ΓΔ: 2359.3 0.58% Τζίρος: 137.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:47:44
Νίκος Ταχιάος ομιλία
Ο Νίκος Ταχιάος μιλά σε υπαίθρια εκδήλωση με φόντο τη φύση.

Συνάντηση εργοληπτών με τον υφυπουργό Υποδομών Ν. Ταχιάο για θέματα έργων

Η διοίκηση της ΠΕΣΕΔΕ συναντήθηκε με τον υφυπουργό Υποδομών Νίκο Ταχιάο, θέτοντας ζητήματα για τις μικρομεσαίες εταιρείες και τη διαφάνεια στα δημόσια έργα.

Συνάντηση με τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιο για τις Υποδομές, Νίκο Ταχιάο, είχε την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2025 η διοίκηση της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ). 

Από πλευράς της Ένωσης συμμετείχαν ο πρόεδρος Φώτης Κουβουκλιώτης και ο Α’ αντιπρόεδρος Αθανάσιος Σουλεμέτσης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η ΠΕΣΕΔΕ έθεσε στο επίκεντρο την περιορισμένη συμμετοχή των μικρομεσαίων τεχνικών εταιρειών στα δημόσια έργα, ζητώντας τη θεσμοθετημένη αναγνώριση της υπεργολαβίας για όλους τους οικονομικούς φορείς που διαθέτουν εργοληπτικό πτυχίο. 

Η διοίκηση της Ένωσης επανέφερε το αίτημα για την άμεση ενεργοποίηση του Παρατηρητηρίου Τιμών, του Συστήματος Αναλύσεων Τιμών και Προσδιορισμού Κόστους, καθώς και του Συστήματος Ενιαίων Τεχνικών Προδιαγραφών, με στόχο τη διασφάλιση της διαφάνειας και την εξάλειψη φωτογραφικών όρων σε προκηρύξεις.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο ζήτημα της οριστικοποίησης των συντελεστών αναθεώρησης, οι οποίοι παραμένουν προσωρινοί από το πρώτο τρίμηνο του 2022. 

Η ΠΕΣΕΔΕ υπογράμμισε ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι αναθέτουσες αρχές δεν εξοφλούν λογαριασμούς λόγω της προσωρινότητας των συντελεστών, ζητώντας την έκδοση υπουργικής απόφασης που θα επιλύσει οριστικά το πρόβλημα. 

Παράλληλα, συζητήθηκαν θέματα όπως η κατάργηση παράτυπων κρατήσεων σε λογαριασμούς δημοσίων έργων, η επέκταση της περιόδου τεχνικής εμπειρίας για την επανάκριση των πτυχίων, η αναγνώριση του αρχικού προϋπολογισμού ενός έργου για την εμπειρία, η ελάχιστη κατάταξη εργοληπτικού πτυχίου σύμφωνα με τη στελέχωση ΜΕΚ, η αναγνώριση των οικονομικών στοιχείων και της εμπειρίας σε περιπτώσεις συγχώνευσης εταιρειών και η παράταση προθεσμιών συμμόρφωσης και υποβολής στοιχείων έως το τέλος του έτους.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Ταχιάος εξέφρασε θετική στάση απέναντι στα αιτήματα, τονίζοντας ότι στόχος του Υπουργείου και της Κυβέρνησης είναι η προώθηση μεταρρυθμίσεων που θα εκσυγχρονίσουν το πλαίσιο υλοποίησης των δημοσίων έργων.

 «Το Υπουργείο Υποδομών επιδιώκει να διαμορφώσει ένα περιβάλλον δίκαιου ανταγωνισμού, με ξεκάθαρους κανόνες και χωρίς αποκλεισμούς για τις μικρομεσαίες εργοληπτικές επιχειρήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θετικό και εποικοδομητικό κλίμα, ενώ η ΠΕΣΕΔΕ τόνισε ότι θα συνεχίσει τη συνεργασία με το Υπουργείο για την προώθηση λύσεων στα ζητήματα του κλάδου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

pesede, maria tsiompanou
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Μ. Τσιομπάνου στο BD: Χρειάζονται άμεσες αποφάσεις για τις αυξήσεις στα υλικά

Σε συνέντευξη στο Business Daily, η πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ μιλάει για την ανατροπή ισορροπιών που έχουν φέρει οι ανατιμήσεις στα υλικά, τις καθυστερήσεις πληρωμών για έργα και ασκεί κριτική στο μοντέλο των ΣΔΙΤ.
Συνάντηση υπουργείου Υποδομών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημόσια διαβούλευση για το νέο νομοσχέδιο εκσυγχρονισμού μεταφορών

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το νομοσχέδιο του Υπ. Υποδομών για τον εκσυγχρονισμό των μεταφορών, καλύπτοντας θεσμικά και τεχνικά κενά, βελτιώνοντας διαδικασίες και ενισχύοντας την εποπτεία και τη διαφάνεια.
κατασκευαστικό έργο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΒΟΑΚ και νέο αεροδρόμιο Καστελλίου αλλάζουν τα δεδομένα στην Κρήτη

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι κατασκευές του ΒΟΑΚ και του νέου Διεθνούς Αεροδρομίου Ηρακλείου, μετά τις πρόσφατες υπογραφές σχετικών συμφωνιών για τον εξοπλισμό αεροναυτιλίας και τη σύμβαση παραχώρησης του δρόμου.
Κωνσταντίνος Κυρανάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρανάκης: Ζήτησε παραιτήσεις Τόσκα - Καλογερούδη στον ΟΣΕΘ μετά τις φωτιές

Ο αναπλ. υπ. Μεταφορών Κων. Κυρανάκης ζήτησε τις παραιτήσεις του CEO, Γ. Τόσκα και του προέδρου, Γ. Καλογερούδη στον ΟΣΕΘ, μετά τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά φωτιάς σε λεωφορεία.
Χρήστος Δήμας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δήμας: Ξεκινά η κατασκευή του βασικού ΒΟΑΚ στο τμήμα Ηράκλειο-Χανιά-Κίσσαμος

Υπογράφηκε στα Χανιά το πρακτικό έναρξης της παραχώρησης του βασικού τμήματος «Χανιά - Χερσόνησος» του ΒΟΑΚ, παρουσία κυβερνητικών στελεχών και εταιρικών παραγόντων. Στο έργο εντάσσεται και το τμήμα Κίσσαμος-Χανιά.