ΓΔ: 2234.68 0.23% Τζίρος: 200.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:36
Κωστής Χατζηδάκης πορτρέτο
Ο Κωστής Χατζηδάκης σε δημόσια τοποθέτηση για τα οικονομικά θέματα της Ελλάδας.

Χατζηδάκης: Εθνική επιτυχία οι νέες ενεργειακές συμφωνίες

Ο Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε στην ΕΡΤ ότι οι πρόσφατες συμφωνίες με ΗΠΑ και ενεργειακούς εταίρους ενισχύουν τη θέση της Ελλάδας, ανοίγουν δρόμους για νέες συνεργασίες.

Μεγάλη εθνική επιτυχία χαρακτηρίζει η κυβέρνηση τις συμφωνίες που υπεγράφησαν το προηγούμενο διήμερο στην Αθήνα, στο πλαίσιο της διακυβερνητικής συνεργασίας για την ενέργεια (P-Tec), παρουσία κορυφαίων αξιωματούχων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη, οι εξελίξεις αυτές ενισχύουν σημαντικά τη θέση της Ελλάδας τόσο οικονομικά όσο και γεωστρατηγικά.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι τα οφέλη των συμφωνιών είναι πολυεπίπεδα. Αναφέρθηκε στην αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, στην ενίσχυση της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας στα Βαλκάνια, αλλά και στη μετατροπή της Ελλάδας σε πύλη εισόδου του αμερικανικού φυσικού αερίου προς τη Νοτιοανατολική, Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις συμφωνίες με την ExxonMobil και ελληνικές εταιρείες για έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, οι οποίες, όπως τόνισε, δεν είναι θεωρητικές αλλά έχουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης εντός 18-24 μηνών. Επισήμανε επίσης τη συμφωνία με τη Chevron για εξορύξεις νοτίως της Κρήτης, γεγονός που, σύμφωνα με τον ίδιο, ακυρώνει στην πράξη το τουρκολυβικό μνημόνιο.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε ότι η Ελλάδα μετατρέπεται από τελικό αποδέκτη ρωσικού φυσικού αερίου σε βασική πύλη εισαγωγής αμερικανικού αερίου προς την Ευρώπη. Τόνισε τη σημασία των νέων συμφωνιών όχι μόνο σε γεωστρατηγικό αλλά και σε οικονομικό επίπεδο, καθώς η ενδεχόμενη εκμετάλλευση υδρογονανθράκων θα ενισχύσει το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας.

Αναφορικά με την «πράσινη μετάβαση», ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε ότι η ανάπτυξη υδρογονανθράκων δεν αποκλείει την προώθηση της καθαρής ενέργειας. Υπογράμμισε ότι το φυσικό αέριο αποτελεί μεταβατικό καύσιμο για τις επόμενες δεκαετίες, ενώ υπενθύμισε ότι το 50% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα προέρχεται πλέον από ανανεώσιμες πηγές.

Μεταρρυθμίσεις στις αγροτικές επιδοτήσεις

Σε ερώτηση για τις εξελίξεις με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Χατζηδάκης εξέφρασε αισιοδοξία ότι το σχέδιο δράσης για το ΟΣΔΕ θα εγκριθεί σύντομα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως δήλωσε, οι φετινές επιδοτήσεις θα καταβληθούν με υβριδικό σύστημα, λαμβάνοντας υπόψη τεκμήρια όπως η παραγωγή κρέατος και γάλακτος, ενώ από το 2026 θα εφαρμοστεί πλήρως ψηφιακή καταγραφή με ηλεκτρονικά μέσα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε ότι η νέα διαδικασία θα οδηγήσει σε ανακατανομή των επιδοτήσεων, ευνοώντας τους πραγματικούς παραγωγούς και ενισχύοντας τη διαφάνεια και την κοινωνική δικαιοσύνη στον αγροτικό τομέα.

Τοποθέτηση για τα γεγονότα στα Βορίζια

Σχολιάζοντας τα πρόσφατα γεγονότα στα Βορίζια, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι δεν χαρακτηρίζουν την Κρήτη συνολικά. Τόνισε τη σημασία της ανάληψης ευθύνης τόσο από την Πολιτεία όσο και από την τοπική κοινωνία, επισημαίνοντας την ανάγκη για ουσιαστική αλλαγή νοοτροπίας, με πρωτοβουλίες και εντός των σχολείων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λογότυπο ΑΔΜΗΕ κτίριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ΑΔΜΗΕ ξεκινά στα μέσα Ιουνίου

Ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Μ. Μανουσάκης, ανακοίνωσε πως η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο, εξασφαλίζοντας 1 δισ. ευρώ για νέα έργα. Το Δημόσιο θα καλύψει το 51%, η State Grid το 24% και 250 εκατ. ευρώ θα αντληθούν από το Χρηματιστήριο.
Κτίριο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Παπασταύρου και D. Šuica: Σύμφωνο Μεσογείου για σταθερότητα στην περιοχή

Ο Σταύρος Παπασταύρου συναντήθηκε με την επίτροπο Dubravka Šuica για την ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας-ΕΕ στη Μεσόγειο, τονίζοντας τον στρατηγικό ρόλο της χώρας και τα έργα που προωθούν την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή.
Λογότυπο ΠΑΣΟΚ νύχτα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Κριτική για μετατροπή της Πτολεμαΐδας 5 σε μονάδα φυσικού αερίου

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η μετατροπή της «Πτολεμαΐδα 5» σε μονάδα φυσικού αερίου, με το ΠΑΣΟΚ να δηλώνει πως πρόκειται για ενεργειακή αυτοκαταστροφή και υποβάθμιση της εθνικής ανεξαρτησίας εν μέσω παγκόσμιας κρίσης.
Υπουργοί με αγωγό ενέργειας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αμερικανός πρέσβης: Η Ελλάδα ενεργεί υπεύθυνα στον τομέα ενέργειας

Ο Αμερικανός πρέσβης στην ΕΕ, Andrew Puzder, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών, τόνισε τη σημασία κοινής δράσης με την ΕΕ για φθηνή ενέργεια, επαίνεσε τις ελληνικές πρωτοβουλίες σε LNG και γεωτρήσεις και κάλεσε για περισσότερα έργα ενέργειας.
Δεξαμενόπλοιο στο Ορμούζ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στενά Ορμούζ: Αυξάνεται η αστάθεια, κρίσιμος ο ρόλος της Ελλάδας

Στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών 2026 συζητήθηκαν οι γεωπολιτικές προκλήσεις στα Στενά του Ορμούζ, η αστάθεια στη Μέση Ανατολή και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνας ασφάλειας και μεσολαβητής στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και Μεσόγειο.
Φράγμα Τέρνα Ενεργειακή
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Ελλάδα ως ενεργειακός κόμβος για ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στη ΝΑ και Κεντρ. Ευρώπη

Συνάντηση είχαν στελέχη του ΥΠΕΝ με τον CEO της Masdar, καθώς και εκπροσώπους ΤΕΡΝΑ και Πρεσβείας ΗΑΕ, με αφορμή την εξαγορά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από τη Masdar, που αποτέλεσε τη μεγαλύτερη επένδυση του 2025.