ΓΔ: 2120.82 -0.13% Τζίρος: 151.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:05
Οικογένεια προσφύγων Μόρια
Οικογένεια προσφύγων σε προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια, Ελλάδα, πίσω από φράχτη.

Γκίκας σε Υπατη Αρμοστεία: Η Ελλάδα στηρίζει το Διεθνές Δίκαιο στη μετανάστευση

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Στέφανος Γκίκας συναντήθηκε με στελέχη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, επιβεβαιώνοντας τη συνεργασία για τη διαχείριση μεταναστευτικών ροών. Η UNHCR εξήρε το έργο του Λιμενικού Σώματος στην Κρήτη.

Στο πλαίσιο συνεργασίας με τις ελληνικές αρχές, αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) πραγματοποίησε επίσκεψη στη χώρα μας. Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας, συναντήθηκε με τη Βοηθό Ύπατη Αρμοστή Ruvendrini Menikdiwela και τον Διευθυντή του Περιφερειακού Γραφείου της UNHCR για την Ευρώπη, Philippe Leclerc.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, επιβεβαιώθηκε η κοινή δέσμευση για ενίσχυση της συντονισμένης δράσης στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς πρακτικές.

Η αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας, μετά από επίσκεψη στην Κρήτη, εξέφρασε ευχαριστίες προς το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής για την αφοσίωση και την αποτελεσματική διαχείριση του ζητήματος της παράνομης μετανάστευσης.

Ο κ. Γκίκας τόνισε ότι η Ελλάδα είναι το κράτος-μέλος της Ε.Ε. που έχει υποστεί τον μεγαλύτερο αντίκτυπο από τη μεταναστευτική κρίση. Αναφέρθηκε στη θετική συνεργασία με το γραφείο της UNHCR στην Ελλάδα και στη διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων για τα στελέχη του Λιμενικού, με έμφαση στη διαχείριση μεταναστευτικών ομάδων και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Επιπλέον, υπενθύμισε το Μνημόνιο Συνεργασίας με την UNHCR, που υπογράφηκε τον Σεπτέμβριο του 2014 και παραμένει σε ισχύ μέχρι σήμερα.

Όπως δήλωσε ο κ. Γκίκας, η Ελλάδα εφαρμόζει "μία αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική", διαφυλάσσοντας τα θαλάσσια σύνορα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και διασφαλίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα. Την τελευταία δεκαετία, το Λιμενικό Σώμα έχει διασώσει πάνω από 260.000 ανθρώπινες ζωές στις ελληνικές θάλασσες.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Τρύφων Κοντιζάς, ο Β΄ Υπαρχηγός Υποναύαρχος Λ.Σ. Φώτης Κιάμος και υπηρεσιακά στελέχη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έδρα Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Ανησυχία για εποικισμούς και ανθρωπιστική κρίση σε Γάζα και Δυτική Όχθη

Ο ΟΗΕ καταγράφει ρεκόρ προώθησης ισραηλινών εποικισμών και δραματική ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, καλώντας σε πλήρη εφαρμογή της εκεχειρίας και του διεθνούς δικαίου. Η Ελλάδα επανέλαβε τη στήριξή της στη λύση των δύο κρατών.
Έδρα Ηνωμένων Εθνών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψήφισμα του ΟΗΕ για επιστροφή παιδιών στην Ουκρανία με στήριξη Ελλάδας

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα που απαιτεί την άμεση επιστροφή παιδιών στην Ουκρανία και καταδικάζει τις ρωσικές απελάσεις, με την Ελλάδα να στηρίζει ενεργά την πρωτοβουλία.
Ολυμπιακή φλόγα τελετή
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ελλάδα αναδεικνύει στον ΟΗΕ τον ρόλο της Ολυμπιακής Εκεχειρίας για ειρήνη

Η πρέσβης Αγλαΐα Μπαλτά ανέδειξε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον ιστορικό ρόλο της Ελλάδας και τη σημασία της Ολυμπιακής Εκεχειρίας για ειρήνη, διάλογο και διαπολιτισμική κατανόηση.
Άγαλμα Θέμιδος Ελλάδα
ΔΙΕΘΝΗ

Η Αικατερίνη Κουτσοπούλου εξελέγη στο Δικαστήριο του ΟΗΕ

Στο τηλεγράφημα με τίτλο «Εκλογή της Ελληνίδας δικαστή Αικατ. Κουτσοπούλου στο Δικαστήριο Επίλυσης Διαφορών του ΟΗΕ» (18/11/2025, 18:38), αφαιρείται η τελευταία παράγραφος. Ακολουθεί η διορθωμένη εκδοχή.
Γενική Συνέλευση ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Νέο ψήφισμα για αυστηρά μέτρα κατά επιθέσεων σε δημοσιογράφους

Υιοθετήθηκε ομόφωνα νέο ψήφισμα ΟΗΕ για την ασφάλεια δημοσιογράφων, το οποίο εισάγει μέτρα προστασίας όσων καλύπτουν περιβάλλον και κλιματική κρίση, επισημαίνοντας τη σημασία λογοδοσίας και καταπολέμησης ατιμωρησίας διεθνώς.
Υπουργείο Εξωτερικών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζωχιού: Η Ελλάδα στήριξε το σχέδιο για Γάζα και κινεί την πρωτοβουλία 5×5

Η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ τόνισε ότι η Ελλάδα ψήφισε υπέρ του αμερικανικού σχεδίου για τη Γάζα, παραμένει ενεργή στην περιοχή και προωθεί την ελληνική πρωτοβουλία 5×5 για σταθερότητα στην Αν. Μεσόγειο.