ΓΔ: 2015.51 1.44% Τζίρος: 255.34 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Τάκης Θεοδωρικάκος ομιλία
Φωτο: Ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος

Νέα ανεξάρτητη αρχή για εποπτεία της αγοράς και προστασία καταναλωτών

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, τόνισε πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προστασία του καταναλωτή και η μείωση του κόστους ζωής, με μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και νέες αλλαγές στους ελεγκτικούς μηχανισμούς της αγοράς.

Στο επίκεντρο της κυβερνητικής στρατηγικής βρίσκονται η προστασία του καταναλωτή και η αντιμετώπιση του κόστους ζωής, όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε συζήτηση που διοργάνωσε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Τσιόδρας, μέλος της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Plaza, στην πλατεία Συντάγματος.

Ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε πως βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί ο μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας, με στόχο τη μείωση του κόστους ζωής και τη διασφάλιση της επάρκειας βασικών αγαθών. Τόνισε την ανάγκη μεταρρυθμίσεων για ταχύτερη αξιολόγηση επενδύσεων και αναβάθμιση των υποδομών πιστοποίησης.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι προχωρούν οι διαδικασίες για σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών της αγοράς. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη δημιουργία ανεξάρτητης αρχής εποπτείας με διοικητή και τρεις υποδιοικητές, υπό την οποία θα λειτουργούν βασικοί μηχανισμοί, όπως η ΔΙΜΕΑ και ο Συνήγορος του Καταναλωτή.

Η νέα αρχή θα διαθέτει ψηφιακά εργαλεία και επαρκές προσωπικό, ενώ θα έχει διευρυμένες αρμοδιότητες. Ο υπουργός υπογράμμισε τη σημασία διακομματικής στήριξης της νέας αρχής, επισημαίνοντας ότι ο νόμος ισορροπεί την κοινωνία και την αγορά και ότι η ανεξαρτησία του θεσμού θα διασφαλίσει τη συνέπεια στην εφαρμογή πολιτικών προστασίας του καταναλωτή, ανεξάρτητα από κυβερνητικές αλλαγές.

Ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Τσιόδρας ανέδειξε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές. Όπως ανέφερε, η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει νέο ρυθμιστικό πλαίσιο με έμφαση στην προστασία από κινεζικές ψηφιακές πλατφόρμες, τη διασφάλιση ποιότητας προϊόντων και την ενίσχυση των τελωνειακών ελέγχων για εισαγόμενα μη ασφαλή προϊόντα. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στην προστασία των ανήλικων καταναλωτών.

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, σημείωσε την ανάγκη εντατικοποίησης της ενημέρωσης των πολιτών για τα δικαιώματά τους, δίνοντας έμφαση στην ασφάλεια και την ποιότητα των προϊόντων, αλλά και στη διαφάνεια των τιμών.

Ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας, Λευτέρης Κρητικός, αναφέρθηκε στην προετοιμασία παρεμβάσεων για την ποιότητα των προϊόντων μέσω τυποποίησης, διαπίστευσης, μετρολογίας και ελέγχων. Ως παράδειγμα ανέφερε τη δημιουργία εθνικού μητρώου για τους ανελκυστήρες, με απλή διαδικασία καταχώρησης, υπενθυμίζοντας ότι η προθεσμία λήγει στο τέλος Νοεμβρίου.

Ο γενικός διευθυντής της ΔΙΜΕΑ, Σπύρος Περιστέρης, παρουσίασε το έργο της υπηρεσίας, επισημαίνοντας τη συμβολή της συνεργασίας και υπενθυμίζοντας ότι η ΔΙΜΕΑ έχει καταστρέψει πάνω από 2 εκατομμύρια επικίνδυνα προϊόντα από την ίδρυσή της.

Η Συνήγορος του Καταναλωτή, 'Αννα Στρατινάκη, ανέδειξε τη σημασία της καταναλωτικής παιδείας από μικρή ηλικία και τόνισε τη σημαντική αύξηση των καταγγελιών, οι οποίες φέτος ανέρχονται ήδη σε 15.000. Οι περισσότερες αφορούν τον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου, τα τραπεζικά προϊόντα, τις τηλεπικοινωνίες και τα ασφαλιστικά συμβόλαια.

