Οι Έλληνες πολίτες που συμμετείχαν στο στολίσκο Global Sumud Flotilla είναι καλά στην υγεία τους και, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, αναμένεται να επιστρέψουν σύντομα στην Ελλάδα.
Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε άμεσα για τη διασφάλιση της υγείας και της ευημερίας των πολιτών που βρίσκονται στο Ισραήλ, ενώ επισήμανε ότι η επιστροφή τους θα γίνει με ειδική πτήση που οργανώθηκε από το ΥΠΕΞ.
Στην ίδια πτήση θα επιβιβαστούν και πολίτες άλλων χωρών, ύστερα από αίτημα φιλικών κυβερνήσεων. Ο υπουργός σημείωσε πως υπήρξαν μεμονωμένα περιστατικά λεκτικής βίας, τα οποία αντιμετωπίζονται διπλωματικά. Παράλληλα, χαρακτήρισε τη γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή ιδιαίτερα σύνθετη και αναφέρθηκε στο σχέδιο των 21 σημείων, το οποίο περιλαμβάνει την άμεση απελευθέρωση ομήρων και κρατουμένων, καθώς και την αποχώρηση ισραηλινών στρατευμάτων και τον αφοπλισμό της Χαμάς.
Ο κ. Γεραπετρίτης εξέφρασε αισιοδοξία για την υλοποίηση της πρώτης φάσης του σχεδίου, υπογραμμίζοντας πως για μια μακροπρόθεσμη και βιώσιμη ειρήνη απαιτείται η συνύπαρξη ενός παλαιστινιακού κράτους με ένα ασφαλές κράτος του Ισραήλ.
Ελληνοτουρκικά και διπλωματικές σχέσεις
Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο υπουργός Εξωτερικών σχολίασε την ακύρωση της συνάντησης στη Νέα Υόρκη, αποδίδοντάς τη σε δυναμικές αλλαγές στα προγράμματα των ηγετών, όπως η απόφαση του προέδρου Τραμπ για σύγκληση συνάντησης του αραβικού και μουσουλμανικού κόσμου. Ο ίδιος τόνισε ότι η σχέση Ελλάδας-Τουρκίας δεν παράγει κρίσεις και ότι η χώρα μας διατηρεί σταθερό διάλογο με στόχο την αποτροπή εντάσεων στην περιοχή.
Αναφορικά με το ερευνητικό σκάφος «Piri Reis», διευκρίνισε ότι πραγματοποιεί επιφανειακή έρευνα, η οποία δεν παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο ούτε επηρεάζει την ελληνική υφαλοκρηπίδα, ενώ υπογράμμισε ότι το θέμα παρακολουθείται στενά από τις αρμόδιες αρχές.
Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου
Σχετικά με την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου, ο κ. Γεραπετρίτης αναγνώρισε ότι υπάρχουν αμφισβητήσεις για την οικονομική βιωσιμότητα του έργου, καθώς και τεχνικές εκκρεμότητες που αφορούν την κατανομή του κόστους και τον επιμερισμό των βαρών. Τόνισε ότι η ελληνική πλευρά στηρίζει πλήρως το έργο και αναμένει καθολική στήριξη και από την Κύπρο, ώστε να προχωρήσει η υλοποίησή του.
Ο υπουργός επεσήμανε πως το έργο δεν πρόκειται να προκαλέσει ρήξη στις σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου και υπογράμμισε την ανάγκη για ενιαία στάση και δέσμευση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών.
Εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις
Σχολιάζοντας την παραίτηση του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από το βουλευτικό αξίωμα, ο κ. Γεραπετρίτης εξέφρασε απορίες σχετικά με το timing και τα κίνητρα της απόφασης, επισημαίνοντας ότι το Σύνταγμα δίνει στους πρώην πρωθυπουργούς τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Υποστήριξε ότι η κίνηση αυτή αποτελεί προσωπική φιλοδοξία και εκτίμησε πως ο ελληνικός λαός θα δώσει τη δική του απάντηση.
Για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο υπουργός δήλωσε σεβασμό προς το πρόσωπό του, αλλά σημείωσε ότι οι θέσεις του διαφέρουν από την κυβερνητική πολιτική, η οποία στοχεύει στη διεύρυνση του ρόλου της Ελλάδας.
Τέλος, αναφερόμενος στο αίτημα του απεργού πείνας Πάνου Ρούτσι, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε πως η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και ζήτησε να πέσει φως στην υπόθεση μέσω μιας δίκαιης και γρήγορης δίκης, με εγγυήσεις για την απόλυτη αλήθεια.