ΓΔ: 2122.6 -2.27% Τζίρος: 315.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Επιχειρηματίας συζήτηση γραφείου
Φώτο: ΥΠΕΝ

Παπασταύρου: Εμβληματική η προστασία του θαλάσσιου πλούτου στην Αμοργό

Ο Σταύρος Παπασταύρου χαρακτήρισε το «Αμοργόραμα» εμβληματική πρωτοβουλία των ψαράδων, τονίζοντας ότι οι νέοι κανόνες αλιείας προστατεύουν ουσιαστικά το θαλάσσιο οικοσύστημα της Αμοργού.

Το σκάφος Ocean Sentinel της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ελέγχου της Αλιείας (EFCA) κατέπλευσε στην Αμοργό, με αφορμή την έναρξη ισχύος του Προεδρικού Διατάγματος που θεσμοθετήθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Αμοργόραμα». Την επίσκεψη πραγματοποίησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Ο κ. Παπασταύρου τόνισε ότι το Προεδρικό Διάταγμα για το «Αμοργόραμα» αποτελεί μια εμβληματική πρωτοβουλία των ψαράδων της Αμοργού, η οποία θέτει περιορισμούς στην αλιεία για την προστασία του θαλάσσιου πλούτου του νησιού. 

Υπογράμμισε τη συλλογική προσπάθεια που ξεκίνησε από τους αλιείς και βρήκε στήριξη στην τοπική κοινωνία και στους αρμόδιους φορείς, καθώς και στη συμβολή οργανώσεων όπως το Cyclades Preservation Fund και το Blue Marine Foundation.

Ο γενικός γραμματέας Ναυτιλίας και Λιμένων, Βαγγέλης Κυριαζόπουλος, αναφέρθηκε στη σημασία της εφαρμογής του προγράμματος για τους ψαράδες και στην ανάγκη διασφάλισης της ασφάλειας δικαίου στη διαδικασία αλιείας. 

Επισήμανε τη συνεργασία με το Λιμεναρχείο και τη χρήση ηλεκτρονικών συστημάτων επιτήρησης για την παρακολούθηση αλιευτικών και τουριστικών σκαφών, προκειμένου να διασφαλιστεί η ορθή εφαρμογή των κανονισμών.

Η εκτελεστική διευθύντρια του EFCA, Dr. Susan Steele, ενημέρωσε τον υπουργό για το έργο της Υπηρεσίας και τις δυνατότητες του Ocean Sentinel, το οποίο μόνο το προηγούμενο έτος πραγματοποίησε 4.500 επιθεωρήσεις, εκπαιδεύοντας επαγγελματίες εντός του σκάφους. 

Η Dr. Steele τόνισε τη σημασία της ίσης μεταχείρισης όλων των αλιέων στη Μεσόγειο και τη συμβολή του πλοίου στην ενίσχυση της βιώσιμης αλιείας στην περιοχή.

Ο πρόεδρος του αλιευτικού συλλόγου Αμοργού, Μιχάλης Κρόσμαν, σημείωσε ότι ολοκληρώνεται ένας δεκαετής αγώνας για την προστασία της θαλάσσιας περιοχής και πως πλέον ξεκινά η επιτήρηση των μέτρων περιορισμού αλιείας με τη στενή συνεργασία του Υπουργείου.

Από σήμερα τίθεται σε ισχύ το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ υπ. αρ. 73), το οποίο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 18 Αυγούστου 2025 (Αρ. Φύλλου 148, Α Τεύχος). Το διάταγμα θεσπίζει περιορισμούς στην αλιευτική δραστηριότητα στην παράκτια ζώνη της Αμοργού, με στόχο την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος.

Το σχέδιο δράσης περιλαμβάνει την παύση της αλιευτικής δραστηριότητας κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, που είναι κρίσιμοι για την αναπαραγωγή των ψαριών, τον καθαρισμό δυσπρόσιτων ακτών, τη σταδιακή υιοθέτηση πιο βιώσιμων αλιευτικών εργαλείων και τη δημιουργία τριών Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών κατά μήκος της ακτογραμμής του νησιού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σαουδική Αραβία Άραμκο
ΔΙΕΘΝΗ

Σαουδική Αραβία: Τέσσερα drones καταρρίφθηκαν κοντά σε πετρελαιοπηγή

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι κατέρριψε τέσσερα drones που κατευθύνονταν σε πετρελαιοπηγή στη Σέιμπα, στα σύνορα με τα ΗΑΕ. Το κοίτασμα δέχεται συχνά επιθέσεις από μη επανδρωμένα, ως αντίποινα λόγω της έντασης με το Ιράν.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Η αύξηση τιμών πετρελαίου είναι «πολύ μικρό τίμημα»

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η άνοδος της τιμής του πετρελαίου είναι μικρό τίμημα για την ειρήνη και την ασφάλεια, προβλέποντας πτώση τιμών μετά την εξάλειψη της ιρανικής πυρηνικής απειλής, τονίζοντας ότι "μόνο ηλίθιοι διαφωνούν".
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το «ελευθέρας» Προκοπίου στα Στενά Ορμούζ, σόου Δένδια και ο Π. Μαρινάκης

Το μυστικό του «κουρσάρου» Γιώργου Προκοπίου για την ασφαλή διέλευση των πλοίων του από τα Στενά του Ορμούζ, ο Ν. Δένδιας και οι δηλώσεις που ερέθισαν, ο Π. Μαρινάκης ως Πόντιος Πιλάτος και το αγκάθι του χωροταξικού στο Ελληνικό.
Σημαία Ιράκ κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράκ: Πτώση 70% στην παραγωγή πετρελαίου λόγω κρίσης στα Στενά Ορμούζ

Η παραγωγή πετρελαίου στα βασικά πεδία του νότιου Ιράκ μειώθηκε κατά 70%, στα 1,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως, καθώς λόγω πολεμικών επιχειρήσεων κατά του Ιράν σταμάτησαν οι εξαγωγές μέσω Στενών Ορμούζ, σύμφωνα με πηγές της βιομηχανίας.
Κωστής Χατζηδάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Σοβαρότητα στην κρίση, στήριξη αν χρειαστεί

Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κ. Χατζηδάκης, τονίζει πως η κρίση στον Κόλπο προκαλεί ανησυχία αλλά όχι πανικό. Η κυβέρνηση έχει κινητοποιηθεί προληπτικά, ελέγχοντας αποθέματα και τιμές, διαβεβαιώνοντας για επάρκεια και αυστηρούς ελέγχους.
Ρωσική οικονομία πετρέλαιο δολάριο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Έτοιμο τεχνικά το τμήμα Ντρούζμπα για παραλαβή πετρελαίου

Ο Ντενίς Μαντούροφ ανακοίνωσε ότι το ρωσικό τμήμα του αγωγού Ντρούζμπα είναι τεχνικά έτοιμο να δεχτεί πετρέλαιο, τονίζοντας πως «τα πάντα δουλεύουν από τη δική μας πλευρά» σύμφωνα με δηλώσεις στη ρωσική τηλεόραση.