ΓΔ: 2348.45 -0.91% Τζίρος: 439.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:27:05
Παραλία Λευκάδας θάλασσα
Φώτο: Shutterstock

Αιγιαλός - Παραλία: Οι αιτήσεις παραχώρησης πλέον μόνο ψηφιακά από 29/1

Από 29 Ιανουαρίου 2026 οι αιτήσεις για παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού ή παραλίας υποβάλλονται αποκλειστικά σε ψηφιακή πλατφόρμα, με προθεσμία έως 15 Μαρτίου, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των υπ. Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Με στόχο την απλούστευση και τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών, προχωρά η πλήρης ψηφιοποίηση της υποβολής αιτήσεων για παραχώρηση απλής χρήσης τμήματος αιγιαλού ή παραλίας σε όμορες επιχειρήσεις και ναυταθλητικά σωματεία.

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, από τις 29 Ιανουαρίου 2026, η κατάθεση αιτήσεων και δικαιολογητικών πραγματοποιείται πλέον αποκλειστικά μέσω ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας.

Η πλατφόρμα αναπτύχθηκε από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με στόχο την εξυπηρέτηση δραστηριοτήτων που αφορούν λουόμενους και την αναψυχή του κοινού.

Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων ορίζεται έως τις 15 Μαρτίου 2026. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν αναλυτικές πληροφορίες για το θεσμικό πλαίσιο, τη διαδικασία και τις απαιτούμενες οδηγίες στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Η νέα διαδικασία ενισχύει τη διαφάνεια και διασφαλίζει την αποτελεσματική προστασία του κοινόχρηστου χαρακτήρα αιγιαλού και παραλίας, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Υπενθυμίζεται ότι η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση δημοσιεύθηκε στις 26 Ιανουαρίου 2026 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 283 Β΄).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στ. Ασθενίδης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Ασθενίδης: Στο επίκεντρο ο πολίτης με το νέο Gov.gr και το σύστημα CRM

Ο Σταύρος Ασθενίδης ανέλυσε πώς η Ελλάδα περνά από την απλή ψηφιοποίηση στην προσωποποιημένη εξυπηρέτηση μέσω του Gov.gr, με 2.100 ψηφιακές υπηρεσίες. Επίκεντρο πλέον ο πολίτης, με εύκολη πρόσβαση και κυριότητα στα δεδομένα του.
Drone σε αγρό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσιάστηκε το έργο «Εξωστρεφής Γεωργία» για τον ψηφιακό αγροδιατροφικό τομέα

Η εικόνα της ελληνικής αγροδιατροφής στο εξωτερικό ενισχύεται σύμφωνα με τον Μ. Σχοινά, στην παρουσίαση του έργου «Εξωστρεφής Γεωργία», που αξιοποιεί ψηφιακές λύσεις για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές.
Ψηφιακός μετασχηματισμός επιχειρήσεων
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Open Innovation Challenge: Συμμετοχή για τον ψηφιακό μετασχηματισμό

Η Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης οργανώνουν Open Innovation Challenge για ανάδειξη καινοτόμων ιδεών στον ψηφιακό μετασχηματισμό, με έμφαση στις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες.
Δημήτρης Παπαστεργίου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα - Ιταλία: Κοινό μέτωπο για καλώδια, δορυφόρους και AI

Συνάντηση Urso-Παπαστεργίου στην Ιταλία για ενίσχυση της ψηφιακής συνεργασίας, της κυβερνοασφάλειας, των υποθαλάσσιων υποδομών, της δορυφορικής συνδεσιμότητας και της τεχνολογικής ανθεκτικότητας στην Ευρώπη.