ΓΔ: 2277.16 -0.09% Τζίρος: 69.63 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:02:43
Κεφαλογιάννης επιχειρηματίας
Φωτό: Menelaos Myrillas / SOOC

Καμία παράταση για τον καθαρισμό οικοπέδων – Έλεγχοι και πρόστιμα από 16/6

Ο Γ. Κεφαλογιάννης ξεκαθαρίζει ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση για καθαρισμούς οικοπέδων. Από 16/6 ξεκινούν έλεγχοι με πρόστιμα και ποινές για παραβάσεις και αμέλεια.

Οριστική παραμένει η προθεσμία της Κυριακής 15 Ιουνίου για τον καθαρισμό οικοπέδων, σύμφωνα με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Κεφαλογιάννη, ο οποίος δήλωσε κατηγορηματικά πως δεν θα υπάρξει καμία περαιτέρω παράταση. 

Όπως σημείωσε σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Real FM», η φετινή 45ήμερη παράταση κρίθηκε επαρκής, λόγω των καιρικών συνθηκών του Απριλίου.

Από τη Δευτέρα 16 Ιουνίου, ξεκινούν συστηματικοί έλεγχοι από Πυροσβεστική και δήμους, ενώ προβλέπονται διοικητικά πρόστιμα για παραβάσεις και ποινικές κυρώσεις για ψευδείς δηλώσεις καθαρισμού.

Ο κ. Κεφαλογιάννης διευκρίνισε ότι οι πολίτες δεν αρκεί να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους, αλλά έχουν την υποχρέωση απομάκρυνσης των υλικών καθαρισμού (κλαδιά, ξερά χόρτα κ.λπ.) προς τα σημεία που έχουν υποδείξει οι δήμοι. Οι δήμοι, σύμφωνα με τον υπουργό, δεν είναι υπεύθυνοι για τη συλλογή των υπολειμμάτων, αλλά μόνο για τον ορισμό των σημείων απόθεσης.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η υποχρέωση διατήρησης καθαρού οικοπέδου ισχύει καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου και όχι μόνο κατά την αρχική περίοδο καθαρισμού.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι τα ακαθάριστα οικόπεδα είναι συχνά αιτίες έναρξης ή εξάπλωσης πυρκαγιών, ενώ αντίθετα τα καθαρισμένα παρουσιάζουν ελάχιστες ή μηδενικές ζημιές ακόμη και σε περιπτώσεις μεγάλης φωτιάς, όπως έχει αποδειχθεί σε περιστατικά του περασμένου έτους.

Αναγνώρισε επίσης ότι σε ορισμένους δήμους υπάρχει πρόβλημα ενημέρωσης των πολιτών, ενώ ανακοίνωσε ότι η φετινή κρατική χρηματοδότηση για καθαρισμούς αυξήθηκε από 31 σε 40 εκατ. ευρώ.

Εκτός από την ανθρώπινη αμέλεια, ο υπουργός ανέφερε ότι παλαιωμένα δίκτυα ηλεκτροδότησης αποτελούν πηγή πρόκλησης πυρκαγιών. Τόνισε τις προσπάθειες του ΔΕΔΔΗΕ για υπογειοποίηση του δικτύου σε περιοχές όπως ο Υμηττός, η Πάρνηθα και η Πεντέλη, καθώς και τους καθαρισμούς γύρω από πυλώνες, οι οποίοι φέτος καλύπτουν περίπου 200 χιλιόμετρα.

Ολοκληρώνοντας, ο υπουργός Κεφαλογιάννης υπογράμμισε την κρίσιμη σημασία της πρόληψης, δηλώνοντας: «Η ατομική ευθύνη δεν είναι για να μεταφέρουμε κάποιο βάρος στον πολίτη, αλλά το να έχω καθαρό το οικόπεδό μου, την περιουσία μου – που στο τέλος της ημέρας προστατεύω – νομίζω είναι μία ευθύνη που ο καθένας πρέπει να έχει».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ηφαίστειο Σαντορίνης θέα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ένας χρόνος από τη σεισμο-ηφαιστειακή κρίση στη Σαντορίνη

Στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών παρουσιάστηκαν τα πορίσματα για τη σεισμο-ηφαιστειακή κρίση της Σαντορίνης, με έμφαση στη σμηνοσειρά σεισμών του 2025 και τα τεκτονικά-μαγματικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν στην περιοχή.
Πλημμυρισμένος δρόμος αυτοκίνητο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έκτακτη ανάγκη σε δύο κοινότητες Νάξου από σφοδρά καιρικά φαινόμενα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας τέθηκαν οι κοινότητες Απεράθου και Αγίου Αρσενίου στη Νάξο λόγω παραθαλάσσιας διάβρωσης από θυελλώδεις ανέμους, με διάρκεια έως τις 14 Μαΐου 2026.
Γιάννης Κεφαλογιάννης βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Κεφαλογιάννης: Η ελεγχόμενη καύση προστατεύει από βίαιες απώλειες στη φύση

Ο Γ. Κεφαλογιάννης τόνισε πως η προδιαγεγραμμένη καύση είναι μέτρο ελεγχόμενης διαχείρισης της καύσιμης ύλης, για την πρόληψη ανεξέλεγκτων πυρκαγιών, εφαρμόζεται ήδη σε μεσογειακές χώρες και γίνεται με τη συμμετοχή ειδικών.
Κεραυνός στη θάλασσα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηράκλειο: Χειροτερεύει ο καιρός στην Κρήτη αύριο, Τρίτη 17/2/2026

Πορτοκαλί προειδοποίηση για έντονα καιρικά φαινόμενα κυρίως σε δυτική και νότια Κρήτη την Τρίτη 17/2/2026. Έντονη σύσταση για αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων, απομάκρυνση από επικίνδυνες περιοχές και αυστηρή τήρηση οδηγιών Αρχών.
Ομπρέλα στη βροχή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε συναγερμό αύριο Πελοπόννησος, Δυτική Ελλάδα, Ιόνιο και Ήπειρος

Σε κατάσταση «Red Code» τίθενται αύριο 17/2/2026 οι Περιφέρειες Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Ιονίων Νήσων και Ηπείρου λόγω κινδύνου πλημμυρών και θυελλωδών ανέμων, με εντολή άμεσης κινητοποίησης των τοπικών οργάνων Πολιτικής Προστασίας.
Βροχή σε ομπρέλα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κατερίνη: Αίτημα για κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τη θαλάσσια υπερχείλιση

Ο δήμος Κατερίνης ζήτησε να κηρυχθεί σε έκτακτη ανάγκη μετά τον έντονο κυματισμό και τη θαλάσσια υπερχείλιση που προκάλεσαν ζημιές σε Παραλία, Κορινό και Ολυμπιακή Ακτή. Ξεκίνησε καταγραφή σε υποδομές και σε πληγέντες.