ΓΔ: 2207.73 0.16% Τζίρος: 609.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Επιχειρηματίας σε σύσκεψη
Φώτο: Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, Credits: Aris Oikonomou / SOOC

Παπασταύρου: Η Ελλάδα διαμορφώνει τον ενεργειακό χάρτη της περιοχής

Η διακυβερνητική συνεργασία P-TEC για την ενέργεια, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα με τη συμμετοχή υπουργών και στελεχών από Ελλάδα, ΗΠΑ και Ευρώπη, ενισχύει τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακό κέντρο της ΝΑ Ευρώπης.

Ώθηση στη στρατηγική της Ελλάδας για την ενίσχυση του ρόλου της ως κέντρου ενεργειακής τροφοδοσίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη αναμένεται να προσφέρει η επικείμενη συνεδρίαση της διακυβερνητικής διατλαντικής συνεργασίας για την ενέργεια (P-TEC), που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στη συνάντηση θα συμμετάσχουν τέσσερις υπουργοί των ΗΠΑ, υπουργοί Ενέργειας από ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη διεθνών ενεργειακών εταιρειών.

Όπως τονίζει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, το παγκόσμιο ενδιαφέρον για την ενέργεια θα στραφεί στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή κορυφαίων αξιωματούχων των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων ο Υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ενεργειακής Κυριαρχίας Doug Burgum, ο Υπουργός Ενέργειας Chris Wright, και ανώτερα στελέχη του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών. Παράλληλα, θα παραστούν υπουργοί Ενέργειας από 25 χώρες, καθώς και πάνω από 400 ανώτατα στελέχη εταιρειών όπως Chevron, ExxonMobil, Cheniere και Google.

Η παρουσία σημαντικών εταιρειών, όπως DTEK, Google, Westinghouse, Venture Global LNG, Excelerate Energy, Baker Hughes, Woodside Energy, Amazon και ConocoPhillips, υπογραμμίζει τη σημασία της συνάντησης για τον επιχειρηματικό κλάδο και την προσέλκυση επενδύσεων.

Επενδύσεις, Υποδομές και Ενεργειακή Ασφάλεια

Τη συνάντηση διοργανώνουν το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, το ελληνικό Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Atlantic Council Global Energy Center, με στόχο τη συζήτηση θεμάτων ενεργειακής ασφάλειας, ανταγωνιστικότητας, υποδομών και επενδυτικών ευκαιριών. Την πρώτη ημέρα θα πραγματοποιηθεί business forum, όπου θα τεθούν ζητήματα όπως ο ρόλος του φυσικού αερίου στη νέα ενεργειακή γεωγραφία της Ευρώπης, η προσέλκυση κεφαλαίων για υποδομές, οι τεχνολογικές εξελίξεις και η συμβολή της ενέργειας στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Κατά τη δεύτερη ημέρα, οι εργασίες θα επικεντρωθούν στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και επάρκειας εφοδιασμού, στη διαμόρφωση στρατηγικών για βιώσιμες ενεργειακές υποδομές και στον ρόλο του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ως εργαλείου ανταγωνιστικότητας και περιφερειακής σταθερότητας.

Η συνεδρίαση λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο που οι εξελίξεις δημιουργούν ευκαιρίες για την Ελλάδα να ενισχύσει τη θέση της στον ενεργειακό, οικονομικό και γεωπολιτικό χάρτη της περιοχής. Κομβικό σημείο αποτελεί η πιθανή απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ έως το τέλος του 2027, γεγονός που θα δημιουργήσει κενό εφοδιασμού το οποίο μπορεί να καλυφθεί από τις ελληνικές υποδομές ΥΦΑ σε Ρεβυθούσα και Αλεξανδρούπολη.

Σημαντικό ορόσημο χαρακτηρίζεται η επιτυχής ολοκλήρωση δημοπρασίας για τη δέσμευση εξαγωγικής δυναμικότητας φυσικού αερίου από την Ελλάδα προς την Ουκρανία, μέσω του συστήματος αγωγών της περιοχής. Η δημοπρασία, στην οποία συμμετείχαν ΔΕΣΦΑ και διαχειριστές μεταφοράς φυσικού αερίου από Βουλγαρία, Ρουμανία, Μολδαβία και Ουκρανία, επιτεύχθηκε χάρη στη μείωση των τελών διέλευσης.

Την πρωτοβουλία χαιρέτισε η ουκρανική Naftogaz, η οποία επισήμανε ότι το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο αποτελεί βασικό μέσο διαφοροποίησης των ροών προς την Ουκρανία και ότι οι ελληνικοί τερματικοί σταθμοί βρίσκονται σε ιδανική θέση για την τροφοδοσία της χώρας κατά τη χειμερινή περίοδο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επιχειρηματίας συζήτηση γραφείου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Η Ελλάδα στο επίκεντρο διατλαντικής ενεργειακής συνεργασίας

Ο Υπουργός Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου τόνισε τη σημασία της συνόδου P-TECC στην Αθήνα, όπου θα συζητηθεί η ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία και ο ρόλος της Ελλάδας ως κόμβου φυσικού αερίου.
Ομιλητής σε βήμα πολιτικής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσουκαλάς: Απίστευτη κυβίστηση Μητσοτάκη για το διεθνές δίκαιο

Ο Κώστας Τσουκαλάς σχολίασε την ανάρτηση του Πρωθυπουργού, κάνοντας λόγο για εντυπωσιακή μεταστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος τώρα αναγνωρίζει τη σημασία του σεβασμού στο διεθνές δίκαιο.
Σημαία ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: «Αλαζονεία» μετά τη δήλωση Βορίδη για τα αγροτικά μπλόκα

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής σχολιάζει δήλωση του Μ. Βορίδη για την περίοδο της θητείας του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, κάνοντας λόγο για «αλαζονεία» της Νέας Δημοκρατίας και υπενθυμίζοντας το αίτημα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για διερεύνησή του σχετικά με την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Νίκος Ανδρουλάκης μιλάει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Σκάνδαλο η ενεργειακή μετάβαση και η κατανομή από τη ΝΔ

Στη Δυτική Μακεδονία, στην αρχή της περιοδείας του, ο Νίκος Ανδρουλάκης κατήγγειλε ότι η ΔΕΗ δεν του επέτρεψε να επισκεφθεί την «Πτολεμαΐδα V», μιλώντας για προσχηματικές δικαιολογίες.
Σημαία ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Δομικό πρόβλημα η ακρίβεια στο ρεύμα, προτάσεις για φθηνότερη ενέργεια

Στελέχη του Τομέα Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζουν την ακρίβεια στην ενέργεια δομικό πρόβλημα, σημειώνοντας αύξηση 44% στην επιβάρυνση νοικοκυριών από το 2019 και ενεργειακή φτώχεια 19%.