ΓΔ: 2284.4 2.64% Τζίρος: 470.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει σε εκδήλωση, με σοβαρή έκφραση και μικρόφωνο στο χέρι.

Στο τραπέζι του ΚΥΣΕΑ οι αιτήσεις ασύλου από Σύρους πρόσφυγες

Η κυβέρνηση αναζητά κοινό βηματισμό με την Ευρώπη στο θέμα της χορήγησης ασύλου σε πολίτες της Συρίας, μετά τις πρόσφατες αποφάσεις αρκετών χωρών να φρενάρουν την εξέταση νέων αιτήσεων.

Οι ραγδαίες εξελίξεις στη Συρία τίθενται επί τάπητος στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ), που συνεδριάζει υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κατά τη συνεδρίαση αναμένεται να παρθούν οι οριστικές αποφάσεις για το σχέδιο της κυβέρνησης αναφορικά με την αντιμετώπιση των τυχόν προσφυγικών ροών από την ευρύτερη περιοχή, αλλά και το ζήτημα των αιτήσεων ασύλου Σύρων προσφύγων, μέχρι να εξεταστεί εάν η Συρία μετά την πτώση του Άσαντ αποτελεί «ασφαλή χώρα».

Αν και από το κυβερνητικό επιτελείο δεν εκφράζουν κάποια αυξημένη ανησυχία για τις μεταναστευτικές ροές, πάντα υπάρχει ο κίνδυνος εκδήλωσης ενός μαζικού κύματος φυγής με κατεύθυνση τα σύνορα της χώρας, ως την εγγύτερη πύλη εισόδου προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με το νέο σκηνικό στη Δαμασκό μετά από την επικράτηση των ισλαμιστών ανταρτών να είναι ακόμα ρευστό, η Αθήνα καλείται να βάλει στην εξίσωση των πρωτοβουλιών της και τη στάση άλλων χωρών (ΗΠΑ, Ρωσίας, Ισραήλ, Τουρκίας), παρά το γεγονός ότι τα πρώτα μηνύματα κάνουν λόγο για μεγάλα κύματα επιστροφής στη χώρα εξόριστων Σύρων πολιτών από το καθεστώς Άσαντ. 

Η πρόσφατη πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον  Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη, είχε να κάνει με την αγωνία της κυβέρνησης να προστατευθεί το χριστιανικό στοιχείο που βρίσκεται εντός των Συριακών συνόρων, από ενδεχόμενες θρησκευτικού χαρακτήρα διώξεις.

Το «αγκάθι» των αιτήσεων ασύλου

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά και την πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε, η κυβέρνηση αναζητά έναν κοινό βηματισμό των χωρών μελών της Ευρώπης στο ζήτημα του καθεστώτος χορήγησης ασύλου για τους υπηκόους Συρίας, μετά και τις πρόσφατες μεμονωμένες αποφάσεις χωρών όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Αυστρία, να φρενάρουν την εξέταση νέων αιτήσεων ασύλου από Σύρους πολίτες.

Μέχρι τότε, στα κυβερνητικά ραντάρ βρίσκεται και το ενδεχόμενο μαζικών επιστροφών Σύρων προσφύγων που ζουν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, με την ηγεσία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής να θεωρεί ότι είναι πολύ πρόωρο για να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες μαζικών επιστροφών προς τη Συρία, σε μια στιγμή όπου στη χώρα υπάρχει πολιτικό κενό, χωρίς οργανωμένες δομές και υπηρεσίες που θα μπορούσαν να διευκολύνουν τον επαναπατρισμό εκατομμυρίων προσφύγων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον μεταβατικό Πρόεδρο Συρίας στις ΗΠΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον μεταβατικό Πρόεδρο της Συρίας στη Νέα Υόρκη, τονίζοντας τη σημασία προστασίας μειονοτήτων και χριστιανικών πληθυσμών, καθώς και την ετοιμότητα της Ελλάδας να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Συρίας.
Μακάριος Λαζαρίδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Ο κ. Λαζαρίδης παραμένει στη θέση του ως ρουσφέτι Μητσοτάκη

Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση για "αφωνία" στη διατήρηση Λαζαρίδη στη θέση του, παρά την ομολογία του περί πλαστού διορισμού. Υποστηρίζει ότι το περιστατικό αποκαλύπτει την αναξιοκρατία και τη φαυλότητα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα Μητσοτάκη για Πάσχα: Με ενότητα υπερβαίνουμε κάθε εμπόδιο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πασχαλινό του μήνυμα, τόνισε τη σημασία της ενότητας και της πίστης για να ξεπεράσουμε δυσκολίες, ενώ αφιέρωσε σκέψεις σε όσους προσφέρουν για την ασφάλεια και την υγεία της χώρας αυτές τις μέρες.
Κυριάκος Μητσοτάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Αντιπαραγωγική η επίθεση του Ισραήλ στον Λίβανο, ανάγκη για ειρήνη

Ο Κ. Μητσοτάκης εξέφρασε στο CNN την ανησυχία του για την ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο τονίζοντας ότι χρειάζεται κατάπαυση του πυρός. Τι είπε για τις ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες