ΓΔ: 2266.09 2.08% Τζίρος: 705.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Αλέξης Χαρίτσης ομιλία
Φώτο: Nikos Libertas / SOOC

Α. Χαρίτσης: Πράξη αξιοπρέπειας, και ελπίδας η συγκρότηση της Νέας Αριστέρας

Για το μέλλον του κόμματος μίλησε ο Πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, τις προκλήσεις της Κεντροαριστεράς και την ανάγκη υλοποίησης του οδικού άξονα Πύργος–Καλό Νερό–Τσακώνα.

Για το παρόν και το μέλλον του κόμματος, συνολικά για τον χώρο της Αριστέρας και της Κεντροαριστεράς καθώς και για το Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα μίλησε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης στη συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο της εφημερίδας «Πατρίς» Γιώργο Μικελόπουλο, στα πλαίσια του Olympia Forum V που ξεκίνησε σήμερα και ολοκληρώνεται την Κυριακή στην Αρχαία Ολυμπία.

Σε ό,τι αφορά τον οδικό χάρτη του κόμματος και τις ενέργειες προκειμένου η Νέα Αριστερά να κάνει ακόμα πιο αισθητή την παρουσία της στην πολιτική σκηνή του τόπου, ο κ. Χαρίτσης τόνισε πως «Η Νέα Αριστερά συγκροτήθηκε ουσιαστικά ως Κ.Ο. με 11 βουλευτές και λειτουργήσαμε σχεδόν ένα χρόνο δε ένα ιδιότυπο καθεστώς, καθώς δεν είχαμε κομματική συγκρότηση. Αυτός ο κύκλος λειτουργίας κλείνει και ανοίγει ένα νέος, με το συνέδριό μας από τις 7 έως τις 10 Νοεμβρίου στην Αθήνα, το οποίο ουσιαστικά είναι το ιδρυτικό, όπου θα συγκροτήσουμε τα όργανά μας, θα παρουσιάσουμε τις προγραμματικές μας θέσεις  και θα επιχειρήσουμε να επανασυστηθούμε στην ελληνική κοινωνία και να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα. Θα επιχειρήσουμε και σε πολιτικό και σε οργανωτικό επίπεδο να ταράξουμε τα λιμνάζοντα νερό της πολιτικής και κυρίως στον αριστερό και προοδευτικό χώρο».

Στην ερώτηση για τις εξελίξεις χώρο τη κεντροαριστεράς με τις εκλογές για ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με ένα από τα δυο κόμματα, ο πρόεδρος της Νέας Αριστέρας σημείωσε πως « «Οι λόγοι για τους οποίους η Νέα Αριστερά προχώρησε σε αυτό το βήμα δεν έχουν εκλείψει. Ο ΣΥΡΙΖΑ με την ηγεσία Κασσελάκη οδηγήθηκε σε έναν πρωτοφανή ευτελισμό, σε μια απαξίωση, η οποία δυστυχώς ξεπέρασε τα όρια του συγκεκριμένου κόμματος, αγγίζοντας όλον τον προοδευτικό χώρο της Ελλάδας. Η αποχώρησή μας δεν ήταν μια κίνηση διαμαρτυρίας. Είπαμε ότι είναι μια πράξη αξιοπρέπειας, ευθύνης και ελπίδας για το μέλλον. Έπρεπε να βάλουμε ένα φρένο σε αυτή την κατηφορική πορεία. Το ζήτημα της ελπίδας ακόμα μένει ανοιχτό. Πρέπει να ξαναδώσουμε ελπίδα στον αριστερό και προοδευτικό κόσμο που έχει αποστρατευτεί. Όχι μόνοι μας. Ξέρουμε τις δυνάμεις μας και τις δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας. Αλλά οφείλουμε να δώσουμε πολιτικό περιεχόμενο από αριστερή σκοπιά στην πολιτική συζήτηση, γιατί τελευταία η πολιτική αντιπαράθεση έχει εκφυλιστεί. Εμείς έχουμε θέσει όλα τα μεγάλα ζητήματα με σαφή  και πρέπει όλες οι προοδευτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν και να πάρουν θέση ευθύνης».

«Σαφές ότι στο σχεδιασμό του Υπουργείο δεν υπάρχει το Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα»

