ΓΔ: 2207.29 -0.02% Τζίρος: 9.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:48:41
Τίτζα Κάλας Εσθονία
Φώτο: Shutterstock

Κάλας: Συγγνώμη σε Μανιάτη για λάθη σε έκθεση για ψευδοκράτος και μνημόνιο

Η Καγιά Κάλας ζήτησε συγγνώμη από τον Γιάννη Μανιάτη μετά την απόσυρση ευρωπαϊκής έκθεσης με λανθασμένες αναφορές σε ψευδοκράτος και τουρκολιβυκό μνημόνιο, ενώ η ΕΕ επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ύπατη Εκπρόσωπος για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Κάγια Κάλλας, προχώρησε σε δημόσια αναγνώριση λαθών που εντοπίστηκαν σε έκθεση του Κοινού Κέντρου Ερευνών (Joint Research Centre – JRC) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας σχετικά με το ψευδοκράτος στην Κύπρο και το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

 Η παρέμβαση αυτή ήρθε ως απάντηση σε κατεπείγουσα ερώτηση του Γιάννη Μανιάτη, αντιπροέδρου της Ομάδας των Σοσιαλιστών και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας απέσυρε αμέσως την επίμαχη έκθεση και δημοσίευσε απολογητική επιστολή. Σε αυτήν αναγνωρίστηκαν "απαράδεκτες ανακρίβειες" και "λανθασμένες πληροφορίες", όπως είχε επισημάνει ο κ. Μανιάτης.

Ο κ. Μανιάτης δήλωσε ότι η κατεπείγουσα ερώτηση προς την Κάγια Κάλλας για το περιεχόμενο της μελέτης οδήγησε στο επιθυμητό αποτέλεσμα για τη χώρα. Τόνισε πως χωρίς την άμεση παρέμβαση, η απραξία της κυβέρνησης θα μπορούσε να επιφέρει αρνητικές συνέπειες στα εθνικά συμφέροντα.

Η ερώτηση του κ. Μανιάτη αφορούσε αναφορές στην έκθεση, όπου το παράνομα κατεχόμενο από την Τουρκία έδαφος της Κύπρου αναφερόταν ως “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”, χωρίς εισαγωγικά ή διευκρινίσεις για το καθεστώς του ψευδοκράτους. 

Επιπλέον, στον χάρτη της έκθεσης γινόταν αναφορά σε διεκδικούμενη ΑΟΖ του ψευδοκράτους και πλήρης αποδοχή των συνεπειών του τουρκολιβυκού συμφώνου για ΑΟΖ, το οποίο είναι παράνομο και άκυρο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η Κάγια Κάλλας, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διαβεβαίωσε ότι ελήφθησαν άμεσα μέτρα για τη διόρθωση των σφαλμάτων στην έκθεση. Υπογράμμισε πως η ΕΕ αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία ως υποκείμενο του διεθνούς δικαίου.

Αναφορικά με το τουρκολιβυκό μνημόνιο, υπενθύμισε τη θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι το εν λόγω μνημόνιο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών και δεν μπορεί να επιφέρει νομικές συνέπειες για άλλα κράτη. 

Τέλος, σημείωσε ότι τα δημόσια έγγραφα της ΕΕ επισημαίνουν σταθερά τις θέσεις της Ένωσης για τα συγκεκριμένα ζητήματα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μιλένα Αποστολάκη έξοδος κτιρίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποστολάκη: «Συσκότιση» στις Εξεταστικές, ζητά κλήση κρίσιμων μαρτύρων

Η Μιλένα Αποστολάκη κατηγορεί την κυβέρνηση για αποκλεισμό κρίσιμων μαρτύρων στις Εξεταστικές (Τέμπη, ΟΠΕΚΕΠΕ) και ζητά άμεση ψηφοφορία για κλήτευση πρώην στελεχών ΥΠΑΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς και του Μ. Σαλμά.
Λογότυπο ΠΑΣΟΚ νύχτα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Χωρίς σχέδιο η απολιγνιτοποίηση, αυξάνει την ενεργειακή εξάρτηση

Η Όλγα Μαρκογιαννάκη (ΠΑΣΟΚ) επικρίνει την κυβερνητική πολιτική ως μονομερή απολιγνιτοποίηση χωρίς σχέδιο, που αυξάνει την εξάρτηση (81,4%) και πιέζει τη Δ. Μακεδονία. Ζητά χωροταξικό για ΑΠΕ και δίκαιη μετάβαση.
Ομιλητής σε βήμα πολιτικής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσουκαλάς: Απίστευτη κυβίστηση Μητσοτάκη για το διεθνές δίκαιο

Ο Κώστας Τσουκαλάς σχολίασε την ανάρτηση του Πρωθυπουργού, κάνοντας λόγο για εντυπωσιακή μεταστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος τώρα αναγνωρίζει τη σημασία του σεβασμού στο διεθνές δίκαιο.
Σημαία ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΠΑΣΟΚ καταδικάζει την επίθεση κατά του βουλευτή Ιλχάν Αχμέτ

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής καταδικάζει την επίθεση στον Βουλευτή Ροδόπης, τονίζοντας πως το Κίνημα και η Πολιτεία αναγνωρίζουν ως νόμιμους μουφτήδες μόνο όσους ορίζονται από το κράτος, με πλήρη σεβασμό στη νομιμότητα και το Σύνταγμα.
Σημαία ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: «Αλαζονεία» μετά τη δήλωση Βορίδη για τα αγροτικά μπλόκα

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής σχολιάζει δήλωση του Μ. Βορίδη για την περίοδο της θητείας του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, κάνοντας λόγο για «αλαζονεία» της Νέας Δημοκρατίας και υπενθυμίζοντας το αίτημα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για διερεύνησή του σχετικά με την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ.