ΓΔ: 2122.6 -2.27% Τζίρος: 315.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Γιώργος Γεραπετρίτης χαμογελαστός
Φώτο: Menelaos Michalatos / SOOC

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα έχει τον πρώτο λόγο στη διπλωματική σκακιέρα

Ο ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης στο Action 24 μίλησε για Τουρκία, Ουκρανία και Γάζα, τονίζοντας ότι η χώρα δεν υποχωρεί στα εθνικά της θέματα και πορεύεται με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στην εκπομπή «Πίσω από τις γραμμές», περιέγραψε τη στρατηγική της Αθήνας σε ένα «ασύμμετρο» διεθνές περιβάλλον, υπερασπίστηκε τον δομημένο διάλογο με την Άγκυρα και έστειλε μηνύματα για Λιβύη, Αίγυπτο, Ουκρανία και Μέση Ανατολή.

Σχέσεις με την Τουρκία

Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχει εμπεδωθεί μια «λειτουργική» σχέση με την Τουρκία, χωρίς αυταπάτες για αλλαγή πάγιων θέσεων. «Η Ελλάδα δεν ετεροκαθορίζεται. Χτίζουμε διπλωματία που δεν προσδιορίζεται από το τι κάνει η Τουρκία», σημείωσε, προσθέτοντας πως οι παραβιάσεις έχουν «ελαχιστοποιηθεί έως μηδενιστεί» σε σχέση με το παρελθόν.


Για το ηλεκτρικό καλώδιο Ελλάδας–Κύπρου ανέφερε πως οι έρευνες ολοκληρώθηκαν και το έργο «θα συνεχιστεί», προειδοποιώντας ότι τυχόν παρεμπόδιση από τρίτη χώρα «θα έχει συνέπειες».

 Για πιθανή συνάντηση Μητσοτάκη–Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (22–26/9), είπε ότι αποτελεί «βάσιμο ενδεχόμενο» και «δεν θα είναι εθιμοτυπική».

Λιβύη και Αίγυπτος

Ο ΥΠΕΞ υπογράμμισε τη «στρατηγική, αδελφική» σχέση με την Αίγυπτο, ενώ για τη διχασμένη Λιβύη είπε ότι η Ελλάδα συνομιλεί «στο ανώτατο επίπεδο» και με τα δύο κέντρα εξουσίας. 

«Το τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν έχει κυρωθεί, οι ροές έχουν σχεδόν μηδενιστεί και ξανανοίγουν μετά από 15 χρόνια οι τεχνικές συζητήσεις οριοθέτησης με τη Λιβύη», σημείωσε. Υποστήριξε επίσης ότι οι λιβυκές παραχωρήσεις «σεβάστηκαν τη δική μας μέση γραμμή». Για τα ελληνικά οικόπεδα νότια της Κρήτης, εκτίμησε ενδιαφέρον «αμερικανικού κολοσσού».

Μονή Σινά

Για την κρίση στη Μονή Αγίας Αικατερίνης, ο κ. Γεραπετρίτης διαχώρισε την εκκλησιαστική από τη διμερή διάσταση και μίλησε για «πρώτη φορά σε 15 αιώνες» προοπτική ρύθμισης του ειδικού νομικού καθεστώτος από την αιγυπτιακή πλευρά, ώστε να διασφαλιστεί «ο αέναος ελληνορθόδοξος χαρακτήρας» και η συνέχεια της Μονής. «Ευελπιστώ σε νεότερα τις επόμενες εβδομάδες», είπε.

Ουκρανία

Η θέση της Ελλάδας «είναι θέση αρχής»: υπέρ του αμυνόμενου, κατά του αναθεωρητισμού και της αλλαγής συνόρων. «Δεν θα συμμετάσχουμε στρατιωτικά στις εγγυήσεις ασφαλείας· θα συμβάλουμε στην ανασυγκρότηση και την ανθρωπιστική βοήθεια», υπογράμμισε, προειδοποιώντας κατά «αμφίσημων» στάσεων.

Γάζα και παλαιστινιακό κράτος

Ο ΥΠΕΞ έκανε λόγο για «ανθρωπιστική καταστροφή» στη Γάζα και ζήτησε άμεση παύση εχθροπραξιών, απελευθέρωση ομήρων και αποκατάσταση ανθρωπιστικών ροών.

 Για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους είπε: «Η Ελλάδα θα αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης· το ζήτημα είναι ο χρόνος». Σύνδεσε την κίνηση με την πολιτική διαδικασία λύσης δύο κρατών, ώστε η αναγνώριση να έχει «πραγματική υπόσταση» και όχι μόνο συμβολισμό.

Συμμαχίες και κριτική

Απαντώντας στην αντιπολίτευση περί «ηττών», ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει «ενισχυμένη διεθνή θέση» και «άριστες» σχέσεις με ΗΠΑ, χώρες του Κόλπου, Αίγυπτο και ταυτόχρονα με τον αραβικό κόσμο και το Ισραήλ. Σχετικά με τις παρατηρήσεις για «υπερβολική ευγένεια», σχολίασε: «Η ευγένεια δεν είναι αδυναμία. Όταν πρόκειται για εθνικά συμφέροντα, χωρεί μόνο ισχύς».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φρεγάτα Κίμων στη θάλασσα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Καμία απειλή για Σούδα – Αδιαπραγμάτευτη η αμυντική μας διάταξη

Ο ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτης διαβεβαίωσε ότι η Σούδα προστατεύεται πλήρως, με αναβαθμισμένα μέτρα και αμυντική ομπρέλα, ενώ τόνισε ότι η βάση λειτουργεί υπό αυστηρό ελεγχόμενο καθεστώς ΗΠΑ-Ελλάδας και δεν υπάρχει απειλή για τους πολίτες.
Υπουργείο Εξωτερικών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Καμία εμπλοκή σε επιχειρήσεις κατά του Ιράν, διαρκής στήριξη Κύπρου

Η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Λάνα Ζωχιού τόνισε πως η Ελλάδα δεν συμμετέχει σε επιχειρήσεις κατά του Ιράν, ενώ υπογράμμισε την πάγια στήριξη προς την Κύπρο και τη δέσμευση στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου.
Υπουργείο Εξωτερικών Ελλάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Δεν συμμετέχουμε σε επιχειρήσεις κατά Ιράν, σταθερή στήριξη στην Κύπρο

Η Λάνα Ζωχιού τόνισε ότι η Ελλάδα δεν συμμετέχει σε επιχειρήσεις κατά του Ιράν, στηρίζει σταθερά την Κύπρο και λαμβάνει προληπτικά μέτρα, διαβεβαιώνοντας πως δεν υπάρχει σοβαρό θέμα ασφάλειας για τη χώρα.
Γιώργος Γεραπετρίτης στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τηλεδιάσκεψη Γ. Γεραπετρίτη με επικεφαλής διπλωματικών αποστολών σε Μέση Ανατολή

Ο ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτης πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με επικεφαλής Πρεσβειών και Προξενείων στο Ιράν και τη Μέση Ανατολή, εστιάζοντας στην ασφάλεια των Ελλήνων και τις διαδικασίες επιστροφής τους όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.
Υπουργείο Εξωτερικών Ελλάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Στενή παρακολούθηση και ανησυχία για τα γεγονότα σε Ιράν και Μ. Ανατολή

Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Ιράν και τη Μέση Ανατολή. Ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων για συνδρομή σε πολίτες. Σύσταση για προσοχή και επαφή με τις ελληνικές διπλωματικές αποστολές.