ΓΔ: 2059.39 -0.75% Τζίρος: 209.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Γιώργος Γεραπετρίτης στο γραφείο
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης σε επίσημη συνεδρίαση στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Γεραπετρίτης: Συνεχίζεται ο διάλογος Ελλάδας-Τουρκίας, δεν τίθεται θέμα διακοπής

Ο Γ. Γεραπετρίτης δήλωσε ότι η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν αναβλήθηκε λόγω αλλαγών προγράμματος, όμως ο διάλογος θα συνεχιστεί. Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα διατηρεί στρατηγική σχέση με την Αίγυπτο και στηρίζει τη Μονή Σινά.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, αναφέρθηκε στην αναβολή της συνάντησης μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως σημείωσε, η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη, ωστόσο λόγω σημαντικών επιγενόμενων υποχρεώσεων υπήρξε αλλαγή στο πρόγραμμα. Παρά τις προσπάθειες για εξεύρεση κατάλληλου χρόνου, όπως ανέφερε, αυτό δεν κατέστη εφικτό.

Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι «δεν υπάρχει ζήτημα να σταματήσει ο διάλογος» με την Τουρκία. Αντίθετα, στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η διατήρηση ενός δομημένου διαλόγου που αναγνωρίζει τη σημασία της επικοινωνίας για την αποφυγή κρίσεων. Υπογράμμισε ότι στο προσεχές διάστημα θα υπάρξει νέα ευκαιρία για συνάντηση των δύο ηγετών.

Αναφερόμενος στη συνεργασία με την Αίγυπτο, μετά τη συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι πρόκειται για μια στρατηγική σχέση που εμβαθύνεται διαρκώς. Τα ζητήματα που απασχολούν τις δύο χώρες αφορούν τόσο τα διμερή όσο και τα περιφερειακά θέματα. Ο κ. Γεραπετρίτης χαρακτήρισε την Αίγυπτο «στρατηγικό εταίρο» και επανέλαβε την πρόθεση της Ελλάδας να ενισχύσει τις κοινές συμμαχίες και πολιτικές.

Ειδική αναφορά έκανε στο ζήτημα της Μονής Αγίας Αικατερίνης του όρους Σινά. Μετά την εκκλησιαστική εξομάλυνση στην εσωτερική διοίκηση της Μονής, συνεχίζονται οι προσπάθειες για συμφωνία που θα διασφαλίζει τη συνέχεια και τη βιωσιμότητά της, καθώς και τον ελληνορθόδοξο χαρακτήρα της. Ο υπουργός τόνισε ότι πρόκειται για μια σύνθετη τεχνική συζήτηση με ιστορικό βάθος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη εύρεσης λειτουργικής λύσης ώστε το μοναστήρι να διατηρήσει αναλλοίωτο χαρακτήρα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλέξης Τσίπρας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας κατά Μητσοτάκη: Επιλέγει συγκάλυψη αντί για αλήθεια

Με ανάρτησή του, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στις δηλώσεις Μητσοτάκη για το βιβλίο «Ιθάκη», κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για συγκάλυψη, αποφυγή ουσιαστικής συζήτησης και φόβο απέναντι στην αλήθεια.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Προτεραιότητα η ακρίβεια και η ενίσχυση των εισοδημάτων

Ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση Ανδρουλάκη, αναγνώρισε την ακρίβεια ως μείζον πρόβλημα και παρουσίασε μέτρα στήριξης, αυξήσεις εισοδημάτων και παρεμβάσεις στην αγορά.
Νίκος Ανδρουλάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Η ακρίβεια και τα χρέη πνίγουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αδιαφορεί για τα προβλήματα της ακρίβειας και του ιδιωτικού χρέους, ενώ τα ολιγοπώλια πλουτίζουν, καλώντας τον πρωθυπουργό να δει τη δυσκολία των πολιτών.
Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η ακρίβεια κορυφαία προτεραιότητα, στόχος η αύξηση εισοδημάτων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε στη Βουλή ότι η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους πολίτες και πως η κυβέρνηση απαντά με μόνιμες αυξήσεις εισοδημάτων, ρεαλιστικά μέτρα και διαφάνεια στην αγορά.