ΓΔ: 2245.61 -0.09% Τζίρος: 341.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
Ο Κωστής Χατζηδάκης μιλάει σε συνέδριο για τη σύγχρονη οικονομία και την Ελλάδα.

Χατζηδάκης: Οι τράπεζες ξεπέρασαν τα όρια και πήγαιναν γυρεύοντας

Στις 22 Ιουλίου 2025 αναμένονται σημαντικά γεγονότα και εξελίξεις, τα οποία θα παρακολουθήσουμε από κοντά, μεταφέροντάς σας άμεσα όλες τις πληροφορίες και τα νέα της ημέρας.

Σταθερή υποστήριξη των εθνικών συμφερόντων με πράξεις και όχι με λόγια είναι το βασικό μήνυμα που εξέπεμψε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, σε πρόσφατη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN. 

Αναφερόμενος ιδιαίτερα στις τελευταίες εξελίξεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, επεσήμανε πως η κυβέρνηση ακολουθεί μια ουσιαστική και νηφάλια στάση, διασφαλίζοντας τα στρατηγικά συμφέροντα της χώρας.

Αιχμή του δόρατος αποτέλεσε η δημιουργία δύο νέων Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων σε Νότιες Κυκλάδες και Ιόνιο, μια πρωτοβουλία που, σύμφωνα με τον κύριο Χατζηδάκη, όχι μόνο προστατεύει το περιβάλλον αλλά λειτουργεί και ως σαφής απάντηση σε όσους θεωρούν ότι η Ελλάδα υποχωρεί απέναντι στις εξωτερικές πιέσεις, και κυρίως απέναντι στην Τουρκία.

Η έντονη αντίδραση της Τουρκίας για τα θαλάσσια πάρκα, χαρακτήρισε ως «αβάσιμη» ο κ. Χατζηδάκης, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε σημαντικές τομές τους τελευταίους μήνες: Από τη διερεύνηση υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης έως και το θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό που κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Εξίσου κρίσιμη θεωρείται η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με Ιταλία και Αίγυπτο, ζητήματα που παρέμεναν ανεπίλυτα επί δεκαετίες, όπως και η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων τόσο στον αέρα όσο και στη θάλασσα.

Παράλληλα, έστειλε περιβαλλοντικό μήνυμα λέγοντας πως «οι θάλασσές μας είναι μέρος του φυσικού πλούτου και πρέπει να τις προστατεύσουμε»

Αναφορικά με την κυριότητα νησιών ανατολικά της Αμοργού, επισήμανε πως η Ελλάδα δεν θέτει σε διαπραγμάτευση τα εθνικά της δικαιώματα: «Θέλουμε να διαπραγματευτούμε μόνο για την υφαλοκρηπίδα και τις θαλάσσιες ζώνες. Πιστεύουμε στην ειρηνική συνύπαρξη, αλλά χωρίς να θυσιάζουμε τα εθνικά συμφέροντα».

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε και τη στρατηγική διεύρυνση των διεθνών συμμαχιών της χώρας με Ισραήλ, Αίγυπτο και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα παραμένει ανοιχτή στον διάλογο με την Τουρκία, χωρίς όμως υποχωρήσεις στα κυριαρχικά δικαιώματα.

 Όπως ανέφερε, «δεν παριστάνουμε το σκυλί που γαβγίζει και δεν δαγκώνει», αλλά αντιθέτως υπερασπίζεται διαρκώς τα εθνικά συμφέροντα με υπευθυνότητα και σοβαρότητα.

Αναφερόμενος στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στάθηκε στην αποφασιστική στάση της κυβέρνησης απέναντι στις αυθαίρετες χρεώσεις από τις τράπεζες

Υπενθύμισε ότι με νομοθετική πρωτοβουλία καταργήθηκαν ή μειώθηκαν έξι βασικές τραπεζικές προμήθειες και, με αφορμή τις νέες χρεώσεις σε ΑΤΜ, η κυβέρνηση παρενέβη άμεσα διαμηνύοντας ότι δεν αποδέχεται τέτοιες πρακτικές. 

«Οι τράπεζες ξεπέρασαν τα όρια και πήγαν γυρεύοντας» δήλωσε, προσθέτοντας πως η παρέμβαση ήταν δίκαιη και απαραίτητη.

Σχετικά με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Χατζηδάκης αναγνώρισε την ευθύνη της κυβέρνησης για τη μη έγκαιρη επίλυση του ζητήματος με τις αγροτικές επιδοτήσεις, ζητώντας ταυτόχρονα από την αντιπολίτευση να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης της. Τόνισε, απευθυνόμενος στα στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ, της ΑΑΔΕ και στους αγρότες, πως από εδώ και στο εξής, «όλα θα γίνονται με απόλυτη διαφάνεια και τήρηση των κανόνων του ευρωπαϊκού δικαίου»

Επεσήμανε ότι ενδέχεται να υπάρξει καθυστέρηση στην καταβολή των επιδοτήσεων, ωστόσο η ορθή διαδικασία είναι κρίσιμη για να αποφευχθούν περαιτέρω επιπλοκές με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Χατζηδάκης για αγροτικό: Ο πετροπόλεμος δεν οδηγεί σε πρόοδο

Σε συνέντευξή του στο «Βήμα», τόνισε πως η άρνηση διαλόγου από αγρότες οφείλεται σε κομματικές στοχεύσεις και έβλαψε τη συμπάθειά τους. Επεσήμανε τις παθογένειες στον ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά όχι ευθύνες υπουργών.
Ομιλητής σε βήμα πολιτικής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσουκαλάς: Αναγκαία η απομάκρυνση της ΝΔ για να αναγεννηθεί η χώρα

Ο Κώστας Τσουκαλάς, Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, κάλεσε σε πολιτική αλλαγή και απομάκρυνση της ΝΔ, τονίζοντας τις ευθύνες της για το blackout στο FIR Αθηνών και τη σιωπή της απέναντι σε παρόμοια περιστατικά.
Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσουκαλάς: Η κυβέρνηση ταυτίζεται με αποτυχία και αλαζονεία

Ο Κώστας Τσουκαλάς χαρακτήρισε τον απολογισμό του πρωθυπουργού ως «ανάρτηση εικονικής πραγματικότητας», κατηγορώντας την κυβέρνηση για αλαζονεία, αποφυγή ευθυνών και διαχείριση κρίσεων με ανεπάρκεια και αδράνεια.