ΓΔ: 2318.73 2.07% Τζίρος: 196.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:12
Λίνα Μενδώνη ομιλία
Φώτο: ΑΠΕ

Μενδώνη: Ολοκληρωμένη αναβάθμιση σε Αρχαία Αγορά και Κεραμεικό έως 2025

Η Λίνα Μενδώνη επιθεώρησε τα έργα σε Αρχαία Αγορά και Κεραμεικό που στοχεύουν σε καθολική προσβασιμότητα, προστασία και ανάδειξη των αρχαιολογικών διαδρομών.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα έργα αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης στους αρχαιολογικούς χώρους της Αρχαίας Αγοράς και του Κεραμεικού, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου για την αποκατάσταση του αρχαίου αστικού τοπίου. 

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε τους χώρους μαζί με υπηρεσιακό κλιμάκιο και πραγματοποίησε αυτοψία στα υπό υλοποίηση έργα.

Το έργο, προϋπολογισμού 6,8 εκατομμυρίων ευρώ, χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2025. Στόχος είναι η αναβάθμιση της επισκεψιμότητας και η καθολική προσβασιμότητα, με σεβασμό στον αρχαιολογικό χαρακτήρα των μνημείων.

Στην Αρχαία Αγορά, το έργο επικεντρώνεται στην αποκατάσταση της εμβληματικής οδού των Παναθηναίων, η οποία επανατοποθετείται ως κεντρικός άξονας περιήγησης.

 Πρόκειται για μια διαδρομή ιστορικής και συμβολικής αξίας, η οποία συνέδεε τον Κεραμεικό με την Ακρόπολη και αποτέλεσε βασικό δρόμο των θρησκευτικών πομπών της πόλης.

 Η ανάδειξή της επαναφέρει την εμπειρία του δημόσιου και πολιτικού χαρακτήρα της Αγοράς, όπως αυτός διαμορφώθηκε στην αρχαία Αθήνα. Νέες κυκλικές διαδρομές, πλήρως προσβάσιμες από άτομα με αναπηρία, διαμορφώνονται ώστε να εξυπηρετούν όλους τους επισκέπτες και να διευκολύνουν την κατανόηση της πολεοδομικής και κοινωνικής δομής του χώρου.

Αντίστοιχα, στον Κεραμεικό, προβλέπεται η επέκταση του δικτύου διαδρομών σε σημεία που μέχρι σήμερα δεν ήταν προσβάσιμα, καθώς και η δημιουργία νέας εισόδου από την οδό Ασωμάτων, η οποία θα ενισχύσει τη λειτουργική και οπτική διασύνδεση του αρχαιολογικού χώρου με τον σύγχρονο αστικό ιστό. 

Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν ακόμη τη διαχείριση ομβρίων υδάτων, ενίσχυση της πυροπροστασίας και την αισθητική αναβάθμιση των χώρων ανάπαυσης και θέασης.

Σε δήλωσή της, η Υπουργός Πολιτισμού υπογράμμισε τη σημασία των έργων αυτών για τη διαμόρφωση μιας πιο πλήρους εμπειρίας για τους πολίτες και τους επισκέπτες, επισημαίνοντας ότι οι δύο αυτοί εμβληματικοί χώροι θα προσφέρουν πλέον «μια εμπειρία περιήγησης αντάξια της μνημειακής και ιστορικής τους αξίας»

Η έμφαση, όπως τόνισε, δίνεται όχι μόνο στη συντήρηση και προστασία των αρχαιολογικών χώρων, αλλά και στη σύγχρονη ανάγνωσή τους ως ζωντανού κομματιού της πόλης.

Το έργο αποτελεί σημαντικό σταθμό στον συνολικό ανασχεδιασμό του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας, ο οποίος επιχειρεί να ενισχύσει τον πολιτιστικό τουρισμό, να προάγει την προσβασιμότητα και να διατηρήσει ζωντανή τη σύνδεση των πολιτών με την πολιτιστική τους κληρονομιά.

 Με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων, η Αθήνα θα διαθέτει δύο πρότυπους αρχαιολογικούς χώρους, λειτουργικά αναβαθμισμένους και ανοιχτούς σε όλους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτήριο UNESCO πινακίδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στήριξη στη Γαλλία για τις ελληνικές θέσεις στη UNESCO για επιστροφή πολιτιστικών αγαθών

Στη Διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO στο Παρίσι, η Ελλάδα παρουσίασε τεκμηριωμένες θέσεις υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, με τη στήριξη 20 κρατών-μελών, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο παρέμεινε αμετακίνητο στη στάση του.
Γλυπτά Παρθενώνα Βρετανικό Μουσείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΠΟ: Στήριξη Ελλάδας στην UNESCO για επανένωση Γλυπτών Παρθενώνα

Στη 25η Σύνοδο της UNESCO για επιστροφή πολιτιστικών αγαθών, η ελληνική αντιπροσωπεία προέβαλε το αίτημα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, επισημαίνοντας το δίκαιο της Ελλάδας και τις μέχρι σήμερα άγονες διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία.
Θερινός κινηματογράφος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δήμος Αθηναίων: Ζωτικής σημασίας η διάσωση του ΠΑΛΑΣ στο Παγκράτι

Ο δήμος Αθηναίων ζητά να σωθεί ο ιστορικός κινηματογράφος ΠΑΛΑΣ στο Παγκράτι, χαρακτηρίζοντας λάθος την απόφαση του ΚΣΝΜ να μην τον χαρακτηρίσει διατηρητέο μνημείο, και καλεί το Υπ. Πολιτισμού να αναλάβει δράση.
Λίνα Μενδώνη ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για τον θάνατο της Άννας Καφέτση

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη εξέφρασε βαθύτατη θλίψη για τον θάνατο της Άννας Καφέτση, τονίζοντας τη μεγάλη της προσφορά στη σύγχρονη τέχνη και το ΕΜΣΤ, καθώς και την πολύτιμη συνεργασία που είχαν.
Λίνα Μενδώνη ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Λίνα Μενδώνη για τον ρόλο των ελληνικών μουσείων στον πολιτισμό για όλους

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2026, η Λίνα Μενδώνη τόνισε πως τα μουσεία συμβάλλουν στην κοινωνική συνοχή, προωθώντας γνώση, διάλογο και βιώσιμη ανάπτυξη, λειτουργώντας ως χώροι ειρηνικής συνύπαρξης και πολιτισμού.