ΓΔ: 2168.84 0.37% Τζίρος: 249.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:00:44
Λάζαρος Κυρίζογλου πορτρέτο
Ο Λάζαρος Κυρίζογλου ποζάρει μπροστά στο λογότυπο της ΚΕΔΕ.

ΚΕΔΕ: Ζητά ενίσχυση πόρων, προσωπικού και ουσιαστική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, ζήτησε αύξηση χρηματοδότησης και προσωπικού στους δήμους, ενώ εξέφρασε έντονη διαφωνία για το κλείσιμο των καταστημάτων των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

Αύξηση των οικονομικών πόρων και του προσωπικού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και η απονομή ουσιαστικών αρμοδιοτήτων συνοδευόμενων από επαρκείς πόρους και μέσα, αποτελούν τα βασικά αιτήματα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). 

Τα ζητήματα αυτά ανέδειξε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, εκφράζοντας παράλληλα την έντονη διαφωνία της Ένωσης με το κλείσιμο καταστημάτων των ΕΛΤΑ.

Με αφορμή το ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ, που θα διεξαχθεί στην Αλεξανδρούπολη, ο κ. Κυρίζογλου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, παρουσιάζοντας το πλαίσιο διεκδικήσεων της Αυτοδιοίκησης. 

Όπως υπογράμμισε, παρά τα θετικά βήματα, η αποκέντρωση και η ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παραμένουν ζητούμενα, πενήντα χρόνια μετά την ψήφιση του Συντάγματος και 25 χρόνια μετά τη σχετική αναθεώρηση.

Στα θετικά σημεία αναφέρθηκε η αλλαγή του εκλογικού συστήματος και η σταδιακή αύξηση των χρηματοδοτήσεων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Συγκεκριμένα, οι πόροι αυξήθηκαν από 1,8 δισ. ευρώ το 2019, σε 2,6 δισ. το 2024, 2,7 δισ. το 2025 και 2,8 δισ. ευρώ το 2026. 

Ωστόσο, ο κ. Κυρίζογλου χαρακτήρισε το μερίδιο της Αυτοδιοίκησης από τα υπερπλεονάσματα ως «πενιχρό» και τόνισε την ανάγκη για πιο γενναία χρηματοδότηση.

Αναφερόμενος στο θέμα του κλεισίματος των καταστημάτων των ΕΛΤΑ, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε πως δεν υπήρξε καμία ενημέρωση προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση και πρότεινε εναλλακτικές λύσεις εξυπηρέτησης των πολιτών, όπως η αξιοποίηση υπαλλήλων των ΕΛΤΑ μέσω ΚΕΠ, πρακτορείων ΟΠΑΠ, σούπερ μάρκετ ή λογιστικών γραφείων. Τόνισε ότι πρόκειται για βαθιά κοινωνικό ζήτημα και χαιρέτισε την προσωρινή αναστολή της απόφασης.

Ο κ. Κυρίζογλου σημείωσε ότι αρκετοί δήμοι αναλαμβάνουν ακόμη και το κόστος ενοικίασης γραφείων ΕΛΤΑ, προκειμένου να παραμείνουν ανοιχτά τα καταστήματα. 

Επιπλέον, εξέφρασε τη διαφωνία της ΚΕΔΕ σχετικά με τη διαχείριση των εσόδων από παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ζητώντας να μην αποδίδονται στο κεντρικό κράτος, αλλά να παραμένουν στους δήμους.

Στο ζήτημα της έλλειψης προσωπικού, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ εκτίμησε ότι το ποσοστό φτάνει το 33%, αποτέλεσμα της κινητικότητας, του «παγώματος» προσλήψεων κατά τα μνημονιακά έτη και των συνταξιοδοτήσεων.

Ερωτηθείς για δημοσιεύματα περί προσλήψεων στο Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, απάντησε πως το Ινστιτούτο εφαρμόζει την εργατική νομοθεσία και καλύπτει πάγιες ανάγκες απασχόλησης.

