ΓΔ: 825.02 0.95% Τζίρος: 57.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Πέρασε η αυξημένη εποπτεία των Επαγγελματικών Ταμείων

Με ενστάσεις από τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργάνων για προβληματικές διατάξεις που θα οδηγήσουν σε μελλοντικές υπουργικές αποφάσεις, ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις δραστηριότητες και εποπτεία των Επαγγελματικών Ταμείων.

Ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία η κοινοτική οδηγία για τις δραστηριότητες και την εποπτεία των Ιδρυμάτων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών καθώς ολοκληρώθηκε σε πρώτη ανάγνωση η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, με αρκετές ωστόσο αντιδράσεις από τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργάνων που αναφέρθηκαν σε προβληματικές διατάξεις.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία ενώ υπέρ της αρχής του τάχθηκε η ΝΔ. Από την πλευρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρόν», το ΚΙΝΑΛ, η Ελληνική Λύση και η ΜέΡΑ25 επιφυλάχθηκαν και το ΚΚΕ καταψήφισε. Είχαν προηγηθεί οι παρατηρήσεις και προτάσεις εξωκοινοβουλευτικών φορέων που είχαν κληθεί να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργάνων, αναγνώρισαν την ανάγκη ενσωμάτωσης της κοινοτικής οδηγίας που, όπως είπαν, θέτει τους κανόνες για αυστηρότατη εποπτεία και έλεγχο των Επαγγελματικών Ταμείων και εναρμονίζεται με το ευρωπαϊκό πλαίσιο λειτουργίας τους, ωστόσο υποστήριξαν ότι υπάρχουν ασαφείς, προβληματικές και ατελείς διατάξεις που χρίζουν περαιτέρω αποσαφηνίσεων.

Παράλληλα, τόνισαν μεταξύ άλλων την ανάγκη να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες της αγοράς και των επιχειρήσεων που βιώνουν, όπως είπαν, μια 10ετη κρίση ενώ ζήτησαν η ένταξη των επαγγελματικών ταμείων στον εθνικό φορέα Ιδρυμάτων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών να είναι προαιρετική και παράλληλα να δοθούν κίνητρα στους ασφαλισμένους τους.

Προβληματισμό εξέφρασαν για το γεγονός ότι το νομοσχέδιο παραπέμπει σε πολλαπλές μελλοντικές υπουργικές αποφάσεις για τη διευθέτηση ορισμένων ζητημάτων, με τον πρόεδρο των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης ΕΛΤΑ Παναγιώτη Ζαμπέλη, να τονίζει ότι απουσιάζει ένα ισχυρό σήμα κατεύθυνσης του νομοθέτη.

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Θανάσης Δανούσης, αναγνώρισε ότι οι νέες διατάξεις θέτουν μεν τους κανόνες για αυστηρότατη εποπτεία και έλεγχο των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, ωστόσο όπως είπε, δεν θεσπίζονται κίνητρα για την ενίσχυση τους.

Ο εκπρόσωπος της ΓΕΣΕΒΕΕ Γιάννης Σπανόπουλος, έκανε λόγο για την ανάγκη έγκυρης ενημέρωσης των εταίρων αλλά και για έλλειψη κινήτρων στους εργαζόμενους για τη συμμετοχή τους στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, ενώ ο πρόεδρος του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης Προσωπικού των ΕΛΤΑ Παναγιώτης Ζαμπέλης, χαρακτήρισε καταστροφική την διάταξη που προβλέπει ότι η χρηματοδοτούσα επιχείρηση εγγυάται την καταβολή των παροχών.

Η Κατερίνα Δασκαλάκη, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, σημείωσε ότι το ποσοστό ασφαλιστικών εισφορών είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη και δεν αφήνει περιθώρια να κινηθεί ο εργαζόμενος στη συμπληρωματική ασφάλιση. Παράλληλα, έκανε λόγο για αστοχίες, κενά και αποσπασματική αντιμετώπιση του θέματος που συντηρούν ένα θολό και προβληματικό τοπίο για τα βιωσιμότητα των επαγγελματικών Ταμείων.

Ο Χρήστος Νούνης, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Ασφάλισης του Υπουργείου Οικονομικών, σημείωσε ότι η βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου είναι η πιστή εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας με μελλοντικές υπουργικές αποφάσεις που δεν διευκολύνουν τη λειτουργία των επαγγελματικών Ταμείων που, όπως είπε, είναι επιβεβλημένο να ενισχυθούν.

«Αν δεν καταφέρουμε εμείς να δημιουργήσουμε ένα σωστό πλαίσιο για τα Ταμεία Επαγγελματικής ώστε να καρποφορήσουν θα το κάνουν τα άλλα κράτη», σημείωσε.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοντοζαμάνης: Ενισχύουμε το ΕΣΥ, οι προσπάθειές μας φέρνουν αποτελέσματα

Αντιπαράθεση ξέσπασε στη Βουλή για τη λειτουργία των νοσοκομείων κατά την περίοδο του κορονοϊού. Ο αναπληρωτής υπ. Υγείας κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις βουλευτών, σχετικά με τη στελέχωση του ΕΣΥ.
Kikilias, Xardalias
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: Θα έχουμε εμβόλια για το 70% του πληθυσμού έως το καλοκαίρι

Αναφορικά με την πορεία έλευσης των εμβολίων, ο υπουργός Υγείας είπε πως Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο «έρχονται υπερπολλαπλάσια εμβόλια», σύμφωνα με τις παραδόσεις που λένε οι εταιρείες ότι θα κάνουν.
vouli
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θετικοί στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας οι φορείς

Το δύσκολο κομμάτι της πανδημίας μπορεί να είναι σε υγειονομικό επίπεδο, τα αποτελέσματα όμως στην οικονομία θα τα αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις για μεγάλο διάστημα και μετά τη λήξη του συναγερμού, είπε ο Γ. Καββαθάς, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.