ΓΔ: 2059.39 -0.75% Τζίρος: 209.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Λογότυπο ΠΑΣΟΚ νύχτα
Φώτο: ΠΑΣΟΚ

Μάντζος: Η ΝΔ επιλέγει τρίμηνη εξεταστική για να οδηγήσει σε παραγραφή

Ο Δημήτρης Μάντζος κατηγορεί τη ΝΔ ότι με την τρίμηνη εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ επιδιώκει παραγραφή ενεργειών και πολιτική αμνήστευση. «Καλή μέρα για τη Δημοκρατία», σχολιάζει ειρωνικά.

Μετά τη χθεσινή απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για τη δημιουργία τρίμηνης εξεταστικής επιτροπής σχετικά με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο Δημήτρης Μάντζος, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, εξέφρασε έντονη κριτική προς τη Νέα Δημοκρατία, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τα πραγματικά κίνητρα της επιλογής αυτής.

Όπως σημειώνει ο κ. Μάντζος, αν υπήρχαν ακόμη αμφιβολίες για το τι επιδιώκει η κυβέρνηση με την πρόταση για εξεταστική επιτροπή όσον αφορά τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων, η απάντηση δόθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής.

Η απόφαση να περιοριστεί η διάρκεια των εργασιών της επιτροπής σε τρεις μήνες κατέστη αποκλειστικά επιλογή της Νέας Δημοκρατίας, σε αντίθεση με πρόσφατη εξεταστική για τα Τέμπη, η οποία διήρκεσε μόλις έναν μήνα. 

Με τη συγκεκριμένη επιλογή, προκύπτουν κρίσιμα ζητήματα για τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητα της διερεύνησης, καθώς η λήξη της επιτροπής τοποθετείται στα τέλη Οκτωβρίου 2025.

Σύμφωνα με τις θέσεις που εκφράστηκαν, αυτή η εξέλιξη παρέχει τα εξής αποτελέσματα:

  • Την παρέλευση της αποσβεστικής προθεσμίας του προηγούμενου άρθρου 86 του Συντάγματος στις 5 Οκτωβρίου 2025, που αφορά όλες τις πράξεις πριν την τελευταία αναθεώρηση.
  • Την οριστική παραγραφή ενεργειών της περιόδου Βορίδη (Σεπτέμβριος 2019), οι οποίες, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, συνέβαλαν στην εκτόξευση επιδοτήσεων βοσκοτόπων, προσφέροντας έδαφος για λειτουργία εγκληματικής οργάνωσης.
  • Την ουσιαστική αμνήστευση πολιτικών προσώπων, όπως οι κ. Αυγενάκης και Βορίδης, για αναφερόμενες ενέργειες υπό διερεύνηση.

Η αντιπολίτευση επισημαίνει ότι η διερεύνηση που ζήτησε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία υποβιβάζεται τελικά σε μία "φιλοσοφική συζήτηση για την αγροτική πολιτική". 

Παράλληλα, τονίζεται ότι ενώ στη σχετική δικογραφία περιγράφεται η δράση εγκληματικής οργάνωσης υπό την προστασία της κυβέρνησης, διαχωρίζονται πολιτικά οι φερόμενοι ως προστάτες από τους εκτελεστικούς πυρήνες.

Όπως σημειώνεται, η απόδοση ευθυνών για τον ΟΠΕΚΕΠΕ μετατοπίζεται, με αποτέλεσμα να εξαιρούνται από την ουσία όσοι πρωταγωνίστησαν στη διαμόρφωση και προστασία του συστήματος.

Η χθεσινή απόφαση, σύμφωνα με το σχόλιο του Δ. Μάντζου, υπογραμμίζει μια ακόμη «καλή ημέρα» για την Ελληνική Δημοκρατία, με εμφανείς αιχμές για το επίπεδο διαφάνειας και λογοδοσίας στους θεσμούς της χώρας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λογότυπο ΠΑΣΟΚ νύχτα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: «Κυκλοφοριακός εφιάλτης» στην Αττική και σοβαρή υποβάθμιση των ΜΜΜ

Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση για αδράνεια στο κυκλοφοριακό της Αττικής, καταγγέλλοντας χαμένες ώρες στην κίνηση, ελλείψεις στα ΜΜΜ, μειωμένα δρομολόγια και απουσία στρατηγικού σχεδίου.
Λογότυπο ΠΑΣΟΚ νύχτα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Έμφαση στην ασφάλεια στις νυχτερινές εργασίες της Γραμμής 2 του Μετρό

Το ΠΑΣΟΚ ζητά πλήρη τήρηση των κανόνων ασφάλειας στις νυχτερινές εργασίες συντήρησης της Γραμμής 2 του Μετρό, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αξιοπιστίας και προστασίας επιβατών και εργαζομένων.
Λογότυπο ΠΑΣΟΚ νύχτα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρκογιαννάκη: Η κυβέρνηση δείχνει ανοχή στη βία και εγκαταλείπει την περιφέρεια

Η Όλγα Μαρκογιαννάκη επέκρινε την κυβέρνηση για τη στάση της στα Βορίζια και το κλείσιμο των ΕΛΤΑ, ενώ τόνισε ότι η απολιγνιτοποίηση χωρίς σχέδιο αύξησε το ενεργειακό κόστος και την εξάρτηση.
Άνδρας έξω από κτίριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρηστίδης: Η ΝΔ αποδυνάμωσε και απαξίωσε τα Ελληνικά Ταχυδρομεία

Ο Παύλος Χρηστίδης κατηγόρησε την κυβέρνηση για κακοδιαχείριση και απαξίωση των ΕΛΤΑ, κάνοντας λόγο για σπατάλη δημοσίου χρήματος, απολύσεις και στρατηγική υποβάθμισης του δημόσιου φορέα.