ΓΔ: 2602.41 -0.64% Τζίρος: 254.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
ΣΥΡΙΖΑ βάθρο ομιλίας

ΣΥΡΙΖΑ: Οι καταθέσεις στη δίκη Predator αποκαλύπτουν σοβαρές αντιφάσεις

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι οι καταθέσεις Παπακώστα και της αστυνομικού στην ΕΥΠ ενισχύουν τις ανησυχίες για τις υποκλοπές Predator, κάνοντας λόγο για αντιφάσεις, παραλείψεις και ανάγκη πλήρους διαλεύκανσης.

Στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο συνεχίζεται η δίκη που αφορά τις υποκλοπές μέσω του λογισμικού Predator, με την κατάθεση σημαντικών μαρτύρων, όπως του πρώην διευθυντή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Βασιλείου Παπακώστα, και μιας αστυνομικού που υπηρέτησε στην ΕΥΠ.

Ο Βασίλειος Παπακώστας, ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ανέφερε πως η υπηρεσία του διενήργησε ελέγχους σε εταιρείες και κατοικίες εμπλεκομένων, κατόπιν εισαγγελικής εντολής. 

Όπως τόνισε, ψηφιακά πειστήρια κατασχέθηκαν και η ανάλυσή τους πραγματοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών. Επισήμανε επίσης ότι οι εμπλεκόμενες εταιρείες δεν είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων για τους ελέγχους και όλες οι ενέργειες έγιναν υπό τις οδηγίες της εισαγγελικής αρχής.

Στη συνέχεια, κατέθεσε μια αστυνομικός που υπηρέτησε στην ΕΥΠ την περίοδο 2019-2022. Κατά την εξέτασή της, αποκαλύφθηκε πως διατηρούσε σχέση κουμπαριάς με υπάλληλο της υπηρεσίας, η οποία φέρεται να σχετίζεται με το κακόβουλο λογισμικό. 

Η παράλειψη αναφοράς αυτής της σχέσης προκάλεσε την παρέμβαση του προέδρου του δικαστηρίου, ο οποίος ζήτησε διευκρινίσεις.

Η μάρτυρας παραδέχθηκε ότι η συγκεκριμένη υπάλληλος την είχε παντρέψει πριν από 18 χρόνια, διευκρινίζοντας όμως πως δεν είχαν συζητήσει ποτέ για την υπόθεση. Η υποστήριξη της κατηγορίας επέμεινε στις ερωτήσεις, χωρίς ωστόσο να προκύψει περαιτέρω ουσιαστική πληροφόρηση.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, εμφανώς ενοχλημένος από τις απαντήσεις, σχολίασε ειρωνικά τη σχέση των μαρτύρων. Παράλληλα, κάλεσε όλες τις πλευρές να συμβάλουν στον εντοπισμό των δέκα προσώπων που έχουν κληθεί να καταθέσουν, ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η διαδικασία την ερχόμενη εβδομάδα.

Η δίκη για τις υποκλοπές μέσω Predator συνεχίζεται.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άγαλμα Θεάς Δικαιοσύνης
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβυος κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου στο ΔΠΔ της Χάγης

Ο Λίβυος Χαλίντ Μοχάμεντ Αλί ελ Χίσρι, κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, μεταφέρθηκε από τη Γερμανία στη Χάγη για να δικαστεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Η δίκη του αναμένεται να αρχίσει στο τέλος του 2026.
Σημαία της Κύπρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα Χανιά η 3η Σύνοδος του Ενιαίου Πολιτιστικού Δόγματος Κύπρου-Ελλάδας

Στην 3η Σύνοδο του ΕΠΟΔ στην Κρήτη, με επίκεντρο την κατεχόμενη Αμμόχωστο, τονίστηκε ότι παιδεία και πολιτισμός είναι θεμέλια δικαιοσύνης και αλληλεγγύης, όπως αναφέρεται στη Διακήρυξη Κολυμπαρίου για το μέλλον του Ελληνισμού.
Άδειο δικαστήριο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στον ανακριτή υπέρ της κατηγορίας καταθέτει ο Παναγιώτης Γιαννάκης

Στα δικαστήρια βρέθηκε ο Παναγιώτης Γιαννάκης για να καταθέσει στην υπόθεση των φερόμενων «στημένων αγώνων στο μπάσκετ», υποστηρίζοντας την κατηγορία, σχετικά με ισχυρισμούς για δωροδοκία διαιτητή το 2018 στον αγώνα Άρης-Φάρος.
περιπολικό άμεσης δράσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Βαρύ κατηγορητήριο για ΜΚΟ που εκμεταλλευόταν εράνους

Έξι άτομα κατηγορούνται για απάτη, υπεξαίρεση, νομιμοποίηση εσόδων, χειραγώγηση αγώνων και σύσταση συμμορίας, σε υπόθεση εξαπάτησης δωρητών και υπεξαίρεσης χρημάτων από εράνους για άρρωστα παιδιά. Παραμένουν υπό κράτηση.
Iσχυρή έκρηξη και φλόγες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έκρηξη στην Πλάκα: Σήμερα η απολογία των τριών κατηγορουμένων

Σήμερα απολογούνται οι τρεις κατηγορούμενοι για την τραγωδία στην Πλάκα, στους οποίους αποδίδονται βαρύτατες κατηγορίες. Πρόκειται για δύο Έλληνες και έναν υπήκοο Αλβανίας, που συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στον Ανακριτή.