ΓΔ: 2210.85 0.14% Τζίρος: 304.39 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Κώστας Αρβανίτης συνέδριο
Φώτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Παρέμβαση Αρβανίτη στο ΕΚ για το μεταναστευτικό

«Κόλαφο» για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα χαρακτηρίζει ο Κ. Αρβανίτης τις τοποθετήσεις του προέδρου της Διάσκεψης ΜΚΟ του Συμβουλίου της Ευρώπης, Gerhard Ermischer, σχετικά με απειλές κατά ΜΚΟ και των δικηγόρων τους.

Σημαντικές ανησυχίες για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Left στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστας Αρβανίτης.

 Οι τοποθετήσεις του Gerhard Ermischer, προέδρου της Διάσκεψης των Διεθνών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην Ευρωβουλή, αποτέλεσαν αφορμή για τη συζήτηση σχετικά με την κατάσταση στη χώρα. 

Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE), ο κ. Ermischer αναφέρθηκε στις ανησυχίες που εξέφρασε ο κ. Αρβανίτης για το μεταναστευτικό νομοσχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης και τις απειλές κατά ΜΚΟ και των νομικών τους εκπροσώπων. 

Ο πρόεδρος της Διάσκεψης ανακοίνωσε ότι προγραμματίζει επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα τον Νοέμβριο, με στόχο τη συνάντηση με εκπροσώπους των αρμόδιων υπουργείων. Ο κ. Ermischer επισήμανε ότι «ΜΚΟ κατηγορήθηκαν για παράνομη πολιτική δράση, επειδή υπερασπίζονταν τα ανθρώπινα δικαιώματα».

 Τόνισε πως η προσφυγή στα δικαστήρια, ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αποτελεί συνηθισμένη πρακτική. Υπογράμμισε ότι παρατηρείται αμφισβήτηση απέναντι στα διεθνή δικαστήρια, όπως το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αμφισβήτηση των αποφάσεων αυτών των θεσμών είναι ζήτημα Κράτους Δικαίου και υπονομεύει τα θεμέλια της Δημοκρατίας. 

Από την πλευρά του, ο κ. Αρβανίτης εξέφρασε έντονη ανησυχία για την «απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σε πολλά κράτη-μέλη» της ΕΕ, φέρνοντας ως παράδειγμα την Ελλάδα. Υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα πολιτών, αιτούντων άσυλο και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών. Επισήμανε ότι το νομοσχέδιο για τις επιστροφές παραβιάζει το ενωσιακό δίκαιο, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και τη Συνθήκη της Γενεύης. 

Αναφέρθηκε επίσης σε «ξεκάθαρες απειλές» που φέρεται να διατύπωσε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας κατά οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών. Ο κ. Αρβανίτης κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τοποθετηθεί ξεκάθαρα σχετικά με τις εξελίξεις στην Ελλάδα και να διευκρινίσει τα επόμενα βήματά της.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Αυτιάς ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτιάς: Εισηγητής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για Μεταναστευτικό - σύνορα

Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Αυτιάς ορίστηκε εισηγητής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την αξιολόγηση της οικονομικής πολιτικής που αφορά το Μεταναστευτικό, το Άσυλο και τα ευρωπαϊκά σύνορα.
Διασώστες στη Καλαμάτα
ΔΙΕΘΝΗ

Ναυάγιο μετανάστες στη Γκάμπια: 31 νεκροί, επικαιροποιημένος απολογισμός

Τουλάχιστον 31 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγιο ανοιχτά της Γκάμπιας ενώ προσπαθούσαν να φτάσουν στην Ευρώπη. Πολλοί αγνοούνται, ενώ ο αρχικός απολογισμός έκανε λόγο για 7 νεκρούς.
Ρυμουλκό στο λιμάνι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κρήτη: 170 διασωθέντες σε επιχειρήσεις Λιμενικού, 2 συλλήψεις διακινητών

Σε επιχειρήσεις διάσωσης 26–27/12 νότια της Κρήτης διασώθηκαν 170 αλλοδαποί και συνελήφθησαν δύο φερόμενοι διακινητές. Πλοία περισυνέλεξαν 109, 31 και 30 άτομα νότια Γαύδου και Καλών Λιμένων, με προανακρίσεις σε Χανιά και Ηράκλειο.