Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις σχέσεις Ευρώπης - ΗΠΑ, τονίζοντας πως θεωρεί την Αμερική φίλο και ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να προστατεύει και να υπερασπίζεται τη διμερή στρατηγική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι τα πρόσφατα γεγονότα αποτέλεσαν ένα «πολύ απότομο και έντονο ξυπνητήρι για την Ευρώπη». Επισήμανε πως η Ελλάδα βρέθηκε μπροστά από τις εξελίξεις, ειδικά στο μεταναστευτικό, όπου το 2020 έκλεισε τα σύνορα παρά τις επικρίσεις, με την Ευρώπη τελικά να υιοθετεί παρόμοια στάση.
Σχετικά με τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ, σημείωσε ότι η Ελλάδα έθεσε ευθέως το θέμα της αμυντικής ενίσχυσης της Ευρώπης, αναφέροντας το άρθρο 42, παρ. 7, που αφορά στη ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής. Τόνισε πως η Ελλάδα θα βρίσκεται στο κέντρο της επόμενης αρχιτεκτονικής ασφάλειας της Ευρώπης, διατηρώντας ταυτόχρονα τη θέση της στο ΝΑΤΟ.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις συζητήσεις για την επέκταση της γαλλικής πυρηνικής «ομπρέλας» σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επισημαίνοντας ότι επίκεινται σημαντικές αλλαγές. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο επίκεντρο των εξελίξεων, χωρίς να υπονομεύει τη στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ, ενώ είναι πρωταγωνιστής στη συζήτηση για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία.
Σχολιάζοντας την παρατήρηση του πρώην προέδρου Τραμπ, ότι η Ευρώπη δεν ασχολείται επαρκώς με την άμυνά της, σημείωσε ότι η Ελλάδα λόγω των γεωγραφικών της συνθηκών δεν ανήκε σε αυτή την κατηγορία. Τόνισε ότι η Ευρώπη έχει πλέον αφυπνιστεί και αναμένεται να λάβει αποφάσεις που παλιότερα ήταν δύσκολες.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα βασίζεται υπερβολικά στο Διεθνές Δίκαιο σε έναν κόσμο όπου κυριαρχούν η ισχύς και οι επιχειρήσεις, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η χώρα επενδύει στην ισχυρή Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα. Το Διεθνές Δίκαιο παραμένει σημείο αναφοράς, ωστόσο προτεραιότητα αποτελεί η ασφάλεια της πατρίδας.
Τόνισε ακόμη ότι η πολυμέρεια δεν έχει εκλείψει και ότι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, παρά τις αδυναμίες του. Κατέληξε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να παραδώσει μια Ελλάδα πιο ισχυρή και εύπορη, υπογραμμίζοντας πως η χώρα βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, αν και υπάρχει ακόμη δρόμος να διανυθεί.