ΓΔ: 2105.82 0.82% Τζίρος: 193.56 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Γιώργος Γεραπετρίτης συνάντηση
Φώτο: Giorgos Zachos / SOOC

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος, πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε την πρόοδο στις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ και τον ρόλο της χώρας ως ενεργειακού κόμβου, αναφερόμενος στη γεωπολιτική σταθερότητα, τις συμμαχίες και την τεχνητή νοημοσύνη.

Σημαντική πρόοδο στις σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ στον τομέα της ενέργειας και στην ανάδειξη της χώρας ως ενεργειακού κόμβου επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά την ομιλία του στο φόρουμ του Οικονομικού Ταχυδρόμου. 

Όπως ανέφερε, οι πρόσφατες συμφωνίες με τις ΗΠΑ αποτελούν επιστέγασμα πολύμηνης προσπάθειας σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία.

Ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε τη σημασία της παρουσίας τεσσάρων Αμερικανών υπουργών στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι η πρωτοβουλία 3+1 (Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρος, ΗΠΑ) δεν αφορά μόνο την ενέργεια, αλλά αποτελεί μια υψηλού επιπέδου γεωπολιτική συμμαχία που αναδεικνύει τον ρόλο της χώρας στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η Ελλάδα εξελίσσεται σε κόμβο ενεργειακής διαφοροποίησης και ενισχύει τις προοπτικές να καταστεί παραγωγός και πάροχος φυσικού αερίου. Στο πλαίσιο αυτό, ο αγωγός East Med χαρακτηρίστηκε ως χρήσιμο εργαλείο, ενώ τόνισε ότι το αυξημένο ενδιαφέρον των ΗΠΑ μετατρέπει την ενέργεια σε ζήτημα γεωστρατηγικής σημασίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη συγκέντρωση σημαντικού διπλωματικού κεφαλαίου από τη χώρα μας, το οποίο, όπως είπε, "μας καλεί να αναλάβουμε γενναίες πρωτοβουλίες".

 Ειδική μνεία έκανε στην πρωτοβουλία 5Χ5 και στη Διάσκεψη των γειτονικών παράκτιων χωρών της Μεσογείου, με στόχο τη δημιουργία διαλόγου για θέματα όπως οι οριοθετήσεις και η συνδεσιμότητα.

Ο κ. Γεραπετρίτης παραδέχθηκε τις δυσκολίες που δημιουργεί η παρουσία της Τουρκίας και η κατάσταση στη Λιβύη, αναφερόμενος και στο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Τόνισε, ωστόσο, ότι ο διάλογος μόνο όφελος μπορεί να προσφέρει, ενώ η Ελλάδα διαθέτει πλέον τα διαπραγματευτικά χαρτιά για να αποκομίσει τα μεγαλύτερα οφέλη.

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, μίλησε για τη μετάβαση της Ευρώπης σε γεωπολιτική δύναμη. Επεσήμανε την ανάγκη για αυτοδύναμη άμυνα και μεταφορά πόρων στον εξοπλισμό, αλλά και τη χρήση της αμυντικής βιομηχανίας ως διπλωματικό όπλο. 

Υπογράμμισε τη θέση της Ελλάδας υπέρ της ευρωπαϊκής άμυνας, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τα συμφέροντα των κρατών-μελών.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας δεν καθορίζεται από τις ενέργειες της Τουρκίας, ενώ η χώρα παρακολουθεί στενά όλες τις εξελίξεις, έχοντας πλέον ενισχυμένο γεωπολιτικό αποτύπωμα.

Όσον αφορά τις συμμαχίες, δήλωσε ότι η Ελλάδα απαιτεί σεβασμό της κυριαρχίας των συμμάχων, χωρίς απειλές, και σημείωσε πως τα τελευταία χρόνια έχει αυξήσει το διεθνές της αποτύπωμα και έχει μειώσει τις εντάσεις.

Για τη Λιβύη, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι η Ελλάδα διατηρεί καλές σχέσεις και με τις δύο πλευρές, γεγονός που συνέβαλε στη μείωση των μεταναστευτικών ροών και στον σεβασμό της μέσης γραμμής στη χάραξη οικοπέδων. Εξέφρασε αισιοδοξία για το μέλλον των διαπραγματεύσεων σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

Σχετικά με τη Γάζα, υπογράμμισε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και στην ανασυγκρότηση της περιοχής.

