Στις τελευταίες του παρεμβάσεις στην εκπομπή "Talk" του MegaNews με τον δημοσιογράφο Τ. Χατζή, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέργιος Καλπάκης, τοποθετήθηκε για σημαντικά θέματα της επικαιρότητας.
Αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις, ο κ. Καλπάκης υπογράμμισε πως ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με συνθήκες καταστροφής και επιβίωσης. Τόνισε ότι οι αγρότες είναι εξοργισμένοι, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια στοχοποίησής τους.
Όπως σημείωσε, οι τρέχουσες κινητοποιήσεις διαφέρουν από προηγούμενες, καθώς πλέον οι αγρότες δεν διαμαρτύρονται μόνο για το εισόδημα ή το κόστος παραγωγής, αλλά για θέματα που αφορούν την ίδια τους την επιβίωση.
Ο κ. Καλπάκης επεσήμανε ότι εδώ και έναν χρόνο έχουν κατατεθεί συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της ευλογιάς, χωρίς ωστόσο να υπάρξει ανταπόκριση από την κυβέρνηση. Υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης του αγροτικού κόσμου και των δίκαιων αιτημάτων του, αποδίδοντας ευθύνες για την κατάσταση στην κυβερνητική αδράνεια.
Σχετικά με τις εξελίξεις στον προοδευτικό χώρο, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επανέλαβε τη θέση του κόμματος για τη δημιουργία ενός ενιαίου, προοδευτικού ψηφοδελτίου ως απάντηση στη Νέα Δημοκρατία.
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι μια τέτοια πρωτοβουλία θα μπορούσε να οδηγήσει, σε βάθος χρόνου, στη συγκρότηση μιας μεγάλης προοδευτικής παράταξης, με σημαντικό ρόλο για τον Αλέξη Τσίπρα.
Ο κ. Καλπάκης υποστήριξε ότι η στάση του ΠΑΣΟΚ ευνοεί τελικά τη Νέα Δημοκρατία, ενώ αν υπήρχε πολιτική βούληση, οι προοδευτικές δυνάμεις θα μπορούσαν να συμφωνήσουν στα περισσότερα από τα βασικά ζητήματα της χώρας.
Βάσει των δημοσκοπικών δεδομένων, εκτίμησε ότι η Νέα Δημοκρατία ενδέχεται να καταγράψει σημαντική πτώση στις επόμενες εκλογές, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ανταγωνίζονται για τη δεύτερη θέση, χωρίς ωστόσο αυτό να αποτελεί λύση για το πολιτικό σκηνικό.
Τέλος, ο κ. Καλπάκης απέρριψε την άποψη ότι για την κατάσταση στην αντιπολίτευση φταίνε όλοι εξίσου, τονίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καταβάλει συνεχείς προσπάθειες για διάλογο και συνεργασία στον προοδευτικό χώρο. Επισήμανε ότι η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα άνοιξε μια σοβαρή συζήτηση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κοινές λύσεις μέσω πολιτικών και συντεταγμένων διαδικασιών.