ΓΔ: 2118.27 -0.55% Τζίρος: 263.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Λάζαρος Τσαβδαρίδης ομιλία
Ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης μιλά στη Βουλή ως Υφυπουργός Ανάπτυξης.

Τσαβδαρίδης: Τα τοπόσημα ως μοχλοί ανάπτυξης για τις τοπικές κοινωνίες

Ο υφ. Ανάπτυξης Λάζαρος Τσαβδαρίδης τόνισε στη Βεργίνα ότι η ανάδειξη τοποσήμων ενισχύει τον πολιτισμό και δημιουργεί ευκαιρίες ανάπτυξης, απασχόλησης και καινοτομίας.

Ένα τοπόσημο δεν αποτελεί απλώς ένα κτήριο ή ένα μνημείο. Συμβολίζει τη συμπύκνωση της ιστορίας, του πολιτισμού, των παραδόσεων και της μοναδικής ταυτότητας κάθε περιοχής. Η διαφύλαξη, προβολή και ενσωμάτωσή του σε ένα σύγχρονο αναπτυξιακό πλάνο μπορεί να μετασχηματίσει αυτά τα σημεία αναφοράς σε καθοριστικούς μοχλούς προόδου για την οικονομία αλλά και την κοινωνία.

Αυτά τα σημεία ανέδειξε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Βεργίνα. Η πρωτοβουλία ανήκε στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και η εκδήλωση έλαβε χώρα παρουσία της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη.

Κεντρικό θέμα της ημερίδας αποτέλεσε το Το 'Τοπόσημο' ως συντελεστής οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών, αναδεικνύοντας τη συμβολή των πολιτιστικών σημείων στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης, ο ουσιαστικός διάλογος επικεντρώθηκε στην αναγκαιότητα προστασίας και αξιοποίησης της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας. 

Από τις τοποθετήσεις και τις συζητήσεις της ημερίδας κατέστη σαφές ότι η ανάδειξη των τοποσήμων δημιουργεί πολλαπλασιαστικές ευκαιρίες για ανάπτυξη στις τοπικές κοινωνίες, ενισχύοντας την απασχόληση, την καινοτομία και την τοπική επιχειρηματικότητα.

Όπως επεσήμανε ο κ. Τσαβδαρίδης, το Υπουργείο Ανάπτυξης, υπό την καθοδήγηση του υπουργού Τάκη Θεοδωρικάκου, εργάζεται μεθοδικά για την προώθηση ενός ισόρροπου αναπτυξιακού μοντέλου που εστιάζει στην ανάδειξη της ελληνικής περιφέρειας.

 Μέσω στοχευμένων δράσεων και αξιοποίησης δυναμικών χρηματοδοτικών εργαλείων -όπως το νέο ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και ο Αναπτυξιακός Νόμος, διευρύνονται οι προοπτικές για προσέλκυση επενδύσεων που συνδέουν τον πολιτιστικό μας πλούτο με τον τουρισμό, την αγροδιατροφή, την καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λιμάνι Χανίων Κρήτης
ΔΙΕΘΝΗ

Προτίμηση σε ευρωπαϊκούς προορισμούς λόγω αποκλεισμού του Κόλπου

Η TUI επισημαίνει αύξηση ζήτησης για ευρωπαϊκούς προορισμούς, καθώς οι ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις αποκλείουν τον Κόλπο κι ανεβάζουν τις τιμές σε απομακρυσμένες περιοχές. Κρήτη, Ρόδος, Κως, Μαγιόρκα και Αττάλεια παραμένουν κορυφαίες επιλογές.
Εναέρια παραλία Ελλάδας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η ιστορία του ελληνικού τουρισμού μέσα από τις αφίσες του ΕΟΤ

Οι τουριστικές αφίσες του ΕΟΤ, έργα τέχνης κορυφαίων καλλιτεχνών, προέβαλαν την Ελλάδα διεθνώς ως τόπο φυσικής ομορφιάς και πολιτισμού, διαμορφώνοντας τη σύγχρονη ταυτότητά της μέσα από δημιουργικότητα και έμπνευση.
Άνεμος Μύλοι Ίος
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Οι τουρίστες στις Κυκλάδες και Δωδεκάνησα «ερωτεύονται» τις μοναδικές γεύσεις

Ο ήλιος, η θάλασσα και τα ηλιοβασιλέματα δεν είναι τα μόνα που γοητεύουν στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Ιδιαίτερο ρόλο παίζουν οι αυθεντικές γεύσεις που χαρακτηρίζουν κάθε τόπο και αποτυπώνουν την τοπική παράδοση και πολιτισ
Παραλία Μυλοπότας Ίος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ίος: Διεθνής αναγνώριση για τον εκσυγχρονισμό και τη διαφοροποίηση του νησιού

Το Euronews ξεχωρίζει την Ίο για το αυθεντικό της τοπίο, τον πολιτιστικό πλούτο με μνημεία όπως ο Σκάρκος και ο τάφος του Ομήρου, τη ζωντανή κοινωνική ζωή και την εντυπωσιακή παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Χώρας.
Φούρνοι λιμάνι θάλασσα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρισμό δύο ταχυτήτων φέτος δείχνουν οι εκτιμήσεις ξενοδόχων για τα έσοδα

Με δύο ταχύτητες εκτιμάται ότι θα τρέξει ο τουρισμός τη φετινή σεζόν, καθώς οι εκτιμήσεις των ξενοδόχων για τα έσοδα εμφανίζουν μεγάλες αποκλίσεις ανάλογα την περιοχή, σύμφωνα με έρευνα του ΣΕΤΕ.