ΓΔ: 2024.37 -1.74% Τζίρος: 278.78 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Παύλος Μαρινάκης Συνέντευξη
Ο Παύλος Μαρινάκης κατά τη διάρκεια δήλωσης ως κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Ελλάδα.

Μαρινάκης: Στη ΔΕΘ πακέτο 1,5 δισ. με φοροελαφρύνσεις και στήριξη οικογενειών

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης προανήγγειλε πακέτο 1,5 δισ. για τη ΔΕΘ, με μειώσεις φόρων, ελαφρύνσεις σε οικογένειες και μέτρα για το δημογραφικό.

Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι κυβερνητικές διεργασίες για το νέο πακέτο παροχών της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), καθώς μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να οριστικοποιηθεί το περιεχόμενό του. 

Η κυβέρνηση, με αιχμή τις εξαγγελίες που θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη, στοχεύει στην παροχή οικονομικής ανάσας σε συνταξιούχους, μεσαία τάξη και οικογένειες, ενισχύοντας τη θέση τους στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία.

Στόχος των επικείμενων μέτρων είναι η άμεση ανακούφιση της τσέπης των πολιτών. Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη ανάρτησή του, πρέπει «τα πλεονάσματα να επιστρέφονται στους πολίτες, κάθε διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος να αξιοποιείται προς όφελος της κοινωνίας»

Πριν την ανακοίνωση των μέτρων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη στις 28 Αυγούστου για συναντήσεις με παραγωγικούς φορείς της πόλης, κλείνοντας τον κύκλο διαβούλευσης ενόψει των εξαγγελιών.

Το χρηματοδοτικό ύψος του πακέτου υπολογίζεται περίπου στα 1,5 δισ. ευρώ. Το 1 δισ. ευρώ προκύπτει από τις καλύτερες από τις προβλεπόμενες επιδόσεις του προϋπολογισμού, τόσο σε επίπεδο εσόδων όσο και εξόδων, ενώ επιπλέον 500 εκατ. ευρώ εξοικονομούνται μέσω της ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες, σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ.

Η κυβέρνηση επιδιώκει τα νέα μέτρα να έχουν μόνιμο χαρακτήρα, αποφεύγοντας λύσεις με προσωρινή ή επιδοματική λογική, δίνοντας έμφαση στη μείωση των φορολογικών βαρών για πολίτες και επιχειρήσεις.

Μεταξύ των βασικών σεναρίων για το νέο πακέτο, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, περιλαμβάνονται:

  • Μειώσεις φόρων για τα μεσαία εισοδήματα, με παρεμβάσεις σε φορολογικά κλιμάκια και συντελεστές.
  • Φορολογικές ελαφρύνσεις για οικογένειες με παιδιά, μελετώντας ακόμη και την αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τη στήριξη της οικογένειας.
  • Μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης στα εισοδήματα από ενοίκια και χορήγηση κινήτρων στους ιδιοκτήτες για να διαθέσουν κλειστά ακίνητα στην αγορά.

Ιδιαίτερη βαρύτητα αναμένεται να δώσει ο πρωθυπουργός στο δημογραφικό ζήτημα, όπως υπογράμμισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κατά την πρώτη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών μετά τις θερινές διακοπές.

Ο κ. Μαρινάκης ανέφερε πως η κυβέρνηση προτίθεται να αναλάβει νέες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας, τονίζοντας ότι «σημαντικό μέρος των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα επικεντρώνεται στη στήριξη της ελληνικής οικογένειας»

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, προτεραιότητα θα δοθεί στους πολίτες με μεγαλύτερες ανάγκες, όπως πολύτεκνες και υπερπολύτεκνες οικογένειες, αλλά και στη μεσαία τάξη γενικότερα.

Στην παρέμβασή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στις υφιστάμενες παροχές για τη στήριξη του δημογραφικού, όπως το επίδομα γέννησης παιδιού, το μηνιαίο επίδομα νέας μητέρας ίσο με τον κατώτατο μισθό για 9 μήνες, αλλά και τις αυξημένες θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. 

Τόνισε, ωστόσο, πως «είναι αλήθεια ότι όλα αυτά δεν περιμέναμε να λύσουν, ούτε έλυσαν αυτό το τεράστιο πρόβλημα, μια πληγή για την Ελλάδα και πολλές άλλες χώρες».

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Μαρινάκης σημείωσε: «Προσωπικά, θεωρώ ότι θα πρέπει να είναι και θα είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων της κυβέρνησής μας κάθε πολιτική στήριξης της οικογένειας. Αυτό είναι το πιο σημαντικό τόσο για την οικονομία όσο και για την ίδια την επιβίωση της χώρας μας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη Μητσοτάκη σε ωφελούμενο κοινωνικής κατοικίας στη Θεσσαλονίκη

Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης συνάντησε στη Θεσσαλονίκη τον 63χρονο Θεόφιλο, ωφελούμενο προγραμμάτων κοινωνικής στέγασης και επανένταξης, που αφορούν ευάλωτους πολίτες και περιλαμβάνουν ανακαινισμένα διαμερίσματα και υποστήριξη εργασίας.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Νέα σχολεία και έργα στέγασης αλλάζουν τη Θεσσαλονίκη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε εργοτάξια νέων σχολείων σε Θεσσαλονίκη και Αμπελόκηπους Μενεμένης, επισημαίνοντας τα 17 νέα σχολεία της Περιφέρειας και τη σημασία των σύγχρονων εγκαταστάσεων με εγγυημένη συντήρηση.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ο 6ος προβλήτας θα κάνει το λιμάνι Θεσσαλονίκης διαμετακομιστικό κόμβο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τη σημασία του 6ου προβλήτα στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, που αναμένεται να ενισχύσει τη διακίνηση και τον ρόλο της πόλης ως κόμβου.
Κυριάκος Μητσοτάκης Helexpo
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Εντυπωσιασμένος από την πρόοδο του Fly over στη Θεσσαλονίκη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέπτοντας το εργοτάξιο του Fly Over στη Θεσσαλονίκη, δήλωσε εντυπωσιασμένος από την πρόοδο, ευχαρίστησε τους πολίτες για την υπομονή και τόνισε τη σημασία του έργου για την πόλη.
Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινιάζει μετρό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη την Τρίτη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται αύριο, Τρίτη 24 Μαρτίου, στη Θεσσαλονίκη με επισκέψεις στο Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας, σε σχολεία της πόλης και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Κυριάκος Μητσοτάκης βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η συμφωνία με την Chevron ενδυνάμωσε την γεωπολιτική μας θέση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εβδομαδιαία ανασκόπηση, υπογράμμισε τη νέα συμφωνία με Chevron-Helleniq Energy για έρευνες υδρογονανθράκων, το ταξίδι του στην Ινδία, τη θεσμοθέτηση επιστολικής ψήφου και την ενίσχυση των συγκοινωνιών.