ΓΔ: 2207.73 0.16% Τζίρος: 609.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
Φωτο: Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Χατζηδάκης: Οι νέες ενεργειακές συμφωνίες ενισχύουν τη θέση της Ελλάδας

Ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε στο 8ο Athens Investment Forum ότι οι νέες ενεργειακές συμφωνίες ενισχύουν τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας και καθιστούν τη χώρα κόμβο πράσινης ενέργειας.

Σημαντικές ενεργειακές συμφωνίες που υπογράφηκαν την προηγούμενη εβδομάδα αποτελούν, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη, νέους κρίκους στην αλυσίδα ενίσχυσης της γεωστρατηγικής και οικονομικής θέσης της Ελλάδας.

Μιλώντας στο 8ο Athens Investment Forum που διεξάγεται στην Αθήνα, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως οι πρόσφατες συμφωνίες για γεώτρηση στο Ιόνιο και για μεταφορά Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ μέσω Ελλάδας προς χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης αποτελούν αποτέλεσμα σταθερής και σοβαρής ενεργειακής και εξωτερικής πολιτικής.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε στην κριτική που ασκούσε η αντιπολίτευση σχετικά με την εξωτερική πολιτική, επισημαίνοντας πως τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει καταφέρει να ενισχύσει τη θέση της μέσω συγκεκριμένων στρατηγικών κινήσεων.

Στις πρωτοβουλίες αυτές συγκαταλέγονται η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με φρεγάτες Belharra, μαχητικά Rafale, F-16 και κυρίως τα F-35, ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός και τα οικολογικά πάρκα, καθώς και η οριοθέτηση της ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο.

Επιπλέον, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στη στρατηγική συνεργασία με τη Γαλλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ, ενώ υπογράμμισε ότι η συνεργασία με τις ΗΠΑ διαρκώς αναβαθμίζεται, ενισχύοντας τον ρόλο της Ελλάδας ως πύλης εισόδου για το αμερικανικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επανέλαβε ότι το φυσικό αέριο λειτουργεί ως μεταβατικό καύσιμο για την πράσινη μετάβαση, ενώ τόνισε πως το 2024 η Ελλάδα πέτυχε το 50% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. 

Αυτό επέτρεψε στη χώρα να γίνει καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας, επίτευγμα που χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα σημαντικό για την ελληνική οικονομία.

Καταλήγοντας, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής, της άμυνας, της οικονομίας, της ενέργειας και της περιβαλλοντικής στρατηγικής βασίζεται σε ένα συντεταγμένο σχέδιο, το οποίο ήδη αποδίδει καρπούς.

 Τόνισε την ανάγκη συνέχισης αυτής της πορείας με σταθερά βήματα και υπευθυνότητα, ώστε να διαφυλαχθούν τα οφέλη για τις επόμενες γενιές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατεστραμμένη πόλη Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Κίεβο: Πάνω από 1.000 πολυκατοικίες χωρίς ρεύμα και θέρμανση

Πάνω από 1.000 πολυκατοικίες στο Κίεβο παραμένουν χωρίς θέρμανση μετά από ρωσική επίθεση, ενώ οι αρχές αποκατέστησαν το νερό και μερικώς το ρεύμα και τη θέρμανση σε μια πόλη που πλήττεται από κύμα κακοκαιρίας και ενεργειακή κρίση.
Κατεστραμμένη πολυκατοικία Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Κίεβο: Πάνω από 1.000 πολυκατοικίες χωρίς ρεύμα και θέρμανση

Πάνω από 1.000 πολυκατοικίες στο Κίεβο παραμένουν χωρίς θέρμανση μετά από ρωσική επίθεση, ενώ οι αρχές αποκατέστησαν το νερό και μερικώς το ρεύμα και τη θέρμανση σε μια πόλη που πλήττεται από κύμα κακοκαιρίας και ενεργειακή κρίση.
Σταύρος Παπασταύρου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Επαφές στη Σαουδική Αραβία για περιβάλλον και ενέργεια

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μεταβαίνει σήμερα στο Ριάντ για τη διεθνή Υπουργική Συνάντηση για τα Ορυκτά. Θα έχει διμερείς επαφές με Σαουδάραβες αξιωματούχους και εκπροσώπους μεγάλων επιχειρήσεων.
Βιομηχανική μονάδα ενέργειας
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράκ: Καμία ένδειξη για άμεση επανέναρξη παροχής αερίου από το Ιράν

Το υπουργείο Ηλεκτρικής Ενέργειας του Ιράκ ανακοίνωσε πως δεν αναμένονται σύντομα εξελίξεις στην επανεκκίνηση της παροχής φυσικού αερίου από το Ιράν, λόγω αυξημένων εσωτερικών αναγκών της Τεχεράνης και χαμηλών θερμοκρασιών.
Ιρακινή πετρελαϊκή αντλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράκ: Συζητήσεις με Chevron για το πεδίο Δυτικό Κούρνα 2

Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ δήλωσε πως διεξάγονται συνομιλίες με τη Chevron για το πεδίο Δυτικό Κούρνα 2 της Lukoil, ενώ Chevron και Exxon Mobil εξετάζουν προσφορές μετά τις αμερικανικές κυρώσεις στη ρωσική εταιρία.
Κατεστραμμένη πολυκατοικία Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο δήμαρχος Κιέβου προτρέπει κατοίκους να φύγουν λόγω έλλειψης θέρμανσης

Ρωσικά χτυπήματα προκάλεσαν τέσσερις νεκρούς και άφησαν χωρίς θέρμανση το μισό Κίεβο, με τον δήμαρχο να καλεί σε προσωρινή εκκένωση. Ο Ζελένσκι ζήτησε από τις δημοτικές αρχές να δώσουν λύσεις αντί να αποφεύγουν τα προβλήματα.