Η επιλογή της Αλεξανδρούπολης ως τόπου διεξαγωγής του συνεδρίου, σύμφωνα με τον κ. Κυρίζογλου, έγινε για γεωγραφικούς και εθνικούς λόγους, με στόχο την έμπρακτη στήριξη της Θράκης. Στο πλαίσιο αυτό, μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ επισκέφθηκαν δήμους και φορείς της περιοχής, ενώ τίμησαν τη μνήμη της Ελένης Τοπαλούδη στο Διδυμότειχο.

Τη σημασία της φιλοξενίας του συνεδρίου στην Αλεξανδρούπολη υπογράμμισε και ο δήμαρχος της πόλης, Ιωάννης Ζαμπούκης. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη διεξαγωγή του 9ου Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Παγκρατίου Αθλήματος, επισημαίνοντας την ικανότητα της πόλης να ανταποκριθεί σε συνεδριακό και αθλητικό τουρισμό.

Ο κ. Ζαμπούκης χαρακτήρισε το συνέδριο μια «χρυσή ευκαιρία» για την καταγραφή αδυναμιών και προβλημάτων της Αυτοδιοίκησης, εκφράζοντας αισιοδοξία για βελτίωση της εικόνας των δήμων και της ποιότητας των υπηρεσιών προς τους δημότες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλου-Χρηματιστήριο Αθηνών
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο Μεγάλου πάει Λονδίνο, το μονότερμα Μητσοτάκη και τα ΕΛΤΑ γίνονται Franchise

Η υπεροχή Μητσοτάκη στα δύσκολα στρατηγικά θέματα, ο Χρ. Μεγάλου παρουσιάζει το business plan της Πειραιώς, η δικαίωση για τη Βεργίνα, το Υπερταμείο γίνεται «διεθνές» και οι απαντήσεις Δένδια για την ετοιμότητας της Κίμων.
Λογότυπο ΕΛΤΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΛΤΑ: Τι απαντούν για τις καθυστερήσεις στις κάρτες ανέργων με επίδομα

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία διαβεβαιώνουν πως όλες οι κάρτες επιδομάτων με σωστά στοιχεία παραδόθηκαν έγκαιρα. Ελάχιστες επιστολές με λάθος στοιχεία επιστράφηκαν στις τράπεζες, όπως προβλέπουν οι διαδικασίες.
Ελληνικά Ταχυδρομεία υποκατάστημα
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΛΤΑ: 250 ηλεκτρικά δίκυκλα στη διανομή, πρώτη ανανέωση στόλου σε 25 χρόνια

Τα ΕΛΤΑ ενισχύουν τη διανομή με 250 νέα ηλεκτροκίνητα δίκυκλα, σε μια ανανέωση στόλου για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια. Στόχος η μεγαλύτερη ασφάλεια των διανομέων, ο εκσυγχρονισμός και η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
Ελληνικά Ταχυδρομεία υποκατάστημα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΛΤΑ: Συναγερμός για νέα απάτη με sms - παραδόσεις δεμάτων και «συνδέσμους»

Τα ΕΛΤΑ προειδοποιούν για νέα απάτη με sms (phishing) που γίνεται με παράνομη χρήση του ονόματός τους. Συνιστούν στους πολίτες να αγνοούν ύποπτα μηνύματα που φέρονται δήθεν από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία.
Λογότυπο ΕΛΤΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα ΕΛΤΑ καταδικάζουν το περιστατικό στο πρακτορείο Χαλανδρίου

Τα ΕΛΤΑ καταδικάζουν κάθε μορφή βίας και δηλώνουν μηδενική ανοχή σε περιστατικά που απειλούν την ασφάλεια εργαζομένων και πολιτών, τονίζοντας πως στηρίζουν τον συνεργάτη τους και συνεργάζονται με τις αρχές για τη διερεύνηση του συμβάντος.
Περιπολικό ελληνικής αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπάλληλος των ΕΛΤΑ παρασύρθηκε από αυτοκίνητο άνδρα ο οποίος συνελήφθη

Ένταση σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου στα Βριλήσσια, όταν άνδρας διαπληκτίστηκε με υπάλληλο των ΕΛΤΑ και την παρέσυρε με το αυτοκίνητό του. Η γυναίκα νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. Ο δράστης συνελήφθη.