ΓΔ: 2304.14 0.89% Τζίρος: 301.41 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Αλέξης Τσίπρας ομιλία
Φώτο: SOOC

Τσίπρας για Βενεζουέλα: Το Διεθνές Δίκαιο αντικαταστάθηκε από το δίκαιο του ισχυρού

«Το 2026 ξεκινάει με μια πρωτόγνωρη ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και την σκληρή υπενθύμιση ότι έχει πια ολοκληρωτικά αντικατασταθεί από το Δίκαιο του ισχυρού.» αναφέρει.

«Ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου» χαρακτηρίζει τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα, τη «στρατιωτική επίθεση» των ΗΠΑ και τη σύλληψη του Νικολάς Μαδούρο ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Κατηγορεί τις ΗΠΑ για «απαγωγή», με πραγματικό στόχο τον έλεγχο των «πετρελαϊκών κοιτασμάτων», ενώ σε σχέση με την Ευρώπη, τονίζει ότι «μοιάζει πλέον ανήμπορη να διαδραματίσει ουσιαστικό διεθνή ρόλο».

Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ακολουθεί:

«Το 2026 ξεκινάει με μια πρωτόγνωρη ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και την σκληρή υπενθύμιση ότι έχει πια ολοκληρωτικά αντικατασταθεί από το Δίκαιο του ισχυρού.

Η στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα και η απαγωγή ενός επικεφαλής κυρίαρχου κράτους αποτελεί επικίνδυνο προηγούμενο που ανοίγει τον ασκό του Αιόλου σε κάθε αναθεωρητική δύναμη προκειμένου με την ισχύ να επιτυγχάνει τις επιδιώξεις της.

Άλλωστε, ας μη γελιόμαστε, η πραγματική επιδίωξη των ΗΠΑ δεν είναι η ποιότητα της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα αλλά ο έλεγχος των πετρελαϊκών κοιτασμάτων.

Έχει εξάλλου αποδειχτεί ξανά και ξανά ότι η δημοκρατία - σε οποιαδήποτε χώρα δοκιμάζεται, όπως και στη Βενεζουέλα- δεν εξασφαλίζεται ούτε με στρατιωτικές επεμβάσεις ούτε με βομβαρδισμούς αλλά με τους αγώνες και τις κατακτήσεις των λαών.

Μπροστά στις τελευταίες εξελίξεις η Ευρώπη μοιάζει πλέον ανήμπορη να διαδραματίσει ουσιαστικό διεθνή ρόλο. Και δεν θα ανακτήσει την αξιοπιστία της όσο δε διεκδικεί την στρατηγική της αυτονομία υπερασπιζόμενη με ρεαλισμό και διπλωματία το διεθνές δίκαιο έναντι του κυνισμού της ισχύος.

Η δε Ελλάδα μόνο κινδύνους διατρέχει όσο η σημερινή της κυβέρνηση εγκαταλείπει οριστικά την ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και επιμένει σε αυτήν του πρόθυμου για όλα συμμάχου που δικαιολογεί τα αδικαιολόγητα αναζητώντας μάταια λίγη εύνοια από τους ''προστάτες''.

Και για να το κατανοήσουμε καλύτερα, ας αναρωτηθούμε μόνο τι θα σήμαινε για τη πατρίδα μας, αν μια μερα άλλες χώρες επαναλάβουν, εις βάρος της Ελλάδας ή της Κύπρου, την απαράδεκτη φράση που χρησιμοποίησε χθες ο Έλληνας Πρωθυπουργός: ''Δεν είναι η στιγμή να σχολιάσουμε τη νομιμότητα των πρόσφατων ενεργειών…''»

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νικολάς Μαδούρο πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ μπλοκάρουν τη χρηματοδότηση υπεράσπισης του Μαδούρο, λέει ο Πόλακ

Ο δικηγόρος του Νικολάς Μαδούρο κατήγγειλε ότι οι αμερικανικές αρχές μπλοκάρουν την πληρωμή της υπεράσπισης του Μαδούρο από το Καράκας, λόγω κυρώσεων, σύμφωνα με έγγραφο που κατατέθηκε στη Νέα Υόρκη.
Σημαίες ΗΠΑ Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

Βενεζουέλα: Παραιτήθηκαν Γενικός Εισαγγελέας και Συνήγορος Πολίτη

Τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Συνήγορος του Πολίτη στη Βενεζουέλα. Η Εθνοσυνέλευση θα ορίσει προσωρινούς μέχρι την εκλογή νέων. Επανεξετάζεται το δικαστικό σύστημα, σύμφωνα με δηλώσεις της προέδρου.
Σημαίες ΗΠΑ Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Οδηγίες για μεταπώληση βενεζουελάνικου πετρελαίου προς Κούβα

Οι ΗΠΑ θα διευκολύνουν τη χορήγηση αδειών για μεταπώληση πετρελαίου Βενεζουέλας προς την Κούβα, εφόσον οι συναλλαγές ευνοούν τον κουβανικό λαό ή τον ιδιωτικό τομέα, αλλά όχι τον στρατό ή κρατικούς θεσμούς της χώρας.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Οι ΗΠΑ παρέλαβαν πάνω από 80 εκατ. βαρέλια πετρελαίου από Βενεζουέλα

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε στο Κογκρέσο ότι οι ΗΠΑ έλαβαν πάνω από 80 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τη Βενεζουέλα, η οποία πλέον θεωρείται νέα φίλη και εταίρος μετά την απομάκρυνση του Μαδούρο από την εξουσία.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Ρούμπιο στη σύνοδο Καραϊβικής αύριο

Ο Μάρκο Ρούμπιο θα ζητήσει αύξηση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ από τις χώρες της Καραϊβικής αύριο στη σύνοδο CARICOM, όπου θα συζητηθούν οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα και η αντιμετώπιση παράνομης μετανάστευσης και ναρκωτικών.
Νικολάς Μαδούρο πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βενεζουέλα στον ΟΗΕ απαιτεί την απελευθέρωση του Μαδούρο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας ζήτησε από τον ΟΗΕ την άμεση απελευθέρωση του Νικολάς Μαδούρο και της συζύγου του, ενώ δήλωσε ανοιχτός σε διπλωματικό διάλογο με τις ΗΠΑ, μετά τη στρατιωτική επέμβαση και τη σύλληψη του Μαδούρο.