ΓΔ: 2669.72 -2.51% Τζίρος: 508.63 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Κυριάκος Μητσοτάκης

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της ΕΕ

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες και υπογράμμισε την ανάγκη μεταρρυθμίσεων.

«Η μόνη δύναμη, που μπορεί να προσφέρει πολιτική σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξης στην Ευρώπη είναι η πολιτική οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην ολομέλεια του Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που διοργανώνεται στην ισπανική πόλη της Βαλένθια.

Ο πρωθυπουργός ιεράρχησε ως απόλυτη προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατ’ επέκταση και της πολιτικής ατζέντας του ΕΛΚ την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της ΕΕ. «Στο παρελθόν κάναμε υποχωρήσεις και τώρα ρισκάρουμε να μείνουμε πίσω. Από "εργοστάσιο" ρυθμιστικών κανόνων η ΕΕ οφείλει να μεταμορφωθεί σε "εργοστάσιο" ανάπτυξης. Οφείλουμε να δώσουμε έμφαση στην υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και καλωσορίζω τις πρωτοβουλίες της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, για την απλούστευση του υφιστάμενου ρυθμιστικού πλαισίου της ΕΕ. Πάρτε για παράδειγμα την Ελλάδα: πλέον είμαστε από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες ευρωπαϊκές οικονομίες, κατορθώσαμε να παρουσιάσουμε πλεόνασμα, ύψους 4,8 δισ. ευρώ χάρη σε μεταρρυθμίσεις όπως η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, που εν τέλει φέρνουν αποτελέσματα και ευημερία».

Σε αυτό το σημείο ο πρωθυπουργός προειδοποίησε πως «οι μάχες των δύσκολων μεταρρυθμίσεων χάριν της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας θα πρέπει να λάβουν χώρα σε εθνικό επίπεδο, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους λαϊκιστές εντός συνόρων, αυτές τις μάχες δεν θα τις δώσουν οι Βρυξέλλες για εμάς», ενώ επανέλαβε ότι πρέπει τάχιστα να ενσωματώσουμε τις επισημάνσεις της έκθεσης Ντράγκι.

Αναφερόμενος, μάλιστα, στο προ διημέρου γενικευμένο μπλακ άουτ σε Ισπανία και Πορτογαλία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη για μία πιο ενοποιημένη ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας που θα συνέβαλε στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ευρωπαϊκής ασφάλειας.

Ακολούθως, ο πρωθυπουργός προειδοποίησε πως «η ειρήνη δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη πλέον στην Ευρώπη» και ότι «θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να προστατεύσουμε τις αξίες μας, αλλά και να ενισχύσουμε την αποτρεπτική μας δυνατότητα».

Ο κ. Μητσοτάκης χαιρέτισε την πρωτοβουλία της Προέδρου της Κομισιόν, όπως η ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής για τη δημιουργία επιπρόσθετου δημοσιονομικού χώρου και επισήμανε την ανάγκη για πιο ενοποιημένη ευρωπαϊκή αμυντική αγορά. Επίσης διεμήνυσε με τρόπο ξεκάθαρο ότι τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικά ως προς τη σύναψη αμυντικών συμφωνιών με τρίτες χώρες ώστε να μην θίγονται συμφέροντα κρατών - μελών της Ένωσης.

Επιπλέον, ο Έλληνας πρωθυπουργός προέτρεψε την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ενισχύσει τις σχέσεις της με αναδυόμενες δυνάμεις ανά τον κόσμο αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την επικείμενη επίσκεψη της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν μαζί με ομάδα Επιτροπών στο Νέο Δελχί και επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι χώρα κλειδί στον άξονα ΕΕ - Ινδίας. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε «οι δεσμοί ανάμεσα σε ΕΕ και ΗΠΑ είναι τόσο μεγάλοι και ισχυροί για να αποτύχουμε, είναι το θεμέλιο της ειρήνης και της ευημερίας μας. Ο μόνος δρόμος για να διατηρήσουμε ισχυρή αυτή τη σχέση είναι να γίνουμε ως ΕΕ πιο ισχυροί και αυτόνομοι. Οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ είναι πολύ σημαντικές, πρέπει να τις προσεγγίσουμε από θέση ισχύος και αυτοπεποίθησης».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε μάλιστα ότι «η Νέα Δημοκρατία είναι ο πυλώνας της πολιτικής σταθερότητας και ο δημιουργός της οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα» και διεμήνυσε ότι «η επιτυχία φέρνει ευθύνη» τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης και Τζόρτζια Μελόνι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΕ: Επιβεβαίωση δημοσιονομικής ευελιξίας για ενέργεια σε Ελλάδα & Ιταλία

Η Κομισιόν παρέλαβε επιστολές από Μητσοτάκη και Μελόνι, που ζητούν μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων λόγω του κόστους ενέργειας, με διατήρηση, όμως, της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Τάκης Θεοδωρικάκος πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος: Η ΕΕ πρέπει να στηρίξει την πρόταση Μητσοτάκη

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε πως η κυβέρνηση προσαρμόζεται στις διεθνείς προκλήσεις και λαμβάνει μέτρα στήριξης. Ζήτησε την αποδοχή της πρότασης για δημοσιονομική ευελιξία στην ΕΕ και χαρακτήρισε τις 120 δόσεις σοβαρό, θετικό μέτρο.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Ελευθερία ναυσιπλοΐας και στήριξη πολιτών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο Bloomberg, υπογράμμισε την ανάγκη διασφάλισης της ελευθερίας ναυσιπλοΐας, μέτρων για την ενέργεια και τη δημοσιονομική ευελιξία, ενώ προειδοποίησε για επιπτώσεις στο εμπόριο και τον πληθωρισμό.
Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Πακέτο 2,2 δισ. ευρώ για το 2027, με σεβασμό των κανόνων της Ε.Ε.

Ο Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο mononews.gr, τόνισε ότι η ΔΕΘ επιτρέπει συγκρίσεις πολιτικών και προσώπων, με τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υπερέχουν λόγω σχεδίου και συνέπειας, ενώ προειδοποίησε να μην υπάρξει υπεροψία απέναντι στην αδύναμη αντιπολίτευση.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μητσοτάκης αύριο στο Παρίσι για τη Διεθνή Διάσκεψη Κορυφής Διαστήματος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει αύριο στο Παρίσι για να συμμετάσχει στη Διεθνή Διάσκεψη Κορυφής για το Διάστημα και θα έχει συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν, ακολουθούμενη από δείπνο στο Μέγαρο των Ηλυσίων.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Σταθερή στήριξη μας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων

Ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ επανέλαβε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά η πρόοδος κάθε χώρας αξιολογείται ξεχωριστά. Τόνισε τα συνεχιζόμενα ζητήματα με την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία και το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας.