ΓΔ: 2632.17 -0.08% Τζίρος: 177.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ομιλία
Φώτο: SOOC

Χρυσοχοΐδης: Τέλος στα αγροτικά μπλόκα, εφαρμογή του νόμου όπως προβλέπεται

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι η Αστυνομία δεν επενέβη στις αγροτικές κινητοποιήσεις, καθώς η κυβέρνηση επέλεξε τον διάλογο. Υπογράμμισε ότι δεν έγινε χρήση βίας, ενώ αναγνώρισε πως προκλήθηκαν προβλήματα και ταλαιπωρία στους πολίτες.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, παραχώρησε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, όπου αναφέρθηκε σε σημαντικά ζητήματα της επικαιρότητας, όπως οι αγροτικές κινητοποιήσεις, οι εντατικοί έλεγχοι αλκοτέστ, η μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων, η τοποθέτηση καμερών στους δρόμους της Αττικής και το θέμα του αφοπλισμού στην Κρήτη.

Για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι η αστυνομία δεν επενέβη, καθώς η κυβέρνηση επέλεξε να επιτρέψει στους αγρότες να διαδηλώσουν τα αιτήματά τους με δημοκρατικό τρόπο για περίπου σαράντα ημέρες. 

Παρά τα προβλήματα που προκλήθηκαν σε τελωνεία και οδικές αρτηρίες, ιδιαίτερα κατά τις εορταστικές περιόδους, υποστήριξε ότι δεν υπήρξαν περιστατικά βίας ή πίεσης προς τους διαδηλωτές.

Ο υπουργός επισήμανε ότι όλες οι κοινωνικές ομάδες διεκδικούν αιτήματα, τα οποία δεν είναι πάντα δυνατό να ικανοποιηθούν πλήρως. 

Υπογράμμισε ότι η συνέχιση των κινητοποιήσεων δεν δικαιολογείται πλέον λόγω της ταλαιπωρίας και της οικονομικής ζημιάς που έχει προκληθεί. Εάν συνεχιστούν, ξεκαθάρισε ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις.

Αναφερόμενος στους ελέγχους της Τροχαίας και τα αλκοτέστ, ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε πως πρόκειται για μια συντονισμένη πολιτική που έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση της παραβατικότητας. Τα ποσοστά έχουν μειωθεί από 4-5% σε περίπου 1%, γεγονός που δείχνει αυξημένη συμμόρφωση των οδηγών.

Επιπλέον, υπογράμμισε τη διαμόρφωση κοινωνικής συνείδησης σχετικά με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, ενώ ανέφερε ότι το 2025 καταγράφηκαν 135 λιγότεροι νεκροί στην άσφαλτο. Οι υπηρεσίες της Τροχαίας έχουν ενισχυθεί με νέο προσωπικό και πραγματοποιούνται χιλιάδες αλκοτέστ κάθε Σαββατοκύριακο μόνο στην Αττική.

Το ζήτημα του αφοπλισμού και η παραβατικότητα ανηλίκων

Σχετικά με τον αφοπλισμό στην Κρήτη, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι ψηφίστηκε η σχετική διάταξη και οι πολίτες έχουν τέσσερις μήνες για να παραδώσουν τον οπλισμό τους.

 Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η στρατηγική που εφαρμόζεται θα φέρει σύντομα αποτελέσματα, καθώς το πρόβλημα είναι ταυτόχρονα εγκληματικό, κοινωνικό και ποινικό.

Για την παραβατικότητα των ανηλίκων, ο υπουργός αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες όπως το πρόγραμμα SafeYouth, τη γραμμή 10201 και τη δημιουργία γραφείων για τη βία των ανηλίκων σε κάθε νομό. Τόνισε τη σημασία της συνεργασίας σχολείων, αστυνομίας και γονέων για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Ενίσχυση της οδικής ασφάλειας και αντιμετώπιση της ηλεκτρονικής απάτης

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε ότι σύντομα θα τοποθετηθούν 300 κάμερες της Περιφέρειας Αττικής για την καταγραφή παραβάσεων ερυθρού σηματοδότη.

 Επιπλέον, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προχωρά σε διαγωνισμό για την εγκατάσταση 1.000 καμερών στο Επιχειρησιακό Κέντρο της Αστυνομίας, ενισχύοντας περαιτέρω την οδική ασφάλεια.

Τέλος, αναφέρθηκε στη σύλληψη δύο Κινέζων που εξαπατούσαν πολίτες μέσω παραπλανητικών μηνυμάτων, επισημαίνοντας την ανάγκη επαγρύπνησης απέναντι σε σύγχρονες μορφές απάτης και fake news

Τόνισε ότι η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται πλέον ακόμη και στη δημιουργία ψευδών ειδήσεων, καλώντας τους πολίτες σε αυξημένη προσοχή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσοχοΐδης: Η λογοδοσία βελτιώνει την Αστυνομία, δεν τη δεσμεύει

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τόνισε τη μείωση εγκλημάτων, την αύξηση εξιχνιάσεων και τονίζοντας την επιτυχία κατά του οργανωμένου εγκλήματος, διαμήνυσε πως δεν θα επιτραπεί καμία εγκληματική ομάδα να δρα ανενόχλητη σε πόλεις και γειτονιές.
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Χρυσοχοΐδης: Η ασφάλεια είναι δικαίωμα, η βία δεν είναι άποψη

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέφερε από τη Θεσσαλονίκη πως η ασφάλεια και το ισχυρό κράτος δικαίου είναι προτεραιότητες της κυβέρνησης, με αστυνομία δίπλα στον πολίτη και αποτελεσματική απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα και την τρομοκρατία.
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσοχοΐδης: Νέα ομάδα ΟΠΔΙ στη Σπάρτη για μηδενική παραβατικότητα

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας επιπλέον Ομάδας Πρόληψης στη Σπάρτη για αντιμετώπιση παραβατικότητας σε ευάλωτους οικισμούς και την ενίσχυση της ασφάλειας στη Λακωνία.
Περιπολικό της αστυνομίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δωρεά 10 SUV στη Διεύθυνση Οργανωμένου Εγκλήματος

Δέκα SUV, δωρεά της Wide Media Group, παραδόθηκαν στη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ., παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Τα οχήματα ενισχύουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Διεύθυνσης.
Σημαίες Ελλάδας Βουλγαρίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα-Βουλγαρία: Ενισχύουν τη συνεργασία κατά του διασυνοριακού εγκλήματος

Ελλάδα και Βουλγαρία υπέγραψαν συμφωνία για ενίσχυση της συνεργασίας κατά του οργανωμένου εγκλήματος, της διαχείρισης μεταναστευτικών ροών και ασφάλειας στα Βαλκάνια, επεκτείνοντας το Κοινό Κέντρο Επαφής Κούλατα-Προμαχώνα.
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέο σύστημα Traffic Commander: Μείωση ταλαιπωρίας οδηγών έως 30%

Παρουσιάστηκε το νέο σύστημα Traffic Commander της ΕΛ.ΑΣ., που διαχειρίζεται ζωντανά τα κυκλοφοριακά δεδομένα σε Αττική με τη χρήση drones και περιπολικών, με στόχο τη βελτίωση της κίνησης και της καθημερινότητας πολιτών.