Στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο συνεχίζεται η δίκη που αφορά τις υποκλοπές μέσω του λογισμικού Predator, με την κατάθεση σημαντικών μαρτύρων, όπως του πρώην διευθυντή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Βασιλείου Παπακώστα, και μιας αστυνομικού που υπηρέτησε στην ΕΥΠ.
Ο Βασίλειος Παπακώστας, ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ανέφερε πως η υπηρεσία του διενήργησε ελέγχους σε εταιρείες και κατοικίες εμπλεκομένων, κατόπιν εισαγγελικής εντολής.
Όπως τόνισε, ψηφιακά πειστήρια κατασχέθηκαν και η ανάλυσή τους πραγματοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών. Επισήμανε επίσης ότι οι εμπλεκόμενες εταιρείες δεν είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων για τους ελέγχους και όλες οι ενέργειες έγιναν υπό τις οδηγίες της εισαγγελικής αρχής.
Στη συνέχεια, κατέθεσε μια αστυνομικός που υπηρέτησε στην ΕΥΠ την περίοδο 2019-2022. Κατά την εξέτασή της, αποκαλύφθηκε πως διατηρούσε σχέση κουμπαριάς με υπάλληλο της υπηρεσίας, η οποία φέρεται να σχετίζεται με το κακόβουλο λογισμικό.
Η παράλειψη αναφοράς αυτής της σχέσης προκάλεσε την παρέμβαση του προέδρου του δικαστηρίου, ο οποίος ζήτησε διευκρινίσεις.
Η μάρτυρας παραδέχθηκε ότι η συγκεκριμένη υπάλληλος την είχε παντρέψει πριν από 18 χρόνια, διευκρινίζοντας όμως πως δεν είχαν συζητήσει ποτέ για την υπόθεση. Η υποστήριξη της κατηγορίας επέμεινε στις ερωτήσεις, χωρίς ωστόσο να προκύψει περαιτέρω ουσιαστική πληροφόρηση.
Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, εμφανώς ενοχλημένος από τις απαντήσεις, σχολίασε ειρωνικά τη σχέση των μαρτύρων. Παράλληλα, κάλεσε όλες τις πλευρές να συμβάλουν στον εντοπισμό των δέκα προσώπων που έχουν κληθεί να καταθέσουν, ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η διαδικασία την ερχόμενη εβδομάδα.
Η δίκη για τις υποκλοπές μέσω Predator συνεχίζεται.