ΓΔ: 2651.07 -0.76% Τζίρος: 328.32 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σωκράτης Φάμελλος σε ομιλία

Σ. Φάμελλος: Ισχυρή εντολή για νέο Σύνταγμα με συναινέσεις ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο Σωκράτης Φάμελλος συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΔΣΑ, Ανδρέα Κουτσόλαμπρο, τονίζοντας ότι απαιτείται ισχυρή εντολή πολιτών για ένα νέο Σύνταγμα με συναινέσεις και τη συμμετοχή της φωνής του ΔΣΑ στη Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του προέδρου του κόμματος, Σωκράτη Φάμελλου, με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), Ανδρέα Κουτσόλαμπρο. Στο επίκεντρο τέθηκαν ζητήματα που αφορούν τη Δικαιοσύνη, την επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση και τη λειτουργία των θεσμών.

Ο κ. Φάμελλος εξέφρασε την ανησυχία του κόμματος για την καταπάτηση βασικών συνταγματικών κανόνων και τις παραβιάσεις του Κράτους Δικαίου, όπως έχουν επισημανθεί και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, αναφερόμενος στα προβλήματα στελέχωσης και υποδομών των δικαστηρίων.

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκανε εκτενή αναφορά στην επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση, τονίζοντας ότι πρέπει να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και η ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών. Όπως ανέφερε, «η Συνταγματική Αναθεώρηση πρέπει να κατοχυρώνει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και την ενίσχυση των θεσμών».

Κάλεσε τους πολίτες να δώσουν ισχυρή εντολή στις επόμενες εκλογές ώστε η αναθεωρητική Βουλή να μπορέσει, με συναινέσεις, να διαμορφώσει το νέο Σύνταγμα. Επισήμανε ότι μετά τις «βάναυσες, πολλαπλές καταπατήσεις του Συντάγματος» από τη σημερινή κυβέρνηση, υπάρχει σοβαρό ζήτημα αξιοπιστίας και πως οι αναθεωρητικές επιλογές πρέπει να γίνουν από τη νέα Βουλή, με νωπή λαϊκή εντολή.

Ο ρόλος του ΔΣΑ και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων

Ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε πως η ανεξάρτητη και επιστημονική φωνή του ΔΣΑ και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων είναι αναγκαία για τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία. Χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των εκλογών του ΔΣΑ ως «ένα προοδευτικό και δημοκρατικό σήμα, μακριά από καθεστωτικές λογικές».

Τόνισε επίσης ότι οι παρεμβάσεις του ΔΣΑ αποτελούν σημαντική θεσμική λειτουργία, καθώς συμβάλλουν στη διασφάλιση του Κράτους Δικαίου και της ταχείας απονομής Δικαιοσύνης. Όπως σημείωσε, «να έχουμε γρήγορη απόδοση Δικαιοσύνης, μία ισχυρή και τίμια Πολιτεία, με ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς».

Κριτική προς την κυβέρνηση για ζητήματα αξιοπιστίας

Αναφερόμενος σε πρόσφατες κυβερνητικές πρακτικές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκανε λόγο για «σοβαρό πρόβλημα αξιοπιστίας», τονίζοντας ότι την ώρα που οι πολίτες βλέπουν περιορισμούς στα δικαιώματά τους, η κυβέρνηση προχωρά σε τροπολογίες προς όφελος υπουργών της. Επεσήμανε ότι τέτοιες πρακτικές πλήττουν την εμπιστοσύνη προς τη Δικαιοσύνη και τη λειτουργία των θεσμών.

Τέλος, υπενθύμισε ότι, παρότι ο νόμος Τσιάρα χρειάζεται αλλαγές, αυτό δεν δίνει στην κυβέρνηση το δικαίωμα να προχωρά σε ρυθμίσεις που χρησιμοποιούνται κατά προτεραιότητα από υπουργούς της, καθώς «αυτό είναι που θίγει τον πολίτη».

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο βουλευτής Ηλείας και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρένα Δούρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δούρου: Η κυβέρνηση απειλεί κυριαρχία και καθημερινότητα πολιτών

Η Ρένα Δούρου, επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την εξωτερική πολιτική και χαρακτήρισε επικίνδυνη τη στάση της για τα κυριαρχικά δικαιώματα. Επέκρινε Γεραπετρίτη και Γεωργιάδη.
Λογότυπο ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η ακρίβεια νικιέται με πολιτική βούληση

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν ότι η ακρίβεια μπορεί να περιοριστεί με πολιτική βούληση, παρουσιάζοντας σχετικά στοιχεία και επικρίνοντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη για ευνοϊκή διαχείριση της αύξησης των τιμών.
Βουλή των Ελλήνων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση για ανώτατο όριο κέρδους στη διύλιση πετρελαίου

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ανώτατο όριο μικτού κέρδους στη διύλιση πετρελαίου, ώστε να ευθυγραμμιστούν τα ελληνικά περιθώρια κέρδους με τα ευρωπαϊκά και να προστατευτεί το εισόδημα των πολιτών. Το μέτρο θα ισχύει προσωρινά για έναν χρόνο.
Άδωνις Γεωργιάδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ζητά και την παραίτηση του Υπ. Υγείας μετά τις αποκαλύψεις Πολάκη

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητά την παραίτηση Γεωργιάδη μετά από αποκαλύψεις του Πολάκη ότι προωθούσε κλινική πλασμαφαίρεσης χωρίς ενδείξεις, σχετίζοντας το με υπόθεση που κόστισε πρόσφατα τη ζωή του Γιώργου Μαζωνάκη.
Ολομέλεια Βουλής άδεια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία για μείωση ΕΦΚ στα καύσιμα στη Βουλή

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία για μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα στο χαμηλότερο επιτρεπτό επίπεδο ΕΕ, διάρκειας ενός έτους με δυνατότητα παράτασης. Επισημαίνει ότι 11 άλλα κράτη μέλη έχουν εφαρμόσει αντίστοιχα μέτρα χωρίς ειδική έγκριση.
σημαία ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Τροπολογία για μείωση ΕΦΚ στα καύσιμα μετά το ψέμα για τον “κόφτη”

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ενώ μέχρι χθες δεν υπήρχε δημοσιονομικός χώρος, σήμερα βρέθηκαν χρήματα για μέτρα. Ζητά μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, όπως έχουν κάνει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και καταθέτει σχετική τροπολογία.