Στην ερώτηση για τον οδικό άξονα Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα και την απάντηση που πήρε στην Βουλή από τον κ. Ταχιάο, ο Αλέξης Χαρίτσης υπογράμμισε πως «Πρόκειται για το πιο σημαντικό, κοινωνικό και αναπτυξιακό έργο για την ευρύτερη περιοχή της νοτιοδυτικής Πελοποννήσου. Μιλάμε για ένα έργο το οποίο συνδέει δύο περιφέρειες, οι οποίες βρίσκονται στα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και μετά από τόσα χρόνια, το 2024, πρέπει πάλι να συζητήσουμε για την σκοπιμότητά του, ενώ το έργο σέρνεται για πάρα πολλά χρόνια. Η κυβέρνηση έχει επιλέξει να μην μπαίνει στην ατζέντα της το θέμα της περιφερειακής ανάπτυξης. Να μην είναι μέρος του πολιτικού της σχεδιασμού. Το γεγονός ότι φτάνουμε να συζητάμε για αυτό το έργο με μια κυβέρνηση που βρίσκεται 5,5 χρόνια στην εξουσία, η οποία είχε μπροστά της πλήρη άρση του δημοσιονομικού περιορισμού και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που έδινε επιτέλους μια δυνατότητα στη χώρα μας να χαράξει μια αναπτυξιακή στρατηγική, η οποία θα αντιμετώπιζε χρόνιες παθογένειες. Και εδώ έχουμε ακριβώς αυτή την περίπτωση. Ένα έργο τα οποίο ήταν κακοσχεδιασμένο από την αρχή, που ο άξονας αυτός είχε μείνει εκτός του αρχικού σχεδιασμού. Και ακούσαμε σήμερα τον υφυπουργό να μας λέει ότι οι προμελέτες αναμένονται, ενώ υποτίθεται ότι ήδη είχαν κατατεθεί στο υπουργείο και δουλευόταν και ακούσαμε να πετάγονται νούμερα στον αέρα για το κόστος, 700-750 εκατ. Όλο αυτό δείχνει ότι το έργο είναι στον αέρα. Είναι σαφές ότι στο σχεδιασμό του υπουργείο δεν υπάρχει καμία βούληση να ενταχθεί το συγκεκριμένο έργο».

Απαντώντας για το αν η ένωση δυνάμεων Ηλείας – Μεσσηνίας μπορεί να δείξει το δρόμο για περαιτέρω διεκδικήσεις, τόνισε ότι «το συγκεκριμένο έργο δεν είναι απλώς μια αστοχία, είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών. Τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης πηγαίνει στις τσέπες λίγων επιχειρηματικών συμφερόντων. Μέσα σε όλο αυτό το δύσκολο, ζοφερό, σκοτεινό περιβάλλον, υπάρχει και μια χαραμάδα ελπίδας, που είναι ότι με αφορμή το συγκεκριμένο έργο οι φορείς της Ηλείας και της Μεσσηνίας έχουν ενώσει δυνάμεις και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να το χάσουμε. Τα συμφέροντα είναι κοινά και οι τοπικές κοινωνίες μόνο να κερδίσουν έχουν. Καλώ όλους τους φορείς να συνεχίσουν να διεκδικούν και η ευθύνη που έχουμε είναι να αναδεικνύουμε αυτές τις διεκδικήσει». 

Το Olympia Forum V συνδιοργανώνεται από την εφ. «Πατρίς» και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παύλος Μαρινάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρινάκης κατά ΠΑΣΟΚ για διαρροές από την απόρρητη συνεδρίαση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για διαρροή απορρήτων πληροφοριών από την Εξεταστική Επιτροπή, χαρακτηρίζοντας το συμβάν ανησυχητικό και επισημαίνοντας τη σοβαρότητα λόγω της θέσης του διοικητή της ΕΥΠ.
Ολομέλεια Ελληνικής Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προανακριτική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντιπαράθεση στη Βουλή για Λιβανό και Αραμπατζή

Η Τζώρτζια Κεφαλά, βουλευτής Πλεύσης Ελευθερίας, ανακοίνωσε τη στήριξη σε προτάσεις ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση προκαταρτικής επιτροπής για Λιβανό και Αραμπατζή για τις επιδοτήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ, καταγγέλλοντας προσπάθεια συγκάλυψης από την κυβέρνηση.
Ελληνικό κοινοβούλιο συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο Στ. Κελέτσης ζητά απόρριψη της προανακριτικής ως αβάσιμης

Ο εισηγητής της ΝΔ, Σταύρος Κελέτσης, ζήτησε να απορριφθούν οι προτάσεις ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς για προκαταρτική επιτροπή, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία κατά Λιβανού και Αραμπατζή για τις επιδοτήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ολομέλεια Βουλής άδεια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Πρόταση προκαταρκτικής για ΟΠΕΚΕΠΕ – Κόκκαλης υπέρ διερεύνησης

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης, τόνισε στη Βουλή ότι πρέπει να συνδυαστούν τα ευρήματα της δικογραφίας με τις υπουργικές αποφάσεις για να αποκαλυφθεί πλήρως η υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ και να διερευνηθεί η ευθύνη Λιβανού και Αραμπατζή.
Σπήλιος Λιβανός στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Ολομέλεια η συζήτηση για προανακριτική Λιβανού-Αραμπατζή

Ξεκίνησε στην Ολομέλεια η συζήτηση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής κατά Λιβανού και Αραμπατζή σχετικά με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με ψηφοφορία να ακολουθεί. Η διαδικασία περιλαμβάνει τοποθετήσεις πολιτικών αρχηγών και μυστική ψηφοφορία.
ΣΥΡΙΖΑ βάθρο ομιλίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνεδριάζει το Σάββατο 6 Ιουνίου

Το Σάββατο 6 Ιουνίου συνεδριάζει η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα έχει προηγηθεί και η Πολιτική Γραμματεία. Δεν είναι βέβαιο αν θα συμμετάσχει ο Π. Πολάκης, λόγω των διαφωνιών για τη θέση του στα κομματικά όργανα μετά τη διαγραφή του.