ΓΔ: 2726.49 1.07% Τζίρος: 327.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Αίθουσα ελληνικής Βουλής

Παρέμβαση Δαβάκη στη Διαρκή Επιτροπή Άμυνας & Εξωτερικών Υποθέσεων

Ο ΥΦΕΘΑ Θανάσης Δαβάκης πραγματοποίησε παρέμβαση στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων την Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου 2025.

Παρέμβαση πραγματοποίησε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Θανάσης Δαβάκης, στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, κατά τη διάρκεια της 2ης και 3ης συνεδρίασης με θέμα την εξέταση του νομοσχεδίου για την προμήθεια μίας επιπλέον φρεγάτας τύπου «FDI HN» και την αναβάθμιση των υπολοίπων τριών στο επίπεδο Standard 2++, καθώς και τη μετέπειτα υποστήριξή τους.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ.

Ο κ. Δαβάκης, στην τοποθέτησή του, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το επίπεδο διαλόγου και τους προβληματισμούς που διατυπώθηκαν από τους βουλευτές σχετικά με τις συμβάσεις προς κύρωση.

Τόνισε, ωστόσο, ότι τα ερωτήματα που τέθηκαν αναδεικνύουν πως δεν έχει αποτιμηθεί πλήρως η τεχνοοικονομική πολυπλοκότητα της τροποποίησης ενός εν εξελίξει ναυπηγικού προγράμματος, ούτε η διεθνής συγκυρία στην παγκόσμια αγορά αμυντικού υλικού, αλλά και τα διδάγματα από πρόσφατες διεθνείς συγκρούσεις, τα οποία παρουσιάστηκαν εκτενώς από τον Αρχηγό ΓΕΝ και τον Υπουργό Νίκο Δένδια.

Ο Υφυπουργός υπογράμμισε ότι οι επιχειρήσεις θαλάσσιου και εναέριου ελέγχου για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων απαιτούν δυνατότητες δράσης σε αποστάσεις από τις ακτές και παρατεταμένη παρουσία στην περιοχή επιχειρήσεων. Επεσήμανε επίσης την ανάγκη για ισχυρές αμυντικές δυνατότητες σε περιβάλλοντα με αυξημένες απειλές και παρεμβολές, καθώς και για προβολή πυρός σε μεγάλη απόσταση και πέρα από τον ορίζοντα.

Η απόκτηση της τέταρτης φρεγάτας και η αναβάθμιση των υπολοίπων ενισχύουν σημαντικά το Πολεμικό Ναυτικό, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, διασφαλίζοντας την αποτελεσματική προστασία των εθνικών συμφερόντων στο πλαίσιο του ενιαίου αμυντικού δόγματος.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη θεσμοθέτηση ποσοστού συμμετοχής 25% της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας σε κεντρική προμήθεια των Ενόπλων Δυνάμεων. Όπως σημείωσε ο Υφυπουργός, αυτή η συμμετοχή μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα έργα του αναδόχου, ανοίγοντας τον δρόμο για τη μακροχρόνια ένταξη ελληνικών εταιρειών στις εφοδιαστικές αλυσίδες της γαλλικής βιομηχανίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σταύρος Παπασταύρου πορτρέτο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παπασταύρου: Μέτρα στήριξης ετοιμάζει η κυβέρνηση σε καύσιμα και θέρμανση

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, δήλωσε πως αν οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης δεν μειωθούν, η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα στήριξης, ενώ εξετάζονται και μέτρα για τα καύσιμα.
Σταύρος Καλαφάτης υπογράφει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλαφάτης: Νέα ταυτότητα και ανάπτυξη για τη Θεσσαλονίκη

Ο Στ. Καλαφάτης δήλωσε πως η κυβέρνηση στηρίζει διαρκώς τους πολίτες, υλοποιώντας μέτρα 2,2 δισ. ευρώ χωρίς να διαταράσσεται η δημοσιονομική ισορροπία, ενώ επισημαίνει πως η Θεσσαλονίκη γνωρίζει ανάπτυξη που δεν είχε δει εδώ και 50 χρόνια.
Άδειες σχολικές τάξεις
ΔΙΕΘΝΗ

Δανία: Σχέδιο απαγόρευσης κινητών σε δημοτικό και γυμνάσιο

Η πρωθυπουργός της Δανίας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει την απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων για μαθητές από την Α' Δημοτικού έως το Γυμνάσιο, τόσο στις τάξεις όσο και στα προαύλια των σχολείων.
Αλεξάνδρα Σδούκου πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σδούκου: Το 44,6% κρίνει θετικά τα μέτρα – Συνεχίζουμε την προσπάθεια

Η Αλεξάνδρα Σδούκου, εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, τόνισε την ανάγκη υπεύθυνης οικονομικής πολιτικής υπέρ της κοινωνίας, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη δημοσιονομική σταθερότητα, ενώ ανέδειξε τις ενισχύσεις και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.