνεργασία των τριών χωρών στο πλαίσιο του κοινού δικτύου υποστήριξης Διοικητικής Μέριμνας του ΝΑΤΟ και αναβαθμίζει περαιτέρω τις υποδομές και τα δίκτυα διοικητικής μέριμνας σε περιοχές όπως η Αλεξανδρούπολη και η Θεσσαλονίκη, υπογραμμίζοντας τη σημασία τους για την αποτελεσματική αποτρεπτική ικανότητα της ανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Να τηρήσει τη συμφωνία η κυβέρνηση της Β. Μακεδονίας

Ο πρωθυπουργός αναφορικά με την τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση της Β. Μακεδονίας τόνισε πως οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται και οι χώρες που θέλουν να ενταχθούν στην Ευρώπη πρέπει να τηρούν το διεθνές δίκαιο.
businessdaily-Mitsotakis-Vouli
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης σε Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία

«Είναι μια εποχή όπου η Νατοϊκή Συμμαχία πρέπει να αντιμετωπίσει σειρά πολύπλοκων προκλήσεων και όπου πρέπει να επιβεβαιώσουμε εκ νέου τη δική μας δέσμευση ως προς τη δαπάνη» επισήμανε ο πρωθυπουργός.
businessdaily-Mitsotakis-Erdogan
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα σκαριά συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ

Και οι δύο ηγέτες βρίσκονται στην Ουάσιγκτον για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Οι συνεργάτες και των δύο βρίσκονται σε επαφές ώστε να οριστικοποιηθεί το πιθανότερο την Τετάρτη ή την Πέμπτη.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Το ιστορικό πλοίο Βέλος θα παραμείνει στη Θεσσαλονίκη

Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας και μαζί επιβιβάστηκαν στο ιστορικό αντιτορπιλικό που τον περασμένο Νοέμβριο είχε υποστεί σοβαρή ζημιά στην πρύμνη.