Η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Χαρά Νικολοπούλου, χαρακτήρισε κομβικής σημασίας την ίδρυση της νέας ανεξάρτητης αρχής και υπογράμμισε τον προληπτικό ρόλο της Επιτροπής. 

Παρεμβάσεις έχουν ήδη γίνει σε τομείς όπως οι τράπεζες, τα τρόφιμα, οι ακτοπλοϊκές μεταφορές και οι πλατφόρμες κρατήσεων, ενώ η Επιτροπή εστιάζει στην έρευνα και τη συνεργασία με άλλους φορείς για την αποτελεσματικότερη προστασία του ανταγωνισμού.

Η συζήτηση ανέδειξε την ανάγκη για μια εθνική στρατηγική που συνδυάζει την κοινωνική προστασία με τη λειτουργία της αγοράς και την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου, με επίκεντρο έναν ενημερωμένο και ενεργό καταναλωτή.

Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι θεσμικών φορέων και συλλόγων της αγοράς, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ Κωνσταντίνος Μασσέλος, η ειδική επιστήμονας-νομικός του ΕΣΡ Πέρσα Λαμπροπούλου, ο πρόεδρος του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης Τάσος Θωμαΐδης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Θάνος Τσαγγάρης, ο εκπρόσωπος της Ecommerce Europe Μάκης Σαββίδης, η πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου Κατερίνα Φραϊδάκη, η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ Παναγιώτα Καλαποθαράκου, ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ Κωνσταντίνος Γεράρδος και ο γενικός διευθυντής του ΙΕΛΚΑ Λευτέρης Κιοσσές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσουκαλάς: Η ενέργεια έγινε μέσο αναδιανομής πλούτου υπέρ των λίγων

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς, άσκησε κριτική στην κυβερνητική ενεργειακή πολιτική και τις υποθέσεις ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΤΑ, μιλώντας για ανάγκη διαφάνειας και κοινωνικής δικαιοσύνης.
Νίκος Ανδρουλάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Ο περήφανος κρητικός λαός πληγώνεται και προβληματίζεται

Ο Ν. Ανδρουλάκης, στη σύσκεψη μετά το μακελειό στα Βορίζια, κάλεσε σε ολιστική αντιμετώπιση της ανομίας, κατηγόρησε την κυβέρνηση για αποτυχία αστυνόμευσης και τόνισε την ανάγκη κοινωνικής ενότητας.
Αντώνης Σαμαράς ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαμαράς κατά Μητσοτάκη: Υβρίδιο σημιτικού ΠΑΣΟΚ με μπλε χρώμα η ΝΔ

Ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη διαγραφή του «πρωτοφανή στην ιστορία της παράταξης», υποστηρίζοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης «έσπευσε να διαγράψει άρον-άρον έναν πρώην πρωθυπουργό», ενώ καθυστέρησε σε άλλες περιπτώσεις.
Κτίριο Νέα Δημοκρατία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ: Καταδικάζουμε την επίθεση στα γραφεία του ellada24.gr

Η Νέα Δημοκρατία καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση με εκρηκτικό μηχανισμό στα γραφεία του ellada24.gr και της "Ομάδας Αλήθειας", καλώντας όλα τα κόμματα να πράξουν το ίδιο, τονίζοντας πως η Δημοκρατία και η ελευθεροτυπία δεν εκφοβίζονται.
Κτίριο Νέα Δημοκρατία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ: Κατέρρευσε το αφήγημα της αντιπολίτευσης για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Σύμφωνα με πηγές της ΝΔ, δεν προέκυψε κανένα αποδεικτικό στοιχείο περί σκανδάλου ΟΠΕΚΕΠΕ στην Εξεταστική. Επισημαίνουν αντιφάσεις μαρτύρων και αναφέρουν πως προσπάθειες σπίλωσης της κυβέρνησης αποκαλύφθηκαν χωρίς ουσία.