ΓΔ: 2347.55 1.24% Τζίρος: 338.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:44
Δόμνα Μιχαηλίδου ομιλεί
Η Δόμνα Μιχαηλίδου μιλάει στο βήμα της Βουλής κατά την ομιλία της.

Μιχαηλίδου: Μετεγκατάσταση σε Κοζάνη και Γρεβενά με ενίσχυση 10.000 ευρώ

Η Δόμνα Μιχαηλίδου ανακοίνωσε την επέκταση του Προγράμματος Μετεγκατάστασης σε Κοζάνη και Γρεβενά, που θα ενταχθεί στο πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου για το 2026, μαζί με άλλες έξι Περιφερειακές Ενότητες.

Την επέκταση του Προγράμματος Μετεγκατάστασης στους νομούς Κοζάνης και Γρεβενών ανακοίνωσε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, παρουσία βουλευτών των δύο περιοχών.

Η απόφαση αυτή προέκυψε έπειτα από σειρά συναντήσεων και ουσιαστικών διαβουλεύσεων με τους τοπικούς βουλευτές, με στόχο η επέκταση του Προγράμματος να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και να ενισχύει τη δυνατότητα παραμονής και εγκατάστασης στις συγκεκριμένες περιοχές.

Σύμφωνα με την υπουργό, η διεύρυνση του Προγράμματος θα συμπεριληφθεί στο πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για το 2026. 

Η επέκταση αφορά επίσης έξι ακόμη Περιφερειακές Ενότητες (Καστοριάς, Κιλκίς, Σερρών, Φλώρινας, Πέλλας και Δράμας), στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το Δημογραφικό.

Η Δυτική Μακεδονία, όπως επεσήμανε η υπουργός, αποτελεί τη δημογραφικά πιο ευάλωτη Περιφέρεια της χώρας, με τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή συρρίκνωση και έντονες οικονομικές και κοινωνικές πιέσεις λόγω της απολιγνιτοποίησης. 

Για τον λόγο αυτό, το υπουργείο ενισχύει περαιτέρω την περιοχή, εντάσσοντας και τους νομούς Κοζάνης και Γρεβενών στη νέα φάση του Προγράμματος Μετεγκατάστασης.

Η νέα φάση περιλαμβάνει σημαντικές βελτιώσεις, όπως την εξίσωση της οικονομικής ενίσχυσης στα 10.000 ευρώ για όλους τους δικαιούχους.

 Επιπλέον, προβλέπεται διεύρυνση του Προγράμματος σε περισσότερες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων πρωτευουσών νομών με πληθυσμιακή μείωση, καθώς και σε περισσότερες κατηγορίες πολιτών, όπως Έλληνες του εξωτερικού, απόφοιτους πανεπιστημίων, τηλεργαζόμενους και συνταξιούχους που επιλέγουν να εγκατασταθούν μόνιμα σε ευάλωτες περιοχές. Επίσης, προβλέπεται η καταβολή της πρώτης δόσης πριν από τη μετεγκατάσταση.

Όπως δήλωσε η Δόμνα Μιχαηλίδου, «Το δημογραφικό δεν αντιμετωπίζεται με ένα μέτρο ούτε με έναν νόμο. Απαιτεί συνέπεια, χρόνο και πολιτικές που λειτουργούν συνδυαστικά. Αφορά το πώς στηρίζουμε την οικογένεια, πώς κρατάμε ζωντανές τις τοπικές κοινωνίες και πώς δίνουμε προοπτική στις πιο ευάλωτες περιοχές της χώρας».

Το σχετικό νομοσχέδιο για τη νέα φάση του Προγράμματος Μετεγκατάστασης αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές Μαρτίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πυροσβεστήρας σε χώρο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την Πέμπτη εγκρίνονται κονδύλια αποκατάστασης και πυροπροστασίας στην Ηλεία

Άμεση προώθηση χρηματοδότησης για έργα αποκατάστασης και αντιπυρικής προστασίας στην Ηλεία ανακοίνωσε ο υφυπουργός Κ. Κατσαφάδος, με έγκριση 11 εκατ. ευρώ για τους δήμους και 25 εκατ. ευρώ για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Βουλή με βουλευτές
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την Τετάρτη στην Ολομέλεια η σύμβαση για το ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ

Αύριο ψηφίζεται στη Βουλή η νέα σύμβαση για το ΑΧΕΠΑ μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΑΠΘ. Υπέρ η ΝΔ, κατά το ΚΚΕ, επιφύλαξη τα άλλα κόμματα. Ο Υπουργός Υγείας εξήγησε πως το νομικό καθεστώς του νοσοκομείου παραμένει αμετάβλητο.
Βασίλης Σπανάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σπανάκης: Έως τα τέλη Ιουλίου ολοκληρώνονται τα έργα στον Ιλισσό

Τα έργα στον Ιλισσό εξελίσσονται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη Ιουλίου, όπως διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Βασίλης Σπανάκης στη Βουλή.
Ελληνικό κοινοβούλιο συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέρασε στην επιτροπή το νομοσχέδιο για διασυνοριακά δικαιολογητικά

Ολοκληρώθηκε στην επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη διασυνοριακή ανταλλαγή δικαιολογητικών. Υπέρ ψήφισε μόνο η ΝΔ, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα επιφυλάχθηκαν ή καταψήφισαν.
Γιάννης Στουρνάρας ομιλητής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θετική γνωμοδότηση για την τρίτη θητεία Στουρνάρα στην ΤτΕ από τη Βουλή

Με θετική πλειοψηφία εγκρίθηκε από τη Βουλή ο επαναδιορισμός του Γιάννη Στουρνάρα ως διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας. Η ΝΔ στήριξε, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά, Ελληνική Λύση και Πλεύση Ελευθερίας καταψήφισαν. ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ δήλωσαν «παρών».