ΓΔ: 2362.35 -0.17% Τζίρος: 467.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
ΣΥΡΙΖΑ βάθρο ομιλίας
Βάθρο ομιλίας με το λογότυπο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία έτοιμο για εκδήλωση ή ομιλία.

ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: Αρνητικό σε αντιδραστική, αναχρονιστική αναθεώρηση Συντάγματος

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, σχολιάζοντας το μήνυμα του Πρωθυπουργού, καταγγέλλει ότι πίσω από τις αναφορές σε «ασφάλεια» και «εκσυγχρονισμό του Συντάγματος» κρύβεται σκληρή δεξιά ατζέντα και η κανονικοποίηση παράνομων επαναπροωθήσεων.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σχολιάζει το Κυριακάτικο μήνυμα του κ. Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας ότι πίσω από τις αναφορές του πρωθυπουργού σε «ασφάλεια» και «εκσυγχρονισμό του Συντάγματος» βρίσκεται μια συνεκτική στρατηγική σκληρής δεξιάς ατζέντας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, όταν η κυβέρνηση μιλά για «θωράκιση των συνόρων», αντιμετωπίζει ως εισβολείς ακόμα και ανήλικους μετανάστες και αγέννητα έμβρυα, ενώ επιδιώκει την κανονικοποίηση των παράνομων επαναπροωθήσεων και της βίας στα σύνορα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σημειώνει ότι για τη Νέα Δημοκρατία τα σύνορα δεν αποτελούν χώρο προστασίας της ανθρώπινης ζωής και του διεθνούς δικαίου, αλλά πεδίο επίδειξης σκληρότητας και εργαλείο ακροδεξιάς ρητορικής, ανάλογης του Τραμπ.

Κριτική για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι όταν ο πρωθυπουργός μιλά για Συνταγματική Αναθεώρηση, δεν εννοεί την ενίσχυση των κοινωνικών δικαιωμάτων ή του κράτους δικαίου, αλλά ένα Σύνταγμα «κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα της αγοράς και της ιδιωτικοποίησης της παιδείας. Παράλληλα, κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη ότι χρησιμοποιεί το άρθρο 86 για να προστατεύσει υπουργούς της επιλογής του, όταν υπήρχε δικογραφία από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επισημαίνει επίσης ότι ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε στο υπό διερεύνηση σκάνδαλο Παναγόπουλου – Στρατινάκη, θέτοντας ερωτήματα για πιθανές «ουρές» της υπόθεσης. Επιπλέον, δεν έκανε καμία αναφορά στην εισαγγελική πρόταση καταδίκης των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο των υποκλοπών και του Predator, το οποίο –όπως τονίζεται– προσέβαλε ευθέως το Σύνταγμα και το κράτος δικαίου.

«Καμία εμπιστοσύνη» στην κυβέρνηση

Η αποσιώπηση αυτών των θεμάτων, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αποτελεί οργανικό στοιχείο μιας διακυβέρνησης που επιλέγει τη συγκάλυψη αντί της λογοδοσίας. Το κόμμα τονίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει «καμία εμπιστοσύνη και καμία συναίνεση» με την κυβέρνηση, την οποία χαρακτηρίζει «κυβέρνηση των σκανδάλων, της διαφθοράς και του βαθέως κράτους».

Η ανακοίνωση καταλήγει ότι μόνο μια πολιτική αλλαγή και η ανατροπή των σημερινών πολιτικών συσχετισμών μπορούν να οδηγήσουν σε ευρύτερες συναινέσεις και σε 180 ψήφους για συνταγματικές αλλαγές. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δηλώνει πως είναι παρών και υποστηρίζει ότι «Συνταγματική Αναθεώρηση σημαίνει περισσότερη δημοκρατία, κοινωνικά δικαιώματα, προστασία του δημόσιου χαρακτήρα της παιδείας και του νερού, ισχυρό κράτος δικαίου και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βουλή ψήφιση νομοσχεδίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μελίδης: Επικίνδυνη η απαξίωση του διεθνούς δικαίου, ζούγκλα το επόμενο βήμα

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Μελίδης προειδοποίησε ότι η υποτίμηση του διεθνούς δικαίου οδηγεί σε «διεθνή ζούγκλα» και άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για ασαφή μηνύματα στην εξωτερική πολιτική.
Κυριάκος Μητσοτάκης βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Πλήρης στήριξη Ελλάδας στην Κοινή Δήλωση για τη Γροιλανδία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την Κοινή Δήλωση για τη Γροιλανδία και υπογράμμισε τη δέσμευση του ΝΑΤΟ στον σεβασμό, τον διάλογο, την κυριαρχία και τη συλλογική ασφάλεια.
Κυριάκος Μητσοτάκης βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Πλήρης στήριξη Ελλάδας στην Κοινή Δήλωση για τη Γροιλανδία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την Κοινή Δήλωση για τη Γροιλανδία και υπογράμμισε τη δέσμευση του ΝΑΤΟ στον σεβασμό, τον διάλογο, την κυριαρχία και τη συλλογική ασφάλεια.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για Θεοφάνεια: Τα καλύτερα έρχονται με σχέδιο και προσπάθεια

Ο πρωθυπουργός, στο μήνυμά του για τα Θεοφάνεια, τονίζει τη σημασία της ενότητας και της αισιοδοξίας, επισημαίνοντας την πρόοδο της Ελλάδας, την ενίσχυση της άμυνας και την προσαρμογή στις παγκόσμιες προκλήσεις.
Κυριάκος Μητσοτάκης και Βολοντιμίρ Ζελένσκι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης-Ζελένσκι: Σταθερή η στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός τόνισε τη διαρκή στήριξη της Ελλάδας προς την Ουκρανία και αναφέρθηκε σε συμφωνίες για την προμήθεια φυσικού αερίου.