ΓΔ: 2616.12 0.53% Τζίρος: 275.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Ακίνητα στο κέντρο Αθήνας
Φώτο: SOOC

Ελληνικό Κτηματολόγιο: Αστειότητες τα περί «διαρροής» δεδομένων

Το Ελληνικό Κτηματολόγιο και το ΕΚΤ διαψεύδουν κατηγορηματικά φήμες για διαρροή δεδομένων. Τονίζουν ότι τα δεδομένα που δόθηκαν είναι αθροιστικά, ανωνυμοποιημένα και χωρίς καμία δυνατότητα ταυτοποίησης προσώπων.

Σε απάντηση πρόσφατων δημοσιευμάτων που ανέφεραν «διαρροή» δεδομένων του Ελληνικού Κτηματολογίου προς εταιρεία διαχείρισης ακινήτων, το Ελληνικό Κτηματολόγιο και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) διευκρινίζουν με ανακοίνωσή τους ότι οι συγκεκριμένοι ισχυρισμοί δεν έχουν καμία βάση και στερούνται αποδεικτικών στοιχείων.

Όπως επισημαίνεται, το Ελληνικό Κτηματολόγιο έχει υπογράψει προγραμματική συμφωνία με το ΕΚΤ, το οποίο ανέλαβε την ανάπτυξη πλατφόρμας συγκέντρωσης συναλλαγών ακινήτων και παραγωγής αναφορών εμπορευσιμότητας. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, το ΕΚΤ συνεργάστηκε με εξωτερική εταιρεία για την υλοποίηση της πλατφόρμας, έχοντας την πλήρη ευθύνη ως προς την ανάπτυξή της.

Τα δεδομένα που παρασχέθηκαν από το Ελληνικό Κτηματολόγιο προς το ΕΚΤ, όπως ορίζεται θεσμικά, ήταν πλήρως ανωνυμοποιημένα, σε αθροιστική και στατιστική μορφή, χωρίς κανένα προσωπικό στοιχείο ή δυνατότητα ταυτοποίησης φυσικών προσώπων και δικαιωμάτων.

Οι δύο φορείς υπογραμμίζουν ότι η διαδικασία ανωνυμοποίησης εφαρμόστηκε στο ακέραιο, σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR) και το ισχύον εθνικό πλαίσιο για τη χρήση κτηματολογικών δεδομένων.

«Καμία παραβίαση δεν έχει συμβεί και ουδεμία «διαρροή» δεδομένων υφίσταται», αναφέρουν χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι τα σχετικά δημοσιεύματα βασίζονται σε ανυπόστατα σενάρια που δεν υποστηρίζονται από πραγματικά γεγονότα ή αποδεικτικά στοιχεία. Το Ελληνικό Κτηματολόγιο και το ΕΚΤ ξεκαθαρίζουν ότι θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με πλήρη διαφάνεια, εκπληρώνοντας τον θεσμικό τους ρόλο.

Τέλος, καλούν όσους διακινούν τους παραπάνω ισχυρισμούς να καταθέσουν συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία, αντί να διαδίδουν ατεκμηρίωτες κατηγορίες που βλάπτουν τη φήμη της χώρας και δημιουργούν αβάσιμες εντυπώσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρήστος Ταραντίλης πορτρέτο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Ταραντίλης: Πώς η Ελλάδα θα προσελκύσει και θα κρατήσει επενδύσεις

Ο Χρήστος Ταραντίλης, στο Green Deal Greece 2026, τόνισε τη σημασία απλούστευσης ρυθμίσεων, φορολογικής ασφάλειας και κυβερνοασφάλειας για επενδύσεις, ενώ το 67% των ξένων στελεχών αναγνωρίζει πρόοδο στα ψηφιακά της Ελλάδας.
Κυβερνοασφάλεια προειδοποίηση laptop
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουκρανία: Πειρατεία σε εφαρμογή ειδοποίησης για ρωσικές αεροπορικές επιδρομές

Η εφαρμογή «Air Alert» δέχθηκε κυβερνοεπίθεση και απέστειλε ψευδή μηνύματα για πυρηνική και χημική απειλή σε Ουκρανούς πολίτες. Η ουκρανική πολεμική αεροπορία διέψευσε την ύπαρξη ραδιολογικής απειλής.
Τεχνητή νοημοσύνη Λος Άντζελες
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το AI Claude απέκτησε αυτόβουλα πρόσβαση σε δεδομένα ψηφοφόρων Τζόρτζια

Το AI Claude της Anthropic απέκτησε αυτόβουλα πρόσβαση σε επί πληρωμή ιστότοπο με στοιχεία ψηφοφόρων της Τζόρτζια, εντείνοντας ανησυχίες για ενδεχόμενο απώλειας ελέγχου της τεχνητής νοημοσύνης λίγο πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου.
Κυβερνοασφάλεια προειδοποίηση laptop
ΔΙΕΘΝΗ

Έκτακτα μέτρα στην Ιαπωνία μετά από αύξηση κυβερνοεπιθέσεων

Η Ιαπωνία ετοιμάζει έκτακτα μέτρα για την κυβερνοασφάλεια μετά από αύξηση κυβερνοεπιθέσεων. Η πρωθυπουργός Τακαΐτσι δήλωσε πως η χώρα θα ενισχύσει τη συνεργασία για τον εντοπισμό χάκερς, ενώ πολλές εταιρείες αναφέρουν διαρροές δεδομένων.