Έξι καθοριστικές πρωτοβουλίες στην εξωτερική πολιτική που ενίσχυσαν σημαντικά τη διεθνή θέση της χώρας ανέλυσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, σε τοποθέτησή του στα πλαίσια των «Διαλόγων της Νισύρου 2025».
Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στην αντίληψη που παρατηρείται πολλές φορές στην ελληνική κοινωνία, σημειώνοντας: «Καμιά φορά έχουμε την τάση να θυματοποιούμαστε ως χώρα. Παντού υπάρχουν ‘’δράκοι’’ που μας κυνηγάνε. Παντού υπάρχουν παγίδες στις οποίες θα πέσουμε.
Εγώ δεν λέω ότι είμαστε σε ένα κήπο με τριαντάφυλλα, ούτε ότι η Τουρκία είναι ασήμαντη στρατηγικά». Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που της προσδίδει ιδιαίτερο γεωπολιτικό βάρος, σε αντίθεση με την Τουρκία. Όπως επισήμανε, οι επιτυχίες της εξωτερικής πολιτικής αποτελούν συλλογικό επίτευγμα όλων των Ελλήνων.
Σημαντικά βήματα στην εξωτερική πολιτική
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης περιέγραψε έξι συγκεκριμένες εξελίξεις που ενίσχυσαν το διεθνές προφίλ της Ελλάδας:
- Οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο, κίνηση που, όπως ανέφερε, «δημιουργεί και προηγούμενο σε σχέση με άλλες χώρες».
- Ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων τόσο στην αεροπορία όσο και στο ναυτικό.
- Εκδήλωση ενδιαφέροντος από τον αμερικανικό ενεργειακό κολοσσό Chevron για έρευνες υδρογονανθράκων στη νότια Κρήτη, περιοχή που επηρεάζεται από το «παράνομο τουρκολιβυκό Μνημόνιο». Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως το ενδιαφέρον αυτό προέκυψε μετά την ορκωμοσία του Προέδρου Τραμπ.
- Αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που επιβεβαιώνουν την παρανομία του τουρκολιβυκού μνημονίου και το συνεκτικό μήνυμα προς τη Λιβύη ότι κάθε οικονομική ενίσχυση περνά από την Ελλάδα. Η λιβυκή προκήρυξη για έρευνες υδρογονανθράκων παραμένει στη μέση γραμμή, αγνοώντας το παράνομο μνημόνιο.
- Η ολοκλήρωση του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, πρόοδος που αναγνωρίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως εξέλιξη κομβικής σημασίας.
- Η σαφής διαβεβαίωση από την Αιγυπτιακή κυβέρνηση, μέσω άρθρου του υπουργού Εξωτερικών, ότι διατηρείται ο θρησκευτικός και λατρευτικός χαρακτήρας της Μονής Σινά και ότι υπάρχει πλήρης σεβασμός προς τις ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις.
Ηλεκτρική διασύνδεση και στρατηγική αποτροπής
Σχετικά με τα ενεργειακά, ο κ. Χατζηδάκης ερωτήθηκε για την ηλεκτρική διασύνδεση με την Κύπρο και σημείωσε με νόημα: «Παρόμοιες συζητήσεις σαν και αυτές που κάνουμε τώρα για τη διασύνδεση, κάναμε πριν από μερικούς μήνες για το τουρκολιβυκό μνημόνιο και την ισχύ του νοτίως της Κρήτης, όπως και για το θαλάσσιο χωροταξικό συνδυασμό. Δεν τις κάνουμε πια. Κάτι θέλω να πω με αυτό, κρατήστε το».
Στο ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ξεκαθάρισε τη σταθερή προσήλωση σε πολιτική ειρηνικής συνύπαρξης στη βάση του διεθνούς δικαίου. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Όπως ξέρετε το ταγκό θέλει δύο. Θα παραμείνουμε προσηλωμένοι σε αυτή την πολιτική των ήρεμων σχέσεων μεταξύ μας, αλλά υπό την προϋπόθεση του αμοιβαίου σεβασμού και του σεβασμού από την πλευρά της Τουρκίας, του διεθνούς δικαίου».
Ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε πως η ισχυρή οικονομία αποτελεί πρωταρχικό παράγοντα ασφάλειας: «Πρέπει να θωρακίζουμε σταθερά την άμυνά μας, να μην ξεχνάμε ότι η καλύτερη θωράκιση και της άμυνας και της χώρας είναι η πρόοδος της οικονομίας. Όσο πιο ισχυρή είναι η οικονομία μας, τόσο ουσιαστικότερη θα είναι και η στήριξη της άμυνας».
Επενδύσεις στα νησιά με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Απανθρακοποίησης Νήσων
Απαντώντας σχετικά με την νησιωτικότητα, ανέφερε πως πρόσφατα ανακοινώθηκαν τρία νέα κοινοτικά ταμεία προϋπολογισμού 8 δισ. ευρώ, ποσό που ισούται με το μισό ΕΣΠΑ ή Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ ειδικά το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νήσων αποτελεί επιτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και ισχύει αποκλειστικά για την Ελλάδα.
Το ταμείο αυτό χρηματοδοτεί κομβικά έργα για τη νησιωτική Ελλάδα:
- Η ηλεκτρική διασύνδεση του Νοτίου και Βορείου Αιγαίου, έργο με πολλαπλά οφέλη για την οικονομία και το περιβάλλον.
- Κατασκευή φραγμάτων που εντάσσονται σε στρατηγικό σχέδιο διαχείρισης υδάτων, κρίσιμα για τις ανάγκες των νησιών.
- Εκτεταμένα έργα αφαλάτωσης, με άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής και τις προοπτικές του τουρισμού.
Αναφορές στη διαχείριση ενισχύσεων και κριτική προς το ΠΑΣΟΚ
Στο ζήτημα των αγροτικών ενισχύσεων και του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παραδέχθηκε τις ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας, ωστόσο επισήμανε πως ανάλογα φαινόμενα παρατηρήθηκαν και σε προηγούμενες κυβερνήσεις: «Δεν γίνεται να συνεχίσουμε αυτή τη συζήτηση: από τη μια οι ‘’απολύτως αθώοι’’ και από την άλλη οι ‘’απολύτως ένοχοι’’... Θα περίμενε κανείς από το ΠΑΣΟΚ να υπάρχει μια μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση».
Συνολικά, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε πως η σταθερή οικονομική πρόοδος και θεσμική αποτελεσματικότητα ενισχύουν ουσιαστικά τη θέση της Ελλάδας τόσο στο διεθνές όσο και στο ευρωπαϊκό περιβάλλον.