Στη στρατηγική σχέση με το Ισραήλ, ο υπουργός σημείωσε ότι αυτή δεν εμποδίζει την ανάπτυξη άριστων σχέσεων με τον αραβικό κόσμο, φέρνοντας ως παραδείγματα τη Σαουδική Αραβία και την «αδελφική σχέση με την Αίγυπτο». Η Ελλάδα, όπως τόνισε, λειτουργεί ως έντιμος συνομιλητής στο παλαιστινιακό ζήτημα.

Ο κ. Γεραπετρίτης εξέφρασε ανησυχία για την ταχεία ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) και τον κίνδυνο υπονόμευσης της δημοκρατίας. Επεσήμανε ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι ανεπαρκές και η πρόοδος της τεχνολογίας ξεπερνά τη νομοθετική ικανότητα παρακολούθησής της.

Στις συζητήσεις του με Αμερικανούς αξιωματούχους, τόνισε την ανάγκη διοχέτευσης της AI σε νόμιμα και ωφέλιμα για την κοινωνία κανάλια, ώστε να προστατευθεί η δημοκρατία. Υπενθύμισε τις κυβερνοεπιθέσεις που δέχθηκαν κρίσιμες ευρωπαϊκές υποδομές και εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις επιπτώσεις μιας ανεξέλεγκτης επιστημονικής ανάπτυξης.

Κλείνοντας, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην επιτυχία της πολιτικής των «ήρεμων νερών» στα ελληνοτουρκικά, με θετικά αποτελέσματα στο μεταναστευτικό, τον τουρισμό και τη μείωση των εντάσεων. Υπογράμμισε ότι η οριστική επίλυση των προβλημάτων με την Τουρκία απαιτεί αντιμετώπιση των βασικών αιτίων, όπως η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Χακάν Φιντάν, σημείωσε την αλλαγή στάσης της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι τα χωρικά ύδατα αποτελούν μονομερές ζήτημα και δεν τίθενται προς διαπραγμάτευση. Ωστόσο, αναγνώρισε ότι η Άγκυρα πλέον αποδέχεται πως το δικαίωμα αυτό μπορεί να ασκηθεί από την Ελλάδα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Γεραπετρίτης συνάντηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Χαιρετισμός στην 9η Υπουργική Σύνοδο Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών

Ο ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης θα μιλήσει την Παρασκευή στο Μουσείο Ακρόπολης, στη 9η Σύνοδο του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών, που φέρνει κοντά χώρες με μακραίωνη πολιτιστική κληρονομιά για ενίσχυση διαλόγου και συνεργασίας.
Υπουργείο Εξωτερικών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Υπουργείο Εξωτερικών παρουσιάζει διεθνείς προτεραιότητες και δράσεις 2025

Το Υπουργείο Εξωτερικών παρουσιάζει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα διεθνών επαφών σε ΝΑΤΟ, ΟΑΣΕ και ΕΕ, με έμφαση στην Ουκρανία, τη Μεσόγειο, τη Λιβύη και τη συνεργασία με χώρες της Νότιας Γειτονίας.
Υπουργείο Εξωτερικών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Ανοιχτοί δίαυλοι με Τουρκία και εντατική διπλωματική δράση από Ελλάδα

Το ΥΠΕΞ τονίζει τη λειτουργική σχέση Ελλάδας–Τουρκίας, ενώ ο Γεραπετρίτης πραγματοποιεί διαδοχικές διεθνείς επαφές για ΝΑΤΟ, Ουκρανία, Λιβύη και Ανατολική Μεσόγειο, ενισχύοντας τη διπλωματική παρουσία της χώρας.
Γιώργος Γεραπετρίτης χαμογελαστός
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης στο έκτακτο Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ για εξελίξεις στην Ουκρανία

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης στο έκτακτο Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ, με βασικό θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας.
Γιώργος Γεραπετρίτης συνάντηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Δέσμευση για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Το Υπουργείο Εξωτερικών επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή του για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, ενώ ο Γιώργος Γεραπετρίτης συμμετείχε στην εκστρατεία Orangetheworld στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.